Era mare sărbătoare mare pe 23 August. Zi de defilare și chiul de la școală și servici, după caz.
Invariabil Ziua de 23 August era asociată cu o sărbătoare comunistă. Deci o zi de slavă adusă „conducătorului iubit”. Elevii erau scoși la defilare la fel și muncitorii din fabrici.
Un turdean spune că își aduce aminte cu nostalgie de acele vremuri. Partea bună e că după defilare se lăsa cu o chermeză, nu te mai întorceai la muncă sau școală decât a doua zi. În plus în magazine se mai băga ceva marfă, că deh era sărbătoare și toată lumea trebuia să aibă ceva prin stomac…
Regimul comunist, condus de dictatorul Nicolae Ceauşescu, o sărbătorea cu mult fast, iar clujenii erau prezenți cu mic, cu mare la defilări.
Timp de decenii, până în 23 august 1989, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită cu mare fast, cu demonstraţii militare şi coloane de oameni ai muncii, tineri, elevi şi copii, cu steaguri roşii ale Partidului Comunist şi tricolore, şi cu enorme portrete ale iubiţilor conducători comunişti care, cu timpul, au rămas doar doi, Nicolae şi Elena Ceauşescu.
În plus, pe stadioane erau alte manifestari omagiale de dimensiuni megalomanice dedicate Partidului Comunist şi conducătorului iubit.
„Eram elev de liceu pe acea vreme la CNMV Turda, cum se numește astăzi. Fiecare clasă formam câte o literă din sloganul EPOCA DE AUR. Noi eram O, îmbrăcați în alb și albastru, au venit și de la televiziunea națională și au filmat…” spune turdeanul.
El își amintește cu plăcere de acele vremuri în care da era greu, în special cu mâncarea, erau oamenii îndoctrinați și multe altele, dar acum se adaptează greu „democrației și libertății de exprimare” prost înțelese.
„Pe vremea aceea nu știam de droguri, poate mai auzeam la TV sau vedeam prin filme, aveam respect față de vârstnici, părinți și profesori. Acum ca și cadru didactic de mulți ori ție frică să intri în sala de clasă, vedeți ce se întâmplă” subliniază acesta.
23 august este important din două puncte de vedere pentru români
Pe 23 august 1939 se semnează la Moscova celebrul pact Ribbentrop-Molotov care marchează istoria europeană şi celebrul protocol secret care ne afectează în mod direct fiind vorba de Basarabia. Acest pact pregăteşte şocul psihologic din vara anului 1940 pentru români.
În al doilea rând, pe 23 august 1944, România a trecut de partea Aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial, întorcând armele împotriva foştilor aliaţi, nemţii.
Câți își mai aduc aminte cu plăcere de „sărbătoarea comunistă” de 23 August, sau din contră detestă faptul că erau „târâți” la defilare și vor să uite vremurile acelea? Ne puteți comenta aici, la articol.