Un sondaj de opinie realizat în cursul lunii noiembrie 2023, dat publicității recent de cei de la CURS, arată faptul că 70% dintre respondenți consideră că ne îndreptăm într-o direcție greșită, în timp ce doar 20% consideră că direcția este bună.
Principalele probleme cu care se confruntă românii sunt prețurile/inflația, corupția și nivelul de trai/veniturile mici. Practic, o majoritate consistentă are probleme de natură financiară.
Asta se vede și din răspunsul la întrebarea ”Dumneavoastră personal, cât de afectat sunteți de creșterea prețurilor?”, la care 91% dintre respondenți au menționat că sunt afectați sau foarte afectați.
Când e vorba de ”încredere în instituții”, românii preferă instituțiile de forță sau cele care nu au o legătură prea mare cu ideea de democrație prin reprezentativitate. Pe primele locuri la încredere se află Armata, Pompierii și Biserica. Pe ultimele locuri sunt Guvernul, Parlamentul, Președinția și Partidele politice.
Când vine vorba despre intenția de vot, nu există schimbări majore față de precedentele sondaje. PSD e în frunte, cu 31% intenție de vot, fiind urmat de PNL și AUR, cu câte 19%. USR e pe la 10%, aproape nesemnificativ și poate doar depășirea pragului electoral de către partidul Dianei Șoșoacă (SOS România), care a ajuns la 6%, pare a fi singura ”mișcare” în privința intenției de vot. În rest, UDMR și PMP sunt la limită, iar celelalte partide par fără nicio șansă în acest moment.
După cum merg lucrurile, inclusiv din punctul de vedere al opțiunii alegătorilor, varianta unei continuități a Guvernului PSD-PNL pare cea mai plauzibilă variantă, în condițiile în care doar 14% văd că ar fi ”un lucru bun” o alianță cu AUR, semn că există o izolare atât din punct de vedere al celorlalte partide, cât și una care vine chiar din partea electoratului AUR (reprezentată de procentele mai mici ale celor care indică o ”combinație” guvernamentală cu AUR).
O altă întrebare interesantă are legătură cu obligativitatea (prin lege) prezenței femeilor pe listele electorale, într-o anumită proporție. 59% consideră că nu trebuie să existe o impunere din acest punct de vedere și că prezența pe liste ar trebui să se facă pe criterii de performanță, nu neapărat pe cele legate de sex.
Rezultatele complete le puteți vedea AICI.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.