Decizia de achiziționare a unui autoturism trebuie luată în urma unei analize amănunțite a nevoilor familiei, a bugetului și, mai ales, a opțiunilor disponibile pe piață. Dacă mașinile noi sunt o opțiune fără riscuri, însă mai costisitoare, cele second-hand sunt mai accesibile, dar pot avea probleme ascunse. Totuși, dacă vrei să îți cumperi o mașină second-hand, poți alege una în stare bună, pe care să o folosești mult timp, urmând câțiva pași esențiali.
Stabilește un buget realist
Înainte de a începe căutările, decide cât ești dispus să cheltuiești. Ia în considerare și costurile suplimentare cu asigurarea, taxele, reviziile și eventualele reparații. Pe piața auto second-hand, prețurile variază în funcție de anul de producție al mașinii, numărul de kilometri și starea tehnică. Evident, o mașină cu kilometri mai puțini și cu un an de producție mai apropiat de prezent va fi mai bună , dar și mai scumpă. Iar pentru acest lucru va fi nevoie să suplimentezi bugetul. Poți face acest lucru apelând la un credit de nevoi personale. Aceasta este o soluție de finanțare mai avantajoasă pentru că are dobândă fixă și zero comision de administrare.
Alege modelul potrivit nevoilor tale
Informează-te despre modelele care se potrivesc nevoilor tale. Dacă ai o familie numeroasă, un SUV ar fi alegerea ideală, însă costurile de întreținere și consumul de combustibil vor fi mai mari. Totuși, dacă vrei să ai confort, o astfel de mașină îți va acoperi nevoile. O poți întreține prin soluții financiare inteligente. Deschide un cont online cu zero comision, la BCR, atașează-i un card și caută acolo soluții de finanțare accesibile, așa cum sunt cardurile de credit, de exemplu sau overdraft-ul. Pe de altă parte, dacă vrei o mașină economică, optează pentru modele mai mici, cu consum redus și întreținere accesibilă, în care nu va fi nevoie să investești suplimentar.
Verifică istoricul mașinii
Prima regulă, atunci când ai găsit mașina preferată, este să îi verifici istoricul. Folosește platforme online pentru a verifica dacă a fost implicată în accidente, kilometrajul real și dacă a avut probleme tehnice majore, în trecut. De asemenea, cere carnetul de service și verifică toate datele.
Dacă informațiile care ți-au fost comunicate corespund cu cele verificate de tine din surse sigure, înseamnă că vânzătorul este de încredere și poți achiziționa mașina de el, fără teamă.
Examinează exteriorul și interioul
Primul impact vizual contează cel mai mult. Dacă mașina arată bine, nu are zgârieturi, urme de reparații sau rugină, farurile deteriorate sau lovituri, poți trece mai departe, la interior. Fii atent la urme de uzură ale componentelor esențiale – volan, schimbător de viteze, manete și pedale – și la tapițerie. Apoi caută eventuale scurgeri de lichide sub capotă. Iar dacă totul pare bine pus la punct, poți cere să faci un test pe drum, pentru a putea verifica pornirea motorului sau eventuale zgomote, direcția, frânele și transmisia.
Urmează toți acești pași și vei avea șanse mari să cumperi o mașină second-hand bună, fără probleme ascunse!
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.