Conflictul dintre STP, transportatorul public de persoane din municipiul Turda, și administrația locală a rămas în același stadiu și după întâlnirea dintre consilierii locali și reprezentanții celor două părți. STP-ul cere bani, reprezentanții Primăriei spun că nu au de ce să dea mai mult!
La întâlnirea cu membrii Comisiei 3 din cadrul Consiliului Local, reprezentanții STP au reclamat faptul că administrația locală nu mai plătește subvențiile pentru asigurarea unui profit de 7% așa cum se convenise inițial, iar gratuitățile pentru pensionari sunt achitate doar în cuantum de 36 de lei, adică 10 călătorii lunare, în timp ce un abonament integral este 70 de lei. De asemenea, cei de la STP au reproșat și faptul că administrația locală nu a rezolvat problema exclusivității transportului de persoane pe raza municipiului Turda, fapt care aduce prejudicii financiare STP-ului, calculate la circa 150.000 de lei, lunar, fapt pentru care societatea a deschis un proces în instanbță, în care solicită daune totale de 11.300.000 de lei.
Pe de altă parte, reprezentantul STP, Dan Mostecky, a susținut că societatea va suspenda serviciul din 20 aprilie 2014, iar asta nu înseamnă că va înceta contractul, situație în care administrația locală nu poate încheia un contract de acest gen cu o altă societate.
După ce au ascultat păsurile celor de la STP, consilierii locali au avut o întâlnire și cu reprezentanții municipalității.
Managerul public Mihaela Bujor a explicat că, în acest moment, există un proces pe rol privind anularea art. 1 alin 2 din HCL 186/2012, care stabilea achitarea sumei de 36 de lei, lunar, pentru abonamentele date pensionarilor, adică 10 călătorii pe lună. Până când acest proces nu este finalizat, administrația locală nu are cum să plătească, legal, mai mult de 36 de lei.
Pe aceeași temă, directorul economic Daniela Adace spunea că STP trebuie să demonstreze în instanță că transportă fiecare pensionar care beneficiază de gratuitate, în fiecare zi a lunii. Ba mai mult, potrivit directorului economic al Primăriei, STP s-a angajat că va introduce un sistem de ticketing, menit să stabilească cu exactitate numărul de călătorii ale pensionarilor, care apoi ar fi decontate de municipalitate, însă deși termenul limită era undeva în anul 2012, nici până în ziua de azi nu s-a mai introdus acest sistem.
Referitor la presupusele ”pierderi” pe care le-ar avea STP, managerul public Mihaela Bujor consideră că problema s-a rezolvat în urma hotărârii Consiliului Local, prin care s-a acceptat majorarea tarifului biletelor, la o valoare care ar asigura acoperirea pierderilor, situație în care STP nu ar mai avea de ce să solicite acea diferență pe care o tot invocă, de la bugetul local. Iar faptul că STP nu mai dorește să majoreze tariful biletelor, după ce a obținut acest lucru în urma unui proces în instanță, nu este decât o decizie managerială, care trebuie asumată, în opinia reprezentanților administrației locale turdene.
În aceste condiții, mult-așteptata întâlnire dintre consilierii Comisiei 3 din cadrul Consiliului Local și reprezentanții Primăriei și ai STP-ului, nu a adus nici o soluție pentru rezolvarea acestui conflict, diferendul dintre cele două părți urmând a se rezolva tot în instanță.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.