În luna Iunie 2023, mama unei eleve cu CES din Câmpia Turzii, și-a făcut publică intenția de a înființa, în parteneriat cu Centrul Sfânta Irina din Turda, o școală în zona Turzii pentru elevii cu nevoie speciale din Turda, Câmpia Turzii și împrejurimi.
La data respectivă, Silvia Elisabeta Dandoczi (mămica), luase deja legătura atât cu Primăria Câmpia Turzii, cât și cu Inspectoratul Școlar în vederea înființării unei școli speciale cu program de zi, unde să fie posibilă integrarea elevilor și acoperirea nevoilor lor de către cadrele didactice și sanitare specializate.
Citește tot aici: Mama unei eleve cu CES din Câmpia Turzii vrea înființarea unei școli pentru elevii cu nevoi speciale!
Promisiuni și laude
Ei bine, Elisabeta Dandoczi nu a mai stat pe gânduri și odată ce a văzut că mai mulți părinți ce au copiii cu nevoie speciale își doresc înființarea unei astfel de școli în zona noastră, a și luat legătura cu primăriile municipilor Turda și Câmpia Turzii, dar și cu Inspectorajul Școlar Județean Cluj.
Astfel, în luna Mai, mămica a mers în audiență la Primăria Câmpia Turzii, unde, spune ea, că s-a întâlnit cu câțiva consilieri locali care verbal i-au spus că îi oferă tot sprijinul, însă nu i-au oferit nimic în scris. De asemenea, a luat legătura și cu Direcția de Asistență Socială din Câmpia Turzii, dar care i-au comunicat, tot verbal, că ei nu o pot ajuta pentru că ar intra în alte conflicte.
Cu toate acestea, Elisabeta și-a dat seama că mai are o șansă de a înființa această școală la Turda. A venit în audiență și aici, iar aici nu doar că a primit un răspuns verbal afirmativ, ci a primit „aprobarea” și în scris, dar și siguranța că Municipiul Turda are un contract de închiriere în vigoare a spațiului situat în incinta imobilului din str. Ștefan cel Mare nr.6 Turda.
De asemenea, Elisabeta Dandoczi și-a făcut prezența și la Inspectoratul Școlar Județean Cluj, unde a fost asigurată, tot verbal, de tot sprijinul. Ba chiar a fost și lăudată pentru inițiativa sa.
Având siguranța oferită de Primăria Turda, de Direcția de Asistență Socială Turda și de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, mămica a făcut și o cerere în scris către ultima instituție menționată pentru a începe demersurile în vederea înființării școlii până în Septembrie 2023.
A trimis cererea și a rămas cu ea trimisă
Astfel, imediat după discuția cu IȘJ Cluj, mămica a și trimis cererea, dar nu știa că avea să aștepte o vară întreagă pentru a primi răspunsul.
Deși trebuiau să-i răspundă cât mai repede, fiind o situație urgentă care privește situația de învățământ a unor copii, cei de la IȘJ Cluj i-au răspuns abia în ultima zi din perioada în care erau obligați să o facă, adică pe data de 30 August, iar răspunsul nu avea să fie unul pozitiv.
După multe promisiuni și laude din gură, cei de la IȘJ i-au răspuns mămicii cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar că… nu se poate înființa o astfel de școală aici, la Turda.
Două opțiuni: învățământ de masă sau navetă
Mai mult decât atât, IȘJ Cluj i-a transmis acesteia că această cerere nu la Inspectorat se face, ci la Ministerul Educației, însă ceea ce este de-a dreptul interesant, este că în luna Mai, când Elisabeta a discutat cu reprezentanții IȘJ Cluj, nu i s-a adus la cunoștință nimic despre așa ceva.
În luna Mai i s-a spus doar că are nevoie ca această solicitare să fie semnată de 100 de părinți ce își doresc pentru copiii lor o asemenea școală în orașul nostru, dar nimic altceva.
Au lăsat-o să facă cererea și să o trimită într-un loc GREȘIT, oferindu-i și târziu un răspuns. Totuși, pentru a nu o lăsa „cu ochii în Soare” în pragul noului an școlar, cei de la IȘJ Cluj i-au oferit două variante pentru ca fiica sa, dar și ceilalți copii cu nevoi speciale din zona noastră să poate continua studiile.
