nello construct

Cum a justificat minorul de 14 ani, din Câmpia Turzii, furtul cartușelor de țigări: ”Eram beat!” (vezi alte detalii din dosar!)

Detaliile din dosarul în care un minor de 15 ani (la data săvârșirii faptelor avea doar 14 ani) din Câmpia Turzii este acuzat de furt dintr-un magazin din localitate, unde a pătruns după închiderea unității, pe un geam care era deschis, sunt de-a dreptul șocante.

Polițiștii au reușit să-l identifice pe baza înregistrării camerei de supraveghere, care l-a surprins pe tânăr intrând în magazin, după tejghea, cu o glugă trasă pe cap, însă au observat că avea niște tatuaje. Unul era în zona degetului mare și al celui arătător de la mâna stângă. Cel de-al doilea era sub forma unei stea, cu un cerc de culoare deschisă în interior și era în zona încheieturii de la mâna dreaptă. Băiatul locuia chiar în zona magazinului.

Conform datelor din dosarul în care a fost judecat și  condamnat ca ”măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru educativ pe o durată de 1 an”, minorul și-a recunoscut fapta și a spus că era noapte afară și că el venea de la cheful unui prieten și s-a oprit lângă magazin pentru a urina. Iar când a văzut geamul deschis, a intrat în magazin și a luat banii care erau în casa de marcat și niște cartușe de țigări.

Citește și: Minorul de 15 ani, care a furat 5 cartușe de țigări dintr-un magazin din Câmpia Turzii, a fost condamnat! În urmă cu câteva zile, a fost condamnat pentru tâlhărie!

El a motivat că se afla sub influența băuturilor alcoolice și că din acest motiv a săvârșit fapta. El a mai susținut că a sustras ”doar” 140 de lei (nu 240, cum se menționa în acuzare) și 3 cartușe și jumătate de țigări, nu 5, de câte era acuzat, însă instanța a considerat că, fiind beat, poate nu-și mai aduce aminte cu exactitate.

Fapta minorului este sancționată de legea penală cu o pedeapsă între 6 luni și 3 ani de închisoare sau cu amendă. Conform procedurilor penale, minorilor cu vârsta între 14 și 18 ani nu li se aplică măsura privativă de libertate, însă în anumite situații se poate lua și această măsură, dacă inculpatul are fapte penale săvârșite anterior și/sau este condamnat în vreun fel. La nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, minorul era implicat în mai multe dosare privind infracţiuni contra patrimoniului, însă în toate a scăpat pentru că nu avea 14 ani împliniți, dosarele fiind clasate. În plus, în urmă cu câteva zile a fost condamnat la instanța de fond, pentru tâlhărie.

Instanța a mai constatat, în urma evaluării, că factorii de risc care pot susţine sau dezvolta comportamentul infracţional al inculpatului minor, lipsa modelului patern (minorul nefiind recunoscut de tatăl său), lipsa autorităţii părinteşti, absenţa unui program structurat de activităţi zilnice, neînsuşirea pe deplin a normelor de conduită socială, rezistenţă scăzută la presiunea grupului, debut timpuriu al conduitei infracţionale, dezvoltarea insuficientă a gândirii alternative, existenţa comportamentelor de agresivitate, de agitaţie, capacitate scăzută de concentrare şi autocontrol, abandonul şcolar timpuriu (lipsa abilităţilor se scris şi citit) şi adicţie cu privire la consumul de droguri, concluzionându-se că riscul de săvârșire al unor fapte penale este mare, motiv pentru care s-a aplicat o pedeapsă privativă de libertate.

Minorul era în arest preventiv la data pronunțării instanței, care a considerat că măsura trebuie aplicată și în continuare, având în vedere condamnarea primită la prima instanță, care încă nu este definitivă. El deja are 2 luni și jumătate executate din pedeapsa privativă de libertate.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Comentarii recente

Ultimele articole: