evaluare nationala

Cum se desfășoară Evaluarea Națională 2021. Fără triaj la intrarea în școli

Pentru a veni în sprijinul absolvenților claselor a VIII a care mai au mai puțin de o săptămână până la Evaluarea Națională, Ministerul Educației a publicat un ghid informativ.

Față de anul trecut, în plină pandemie, când elevii treceau printr-un triaj la intrarea în școală și erau termometrizați, în 2021, autoritățile au decis să renunțe la aceste măsuri. Cu toate acestea, masca rămâne obligatorie pe tot parcursul probelor și se va impune distanțarea socială.  Acolo unde nu poate fi păstrată distanța de minimum 1 metru, se recomandă a se pastra “distanța maximă posibilă”. 

Conform ghidului, la intrarea în unitățile de învățământ care sunt centre de examen, candidaților le sunt asigurate măști de protecție și dezinfectanți.

Accesul elevilor va fi permis începând cu ora 8:00 până la ora 8:30, iar examenul va începe la ora 9:00.

În continuare, candidaţii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne. Aceștia vor completa căsuţele de indentificare în maximum 15 minute, iar asistenţii vor verifica datele înscrise şi vor secretiza caseta.

La probele scrise candidaţii vor primi subiectele sub formă de broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare dacă este cazul, iar broşura se va preda la finalul probei, întrucât conţine subiectele şi rezolvările acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor.

Totodată, pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru. 

Absolvenţii învăţământului gimnazial care au fost în izolare/carantină sau care din alte motive, justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a pot susţine probele examenului în etapa specială.

Potrivit ghidului dacă aceştia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfăşurate în perioada 22-25 iunie 2021.

Comunicarea rezultatelor obţinute la examen se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută de aceştia.

Ghidul poate fi consultat integral AICI.

Sfaturi pentru ziua examenului:

  • Asigură-te că ai la tine: actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de șters, riglă, apă, șervețele.
  • Când primești broșura, citește subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citește din nou, în întregime, toate subiectele și folosește cel puțin 5 minute pentru a te obișnui cu cerințele.
  • Identifică tipul de cerinţe specific fiecărui subiect și concentrează-te să înțelegi cerința fiecărui subiect. Alege să începi cu subiectul pe care-l stăpânești cel mai bine şi fă-i acestuia, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare.
  • Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmărește să te încadrezi în timpul pe care ți l-ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru a citi și a corecta la final, dacă este cazul.
  • În situația în care constați că există riscul de a depăși durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza şi să continui cu un alt subiect.
  • Rezervă un interval de 10-15 minute, la final, pentru citirea și verificarea întregii lucrări.

Calendar Evaluare Națională 2021

7 – 11 iunie 2021 – Înscrierea la evaluarea națională

22 iunie 2021 – Limba și literatura română – probă scrisă

24 iunie 2021 – Matematica – probă scrisă

25 iunie 2021 – Limba și literatura maternă – probă scrisă

Sursa: Ziua de Cluj

ULTIMELE articole:

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.