Prima opțiune: Învățământ de masă
IȘJ Cluj spune că acești copii pot fi integrați în învățământul de masă, dar nu știu dacă reprezentanții învățământului clujean înțeleg ce înseamnă asta pentru un copil cu nevoi speciale.
Să bagi un copil care nu are același ritm de creștere ca și colegii săi, poate fi un adevărat chin. Poate duce la tulburări de comportament, iar ceilalți copii s-ar putea să nu înțeleagă nevoile unui elev de acest gen, iar de aici se poate ajunge foarte ușor la bullying (hărțuire).
Mai mult decât atât, deși apreciem profesorii pentru tot efortul depus, sistemul românesc nu le oferă tuturor pregătirea necesară pentru astfel de situații, iar asta poate duce la notarea greșită a elevului cu nevoi speciale.
Învățământul de masă nu este o opțiune pentru acest copii care trebuie să crească și să se dezvolte într-un alt ritm.
A doua opțiune: Naveta la Cluj
În Cluj-Napoca există Școala Profesională Specială SAMUS, aceasta fiind și cea de-a doua opțiune a IȘJ Cluj pentru copiii din Turda care se confruntă cu aceste nevoi speciale.
Deci practic, IȘJ Cluj preferă să pună pe drumuri sau să interneze într-un internat niște copii care au nevoie în permanență de un îngrijitor, precum părinții lor.
Nici aceasta nu este o opțiune bună pentru acești elevi, deoarece, gândiți-vă, să pui pe drumuri mai mult de jumătate de zi un copil ce are alte nevoi, față de un copil normal, sau să-l bagi într-un internat, unde trebuie să se acomodeze de azi pe mâine (răspunsul oferit de IȘJ Cluj în 30 August), îi poate afecta întreaga sănătate.
Acum, Elisabeta Dandoczi a trimis o solicitare și către Ministerul Educației, dar cine știe când va primi un răspuns, iar copiii încep școala pe data de 11 Septembrie. Astfel, este foarte posibil ca o mare parte dintre copiii cu nevoi speciale din Turda, Câmpia Turzii și împrejurimi să nu înceapă deloc anul școlar.
FELICITĂRI! Ați reușit să FENTAȚI niște COPII!
Nu este pentru prima dată când insituțiile reprezentative pentru sistemul educațional din Cluj își arată „empatia” față de copiii cu nevoi speciale din zona noastră, anul trecut având un caz asemănător cu un elev cu CES din Turda.
Citește tot aici: Știrea Cititorului: „De ce nu se respectă termenele de eliberare a certificatelor de orientare școlară?”
Pe data de 11 Septembrie începe noul an școlar, iar copiii cu nevoi speciale din zona noastră s-ar putea să rămână acasă și să nu beneficieze de nici o educație. De ce? Pentru că sistemul de educație românesc nu le permite.
Promisiuni și laude date din gură, dar când e să pună negru pe alb, toate acestea sunt înlocuite de „NU SE POATE”.
Elisabeta Dandoczi mulțumește Municipiului Turda pentru implicarea și susținerea oferită în tot acest demers, specificând că viceprimarul Turzii, Daniela Pîrlea, este printre oamenii care se implică activ și direct în acest caz.
Părinții pregătesc un PROTEST
Elisabeta Dandoczi ne-a adus la cunoștință și faptul că dacă nu au putut fi ascultați prin cereri și solicitări, vor încerca să se facă auziți printr-un protest.
De aceea, posibil ca pe săptămâna viitoare, părinții elevilor cu nevoi speciale din zona Turzii, vor organiza un protest împotriva Inspectoratului Școlar Județean Cluj, iar detalii despre acest manifest vor fi comunicate în curând.
Adevarul e ca nu avem drepturi nicaieri ! Copii cu dizabilitati grave care sunt in invatamantul de masa sunt integrati deloc nu doar corespunzător iar scoala speciala daca ne corespunde trebuie sa facem naveta de la Campia-Turzii la Cluj sau sa ne lasam copii in internat. La invatamant DE MASA ne invita dar MASA e goala iar la invatamant special ne ofera inumanul . CE sa alegem ?
Doamna Inspector Scolar General Adjunct Anca Cristina Hodorogea sa va fie putin rusine ca nu a-ti facut mai mult pentru amărâtii ăstia de copii si trebuie sa ii târâiți zilnic la Cluj. Ca inainte de a devenii mare inspector la,, judet,, copii din Turda v au adus un salariu in casa si cariera de dascal.