Din această lună, familiile pot beneficia de o deducere fiscală de cel mult 1.500 de lei pentru a acoperi costurile aferente creşei şi grădinţei pentru copii. Solicitarea poate fi făcută de unul dintre părinţi, iar suma urmează să fie rambursată de angajator.
Suma acordată nu poate depăși 33% din salariul brut al angajatului.
În plus, nu se aplică impozit pe venit sau contribuții sociale și de sănătate asupra acestei sume, iar opțiunea de deducere fiscală poate fi solicitată doar de către unul dintre părinți.
Părinții pot cere angajatorului această facilitate, însă nu este obligatorie.
„Este important de subliniat că suma plătită angajatului nu poate depăşi 33% din salariul brut al acestuia, iar pe această sumă nu se datorează impozit pe venit, nici contribuţii de asigurări sociale sau de sănătate. Deducerea fiscală poate fi solicitată doar de unul dintre părinţi, iar în cazul în care părintele are mai multe locuri de muncă, trebuie să declare că nu a beneficiat de această facilitate la celălalt loc de muncă. În cazul companiei angajatoare, suma rambursabilă în acest scop nu poate depăşi 5% din fondul de salarii al întreprinderii”, spune Ödön Szabó, vicepreşedintele grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor, unul dintre elaboratorii proiectului de lege.
Fie angajatorul plătește direct instituției de învățământ suma cuvenită, fie părintele plătește lunar costul creșei sau grădiniței și prezintă angajatorului chitanța, pe baza căruia i se va rambursa suma.
Facilitatea pentru educația timpurie a fost introdusă prin lege în 2020. Ea s-a aplicat pentru o perioadă scurtă de timp, după care a fost suspendată, motivul invocat fiind impactul bugetar.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.