Un cercetător și un promotor al Țării Silvaniei, Mircea Groza, a arătat unde s-a ajuns cu ”păcăleala” cu roșiile oltenești, pe care le vedem în piețe, dar care sunt aduse din… Italia. Diferența este că în piețe se vând cu 35 de lei kilogramul, fiind prezentate drept ”calitatea I-a”, în timp ce în supermarketuri găsești aceleași roșii cu… 17.99 lei/kg, cu mențiunea că sunt din Italia și sunt calitatea a II-a.
Subiectul lansat de Mircea Groza poate fi dezbătut amplu. Pentru că nu e vorba numai despre păcăleala cu ”roșiile oltenești”, ci și de o adevărată jegmăneală la adresa consumatorilor. Închipuiți-vă că roșiile astea, la care se face referire, se găsesc la 9 lei/kg în depozitele en-gros! Acum înțelegeți cine determină scumpirea pieței într-un asemenea hal, că oricine poate constata că produsele alimentare sunt mai scumpe la noi decât în străinătate?!
”Unele tomate sunt denumite impropriu „oltenești”. Le zicem așa doar pentru că erau aduse în piețele din Ardeal de producători olteni, teleormăneni etc.
Sunt de fapt roșii din soiul „PREKOS”. Acele roșii „țuguiate”.
Am văzut ieri într-un magazin de pe strada mea aceleași roșii ca cele din piață. Pe etichetă scrie clar că sunt din Italia și prețul este de 17,99 lei. Intr-un alt magazin din apropiere, tot așa, „roșii Italia, 16,80 lei. În piață pe etichetă scrie „roșii oltenești” și prețul este de 35 de lei.
Aceleași tomate!
Susțin cu convingere producătorii locali, pe cei cinstiți! Cumpăr întodeauna de la țăranii pe care-i cunosc și știu că sunt corecți. Din păcate aceștia sunt tot mai puțini.
Dar nu pot accepta să fiu mințit! Să mi se spună că pe tarabă sunt roșii „oltenești” când știu precis că acolo, în Oltenia, nu sunt încă roșii pentru vânzare. Și fac asta pentru a justifica prețurile mari.
Am informații de la cei care sunt în domeniu că aceste roșii bulgaro-olandeze Prekos, sunt în depozitele engros din România și prețul este în jur de 9 lei! Sigur că se pune un adaos ca la orice comerciant dar de la 9 lei la 35 mi se pare exagerat. Se pare că în piețele din București sunt și mai mari prețurile. Mai ales că aceste roșii nu sunt de cea mai bună calitate datorită suplimentelor de creștere cu care sunt tratate.
Dar majoritatea cumpărătorilor cred că sunt „roșii oltenești”.
Nu vi se pare curios că în aceste zile în piețele din Zalău și Cluj încă nu întâlnim adevărații vânzători de „roșii oltenești”? Adică oltenii? Aceștia o să vină doar când o să aibă roșiile lor, producția lor, de multe ori de calitate!
Și mai am o nedumerire. Cine verifică în piețele din România calitatea produselor de pe tarabe. Peste tot apar etichete „bio”, „organice”, „tradiționale”. Cine certifică aceste calificative? Cine verifică producătorii și garantează că produsele lor sunt chiar „bio”.”, a explicat Mircea Groza.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.