TopoCadVision

Cum alegi cele mai bune servicii de cadastru şi intabulare?

Poate că te-ai întrebat ce înseamnă aceşti termeni: cadastru şi intabulare. În cele ce urmează te vom edifica şi, în plus, te vom sfătui cum să alegi cele mai bune servicii de cadstru şi intabulare.

În primul rând este important de ştiut că dacă doreşti să vinzi sau să cumperi o locuinţă (dar şi să o donezi, să o schimbi sau în caz de ipotecare a imobilului pentru a intra în posesia unui credit), nu vei putea face acest lucru fără a avea cadastru şi intabulare.

Ce este cadastrul? 

Prin intermediul cadastrului se ţine evidenţa tuturor proprietăţilor. În dicţionarul explicativ al limbii române, cadastrul apare ca fiind “totalitatea lucrărilor tehnice de determinare exactă a unor proprietăţi funciare, cu toate caracteristicile lor”. Cu alte cuvinte, rolul cadastrului este de a identifica, măsura, descrie şi înregistra imobile – case , apartamente, terenuri în nişte înscrisuri denumite documente cadastrale, dar şi reprezentarea acestora prin planuri cadastrale şi hărţi. 

Este bine de ştiut că măsurătorile cadastrale contribuie la înregistrarea corectă a drepturilor de proprietate şi reprezintă baza stabilirii taxelor de impozitare. Tocmai de aceea sfatul nostru este ca atunci când vei avea nevoie de cadastru şi intabulare să apelezi la profesionişti – topograf autorizat in Turda. Aceştia sunt în măsură să identifice amplasarea exactă a unui unei construcţii, teren sau apartament şi să realizeze o descriere completă din punct de vedere a compunerii acesteia. De exemplu, în cazul unui apartament: suprafaţă totală, suprafaţa utilă, dimensiuni, cota teren indiviz, compunerea acestuia- număr camere, plan releveu etc.

Ce este intabularea?

După ce ți-ai făcut o idee despre ce este cu cadastrul, să vedem ce este intabularea. Intabularea reprezintă înscrierea în Cartea Funciara a dreptului tău de proprietate. Lipsa acesteia face ca un imobil să nu aibă setul actelor de proprietate complete şi acesta nu va putea fi vândut sau înstrăinat. Atenţie, pentru intabularea imobilului în Cartea Funciara trebuie să dispui de documentaţia cadastrală. Aceasta se realizează doar de o firmă specializată sau un inginer cadastral.

În alegerea acesteia şi a celor mai bune servicii de cadastru şi intabulare te sfătuim să ţii cont de aceste 3 elemente, iar dacă firma respectivă se califică nu ezita să o alegi:

-Să fie receptivă la nevoia ta de informaţii, clarificări în ceea ce priveşte cadastrul şi intabularea, cu alte cuvinte să găseşti la ei un sfat bun, informaţii utile şi experţi autorizaţi;

-Să te asiguri că apelând la aceasta vei câştiga timp preţios, adică că se vor mişca repede, iar lucrarea ta va fi finalizată în timp util. Credeţi-ne pe cuvânt că pe piaţa sunt şi firme care tărăgănează lucrurile, iar mulţi clienţi au fost nemulţumiţi din acest punct de vedere;

-Nu plăteşti mai mult decât face. Sfatul nostru este să studiezi în prealabil câteva oferte şi să o alegi pe aceea care ţi se pare cel mai ok din punctul de vedere al raportului calitate-pret. Poate că atunci când eşti presat de timp şi lucrarea ta trebuie realizată cât mai repede posibil, ai tendinţa nici să nu te mai uiţi la bani. Nu o face!

Sintetizând – preţuri corecte de la specialiştii autorizaţi, transparenţi şi bine informaţi.

ULTIMELE articole:

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.