marian morar
m install
nello construct

Comuna Iara se dezvoltă pe bani europeni, dar și guvernamentali (VIDEO-INTERVIU)

zamblau eugen

La ora actuală în comuna Iara sunt în derulare o serie de proiecte având ca finanțare bugetul local, fonduri europene, dar și bani guvernamentali.

Proiectele europene sunt în număr de trei. Este vorba despre reabilitarea unui drum comunal DC 105, afectat puternic de inundațiile de vara trecută. Tot pe bani europeni se derulează în bune condiții, reabilitare cămin cultural și grădiniță. Primul este posibil să fie definitivat în maxim două luni, iar grădinița ar putea fi dată în folosință în această toamnă.

Pentru Programul Național de Redresare și Reziliență vor fi depuse noi proiecte care fac referire la reabilitarea clădirii primăriei, mai exact la eficientizarea energetică a instituției dar și realizarea a două stații de încărcare electrice în comună.

Dacă vor fi bani suficienți se dorește și construirea unei piste de biciclete.

Primarul Popa Ioan Dorin a declarat pentru TurdaNews că pe Anghel Saligny s-au depus mai multe proiecte, unul dintre acestea fac referire la extinderea rețelei de gaze naturale, sens în care s-a realizat un parteneriat cu alte administrații locale din zonă.

În asociere sunt incluse localitățile Agriș, Cacova Ierii, Făgetu Ierii, Iara, Mașca, Surduc din comuna Iara alături de comuna Băișoara cu localitățile Frăsinet, Moara de Pădure, Băișoara, Muntele Băișorii, Stațiunea Muntele Băișorii și Săcel. De asemenea se dorește înființarea sistemului de distribuie a gazelor naturale la Valea Ierii, Plopi și Cerc din comuna Valea Ierii.

Potrivit documentului adoptat de Consiliul Local al comunei Iara, proiectul este depus în cadrul programului național de investiții Anghel Saligny și așteaptă finanțarea. Suma necesară se ridică la peste 25 milioane de lei.

Încă de anul trecut, oficialii comunei Iara au realizat studiul de fezabilitate al proiectului, iar un prim pas a fost făcut prin obținerea avizului de la Transgaz pentru conectarea la conducta de mare presiune.

Tot pe Anghel Saligny se vor reabilita drumurile comunale din Iara, dar se vor înlocui și două poduri mari care fac trecerea peste Valea Ierii.

În satul Agriș se dorește introducerea apei potabile și a canalizării iar la Cacova Ierii trebuie realizată doar canalizarea menajeră.

Pe programul PNDL, se va construi un centru de sănătate la Iara care acum a primit autorizația necesară demarării lucrărilor, nu se va uita nici de capela mortuară din satul Mașca.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

1 Comentariu
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2