Câmpia Turzii este primul și singurul municipiu din România care are aproape toți câinii cu stăpân microcipați (procent 90%), au menționat reprezentanții asociației READC, care în ultimii 5 ani au desfășurat un proiect-pilot de microcipare, monitorizare, castrare și educare a cetățenilor, cu sprijinul Asociației Tasso e.V. din Germania.
READC a oferit gratuit cetățenilor din localitate: montarea la zgarda animalului a plachetei reflectorizante (marcată cu numărul de telefon al asociației, pentru recuperare rapidă în caz de pierdere), inocularea subcutanată a microcipului, legitimație card pentru animal, monitorizarea prin centrala telefonică permanentă, 4 cititoare pentru identificarea rapidă a câinilor cu stăpân și căutarea internă și internațională a animalului (datorită conectării la baza de date performantă a Tasso Germania).
Proiectul, început pe vremea când actualul primar Dorin Lojigan ocupa funcția de viceprimar, are șanse să continue, a anunțat edilul din Câmpia Turzii. Marin Bleidner, oficial al READC, a anunțat că se intenționează aducerea unei clinici mobile, cu care să se meargă în cartiere și în zonele cu potențial de înmulțire, pentru a se efectua acțiuni de castrare a animalelor, dar și alte acțiuni de tip veterinar.
Marin Bleidner a amintit și de problema ”turismului canin”, pe care o apreciază drept o posibilă afacere a ecarisajului, menționând că problema câinilor ”maidanezi” (așa cum sunt cunoscuți în mod popular) se poate rezolva doar printr-o acțiune amplă, pe mai multe paliere, care să vizeze atât microciparea/monitorizarea, cât și castrarea, educarea cetățenilor și dezvoltarea culturii adopției. ”Experianța noastră o putem împărtăți și cu alții, care sunt interesați de rezolvarea acestui fenomen”, a adăuta primarul Dorin Lojigan.
Pe de altă parte, pentru o rezolvare optimă, proiectul-pilot de la Câmpia Turzii ar trebui extins la nivel regional sau chiar național. Însă, acest lucru nu e atât de simplu sau de firesc, cum pare, pentru că în spatele acestei probleme s-au dezvoltat ”afaceri” serioase, reprezentanții READC dând în vileag câteva situații anormale, reușind chiar să câștige procese împotriva unor instituții publice din domeniul sănătății populației.
Vezi mai jos înregistrarea integrală a conferinței de presă:
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.