Multe persoane din Turda și Câmpia Turzii preferă să achiziționeze produse agricole ”direct de la producător”, considerând că acestea sunt mai sănătoase în comparație cu produsele agricole existente în supermarketuri.
Problema vine în momentul în care printre ”producători” se infiltrează foarte mulți ”samsari”, care nu fac altceva decât să cumpere en-gros produse agroalimentare și apoi să le revândă în piețele turdene, cu un adaos comercial.
Unii au pus la punct un ”plan de afaceri” extrem de simplu, fie achiziționând de la producătorii din zonă, care nu mai au loc în piețe, fie cumpărând produse la prețuri mult mai bune din Piața AgroTransilvania de la Dezmir (administrată de Consiliul Județean Cluj), iar apoi le revând în piețele din Turda sau Câmpia Turzii. În această categorie pot intra și cei care lansează oferte prin intermediul rețelelor sociale, prezentându-se ”producători locali”, însă fără a prezenta vreo dovadă în acest sens sau fără să fie verificați/reglementați de vreo autoritate.
În mod normal, activitatea de acest gen este reglementată, conform legii. În sensul că spațiile respective sunt pentru producători, nu pentru comercianți. Problema este că verificarea acestor ”producători” se face într-un mod mai sumar, lipsit de eficacitate, ceea ce permite falsificarea unor acte sau declarații.
La Turda, activitatea a fost reglementată prin HCL 29/2018, privind aprobarea Regulamentului Cadru pentru funcţionarea Pieţelor Agroalimentare şi a Oborul din Municipiul Turda. Documentul menționează că în zona de legume/zarzavaturi nu au acces decât producătorii.
La Câmpia Turzii nu avem cunoștință despre existența unui Regulament aprobat prin hotărâre de Consiliu Local.
O modalitate de verificare mai riguroasă a cerințelor privind producătorii locali se poate realiza prin verificări pe teren, la fața locului. Un exemplu în acest sens l-a oferit Primăria Brașov, care a elaborat un Regulament pentru piețe, care face referire și la aceste verificări.
„Cea mai importantă modificare pe care acest regulament o aduce este că, de acum, în pieţele din Braşov pot fi prioritizaţi producătorii, care să aducă cele mai bune produse pentru braşoveni. În acest sens, reprezentanţii Serviciului Pieţe se vor deplasa pe teren pentru a efectua controale la producători, pentru a vedea recoltele şi conformitatea cu ceea ce au declarat, iar o noutate este că vom efectua analize pentru a verifica nivelul pesticidelor folosite în recoltele pe care le comercializează”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu, citată de agrointel.ro.
Evident că o astfel de implicare poate aduce o siguranță mai mare în ceea ce privește vânzarea produselor agricole autohtone, chiar de la producătorii locali, iar samsarii ar putea fi eliminați, în momentul în care ar fi descoperiți.
O altă soluție ar putea fi crearea unei baze de date online, în care să fie implicate și administrațiile locale din mediul rural, care să cuantifice producțiile și alte date privind comercializarea în calitate de producător local. Asta pentru ca persoanele care doresc să achiziționeze produse de la producători locali să aibă certitudinea că acestea chiar sunt direct de la producător și că sunt produse conform normelor de protecție alimentară.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.