Îi sfătuim pe toţi conducătorii auto ca înainte de a porni la drum să se informeze despre starea vremii şi a drumurilor. De asemenea, pentru evitarea implicării în accidente, Poliţia Rutieră face următoarele recomandări:
Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheată sau polei);
Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă ori când vizibilitatea este sub 100 de metri în condiţii de ceaţă, ploi torenţiale şi ninsori abundente. Conform prevederilor legale în domeniu, aceasta reprezintă obligaţie pentru conducătorul de vehicul; Această viteză permite oprirea în condiţii de siguranţă, atunci când apare o situaţie de pericol.
De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule. Echipaţi autovehiculul cu pneuri corespunzătoare; Verificaţi periodic acumulatorul acestuia;
Folosiţi antigel de calitate, certificat;
Nu bruscaţi comenzile şi utilizaţi cu preponderenţă frâna de motor;
În zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz;
Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi lunetei maşinii, care trebuie să funcţioneze impecabil În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza precipitatiilor, folosirea luminilor de către ceilalţi şoferi reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege.
Operatorii de transport care deţin autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele şi pe drumurile stabilite;
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducera autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experinţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. De asemenea, dacă au mai puţin de un an vechime în conducere, viteza maximă admisă pentru aceştia în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică.
În condiţii de ceaţă densă reamintim obligaţia pe care o au, potrivit legii, conducătorii auto, atunci când întâlnesc sectoare de drum pe care vizibilitatea este sub 100 de metri: trebuie să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 de kilometri pe oră în localităţi şi 50 de kilometri pe oră în afara acestora. Evident că limitele de viteză trebuie să scadă în funcţie de condiţiile concrete din trafic.
Reamintim şi alte câteva reguli a căror respectare poate evita implicarea în evenimente rutiere:
• utilizarea luminilor de întâlnire şi ceaţă pe toate categoriile de drumuri (dacă prin construcţie autovehiculul este prevăzut şi cu proiectoare de ceaţă);
• evitarea efectuării depăşirilor, care în asemenea condiţii meteo-rutiere se dovedesc extrem de periculoase;
• mărirea distanţei de siguranţă între vehicule.