m install
petlinii
nello construct

18 Aprilie – Ziua internațională a monumentelor și siturilor

zamblau eugen
floris

Anual, la data de 18 Aprilie, se serbează Ziua internațională a monumentelor și siturilor. În această zi se dorește promovarea patrimoniului cultural.

Prin Ziua internațională a monumentelor și siturilor se celebrează și se promovează patrimoniul cultural și se atrage atenția asupra relevanței și diversității acestuia.

Cum a apărut această zi?

Comitetul Internațional a Monumentelor și Siturilor – ICOMOS a stabilit data de 18 Aprilie 1982, ziua fiind adoptată în următorul an în cadrul celei de-a 22-a Conferințe Generale a UNESCO.

ICOMOS este o organizație nonguvernamentală, alcătuită din specialiști care activează în domeniul protejării și valorificării monumentelor și siturilor arheologice.

Anual, ICOMOS propune o temă pentru activități care urmează să fie organizate de membrii săi.

Ce este un sit arheologic?

Potrivit Wikipedia, situl arheologic este un teren care reprezintă habitatul uman din diferite etape ale evoluției sale. Acesta cuprinde structuri arhitecturale, urbanistice, tehnice, amenajări, precum și urme ale civilizației.

În Turda, un exemplu de sit arheologic este Castrul Roman Potaissa. Acesta a fost construit de către Legiunea a V-a Macedonica în anul 168 și este situat pe Dealul Cetății.

Ce este un monument istoric?

Monumentul istoric este un bun imobil care are o deosebită valoare din punct de vedere arheologic, istoric, arhitectural, relicios, urbanistic, artistic, peisagistic sau tehnic.

Potrivit Wikipedia, Turda se bucură de multe monumente istorice, printre care enumerăm: Prefectura Veche, Biserica Reformată „Turda Nouă”, Muzeul de Istorie Turda (fostul Palat voievodal), Casa în care a locuit Dr. Ioan Rațiu și lista mai poate continua.

Ziua internațională a monumentelor și siturilor reprezintă o oportunitate prin care administratorii monumentelor își pot promova activitatea și pot atrage vizitatori.

Sursă foto: salinaturda.eu

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: