m install
nello construct

Consilierii turdeni au aprobat prelungirea unor termene de execuție pentru proiectele pe fonduri europene

floris

Consilierii turdeni au aprobat joi prelungirea termenelor de execuție pentru mai multe proiecte cu finanțare europeană, conform OG 36/2023. Codruța Bungărdean, șef Serviciu Finanțări Externe, a explicat că aceste prelungiri de termene (etapizare) nu afectează bugetul local, structura de cheltuieli rămânând similară celei din prezent, în ceea ce privește contribuția Uniunii Europene.

Este vorba despre două tipuri de prelungire. În prima categorie intră acele proiecte care vor intra pe finanțarea europeană a noului exercițiu financiar (2021-2027), prin încheierea unor contracte adiționale. În a doua categorie sunt acele investiții care doar își prelungesc perioada de implementare, pentru finalizarea procedurilor, ținând cont că în mare parte sunt finalizate.

În cazul proiectelor din prima etapă (etapizare și continuare finanțare), termenul maxim s-a prelungit până la 31.12.2024, excepție făcând Teatrul Național ”Aureliu Manea”, care între timp a fost clasificat într-o categorie a monumentelor care necesită niște aprobări speciale, termenul în cazul acestuia fiind 30.06.2025. Problema se regăsește la nivelul întregii țări, iar din acest motiv Guvernul a dat o Ordonanță prin care s-a permis această prelungire.

În cazul celor 6 proiecte din cea de-a doua categorie, Codruța Bungărdean a spus că 5 din cele 6 (mai puțin construire centre de sănătate) vor fi cu lucrările terminate în acest an, așa că nu vor fi cheltuieli cu trecerea în anul 2024, fiind vorba doar de cheltuieli de terminare a proiectelor, cu un audit care costă între 2000-5000 de lei. În cazul acestora, data de finalizare este 31.03.2024, în funcție de data la care se pot face recepțiile.

În cazul centrelor sociale de pe strada 22 Decembrie 1989, constructorul estimează că până la finele anului vor fi realizate în procent de 70%, diferența urmând a fi suportată de la bugetul local, iar finalizarea este prognozată pentru 31.08.2024.

Dacă proiectele din prima categorie au fost votate în unanimitate de către consilierii turdeni, cele din a doua categorie au fost votate de 14 din cei 18 consilieri prezenți, nedându-și girul pentru finalizarea proiectelor 4 consilieri, 2 de la USR (Teban Adrian, Blăniță Gabriela) și 2 de la PSD (Vancea Monica, Pop Cristian). Au absentat de la ședință Suciu Andrei (USR) și Nap Adrian (PMP).

Înainte cu o zi de desfășurarea ședinței, subprefectul Răzvan Ciortea, președintele PSD Turda, anunța că cele 6 proiecte din a doua categorie vor fi proiecte NEFINALIZATE, semn că s-a încercat blocarea finalizării investițiilor (din nou). Și a existat un scenariu în acest sens, însă norocul a fost că un consilier PSD (Aruncutean Bogdan) și unul de la PMP (Kolozsi Atilla) au votat finalizarea lor, asigurând astfel majoritatea absolută necesară votului favorabil.

Proiecte pentru care s-a propus etapizarea și continuarea finanțării:

Proiecte pentru care s-a propus prelungirea duratei de implementare:

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

1 Comentariu
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 56 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: