Și în acest an la Cluj va avea loc evenimentul intitulat Noaptea Muzeelor. Inițial s-a anunțat că nu se mai ține din lipsă de fonduri.
Noaptea Muzeelor 2025 se va desfășura la Cluj-Napoca în data de 17 mai. Peste 25 de muzee, centre culturale, spații alternative și galerii ale universităților își vor deschide porțile de la orele după-amiezii, iar unele vor rămâne deschise până după miezul nopții.
Evenimentul anual cultural este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Primul eveniment de acest gen s-a desfășurat în anul 1997 în Berlin. Conceptul de Noaptea Muzeelor presupune acces gratuit pentru toate categoriile de public și a fost foarte bine primit și de cetățeni, dar și de organizatori al căror număr a crescut de la an la an.
Astfel, în data de 𝟏𝟕 𝐦𝐚𝐢 𝐚.𝐜., 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐄𝐭𝐧𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜 𝐚𝐥 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐢𝐥𝐯𝐚𝐧𝐢𝐞𝐢 devine o hartă vie și oferă o paletă diversificată de expoziții și programe speciale, care se vor derula la sediul central de pe strada Memorandumului numărul 21 din Cluj-Napoca, după cum urmează:
𝙕𝙞𝙪𝙖 𝘼𝙛𝙧𝙞𝙘𝙞𝙞 – se desfășoară pentru prima dată în incinta instituției de cultură și marchează începutul unui parteneriat de colaborare între Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Grupul de Parteneriat African. Evenimentul are două componente, cu activități organizate în curtea interioară a muzeului și în Galeria Cellarium:
Activități în curtea muzeului, orele 14.00-23.00: dansuri şi programe artistice din zone de pe continentul african; prezentare de mâncăruri tradiționale cu degustare; zumba pe muzică africană; ateliere creative și de colorat pentru copii; împletituri în păr (între orele 14.00-16.00); party cu DJ.
Galeria Cellarium, orar 17.00-23.00: Expoziția temporară „Africa în imagini și povești” – Expoziţie de artefacte și fotografii (obiecte din lemn, statuete și tablouri) din Burundi, Ciad, Congo, Uganda și Sudanul de Sud care va fi vernisată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în 17 mai, de la ora 17.00.
În spațiul expozițional din Palatul Reduta:
𝙀𝙭𝙥𝙤𝙯𝙞𝙩𝙞𝙚 𝙩𝙚𝙢𝙥𝙤𝙧𝙖𝙧𝙖̆: „𝘾𝙤𝙨𝙩𝙪𝙢𝙚 𝙙𝙞𝙣 𝙯𝙤𝙣𝙖 𝘾𝙡𝙪𝙟𝙪𝙡𝙪𝙞” cu piese vestimentare autentice, de patrimoniu, din Câmpia Transilvaniei, Dealurile Clujului și Munții Apuseni, punând în valoare diversitatea, rafinamentul și unitatea costumelor tradiționale locale. Vizitatorii vor putea admira costume de sărbătoare din secolul al XIX-lea și prima parte a secolului XX. Piesele vestimentare expuse au fost selecționate din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei pentru a pune în lumină, cu precădere, cămașa cu ciupag și zadia cu trup, elemente de veche tradiție în toate subzonele clujene (orar: 18.00-24.00, ultima intrare ora 23.00).
𝙀𝙭𝙥𝙤𝙯𝙞𝙩𝙞𝙖 𝙥𝙚𝙧𝙢𝙖𝙣𝙚𝙣𝙩𝙖 „𝘾𝙪𝙡𝙩𝙪𝙧𝙖 𝙥𝙤𝙥𝙪𝙡𝙖𝙧𝙖 𝙙𝙞𝙣 𝙏𝙧𝙖𝙣𝙨𝙞𝙡𝙫𝙖𝙣𝙞𝙖 – 𝙨𝙚𝙘. 𝙓𝙑𝙄𝙄𝙄-𝙓𝙓” abordează principalele domenii ale culturii materiale şi spirituale din Transilvania rurală, ilustrate prin exponate reprezentative, selectate din cele peste 40.000 de artefacte existente în colecţiile instituţiei (orar: 18.00-24.00, ultima intrare ora 23.00).
𝙀𝙭𝙥𝙤𝙯𝙞𝙩𝙞𝙖 𝙥𝙚𝙧𝙢𝙖𝙣𝙚𝙣𝙩𝙖 𝙩𝙖𝙘𝙩𝙞𝙡𝙖 „𝘼𝙩𝙞𝙣𝙜𝙚 𝙨𝙞 𝙞𝙣𝙩𝙚𝙡𝙚𝙜𝙚 – 𝙢𝙚𝙨𝙖𝙟𝙪𝙡 𝙩𝙖𝙘𝙩𝙞𝙡 𝙖𝙡 𝙤𝙗𝙞𝙚𝙘𝙩𝙚𝙡𝙤𝙧 𝙩𝙖𝙧𝙖𝙣𝙚𝙨𝙩𝙞 𝙩𝙧𝙖𝙙𝙞𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡𝙚” este destinată în primul rând vizitatorilor cu deficienţe de vedere, oferind însă, în acelaşi timp, o experienţă de un tip aparte şi vizitatorilor obişnuiţi, mai ales copiilor dornici să atingă şi să manipuleze asemenea obiecte neobişnuite (orar: 18.00-24.00, ultima intrare ora 23.00).
Tradițional, 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐌𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐚𝐥 “𝐎𝐜𝐭𝐚𝐯𝐢𝐚𝐧 𝐆𝐨𝐠𝐚” își deschide porțile, până noaptea târziu, pentru vizitatori. Programul “Nopții Muzeelor” din 17 mai 2025 începe la ora 16.00 și se va încheia la 22.00, intrarea fiind, de asemenea, gratuită.
În cadrul evenimentului cultural menționat, pe lângă cele permanente, publicul va putea admira 𝟭𝟬 𝗲𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁𝗶𝗶 𝘁𝗲𝗺𝗽𝗼𝗿𝗮𝗿𝗲:
- Expoziția de carte “Pagini noi” (Scrieri despre viața și opera lui Octavian Goga).
- Expoziția de carte “10 Mai – zi cu triplă semnificație istorică”.
- Expoziția de carte “Neprihănită, mândră poezie” (Volume de poezii, piese de teatru, traduceri ale poetului Octavian Goga ).
- Expoziția de carte “Autori români în biblioteca poetului Octavian Goga”.
- Expoziția de pictură “România pitorească – un omagiu vizual adus peisajului și tradițiilor românești” (expoziție organizată în colaborare cu Asociația “ArtFain”, Cluj-Napoca).
- Expoziția de artă plastică “Pictori din cadrul Societății Tinerimea Artistică”.
- Expoziția de fotografii și documente “Poetul Ady Endre în fotografii și manuscrise”.
- Expoziția etnografică “Portul popular din diferite zone ale României”.
- Expoziția de documente și fotografii “Octavian Goga în corespondență și fotografii”.
- Expoziția de bijuterii “Eleganța feminină”.
Și 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐀𝐩𝐞𝐢 „𝐋𝐞𝐨𝐧𝐢𝐝𝐚 𝐓𝐫𝐮𝐭𝐚” se alătură Nopții Muzeelor, având în data de 17 mai a.c. un program de vizitare cuprins între 𝐨𝐫𝐞𝐥𝐞 𝟏𝟖.𝟎𝟎-𝟐𝟒.𝟎𝟎. Pentru cei care nu dispun de mijloace de transport, Compania de Apă Someș S.A. pune la dispoziție un microbuz care va asigura transportul către Muzeul Apei din oră în oră. Acesta va prelua, gratuit, vizitatorii din Piața Lucian Blaga, din fața Casei de Cultură a Studenților.
Persoanele care vor călca treptele Muzeului Apei vor avea posibilitatea să urmărească, prin vizualizarea exponatelor, istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca, începând de la darea în folosință a primei surse de apă în anul 1887, documente de la începuturile funcționării Uzinelor de Apă și Canalizare ale orașului, unelte utilizate în cadrul desfășurării activității specifice de asigurare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, colecția de capace de canal care conține exponate din toată Europa și multe altele.
Cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐈𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐢 𝐏𝐫𝐨𝐦𝐨𝐯𝐚𝐫𝐞 𝐓𝐮𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜𝐚 𝐂𝐥𝐮𝐣, serviciu de specialitate din cadrul forului administrativ județean, își va desfășura activitatea conform unui program prelungit, în intervalul orar 09.00 – 24.00. Turiștii, precum și publicul interesat, vor fi, astfel, informați asupra activităților și expozițiilor organizate de muzeele și centrele de cultură ale județului Cluj participante la acest eveniment. De asemenea, angajații CNIPT Cluj vor oferi materiale de promovare cuprinzând principalele obiective turistice din municipiu și din județ, în vederea creșterii circulației turistice locale și regionale.
𝐂𝐚𝐬𝐭𝐞𝐥𝐮𝐥 𝐁𝐚́𝐧𝐟𝐟𝐲 𝐝𝐢𝐧 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐑𝐚𝐬𝐜𝐫𝐮𝐜𝐢, un loc plin de istorie, natură și atmosferă aparte, își va deschide larg porțile, pe data de 𝟏𝟖 𝐦𝐚𝐢, cu ocazia evenimentului „Zilele Porților Deschise”. Vizitatorii vor putea participa la tururi ghidate pline de informații și legende ale familiei Bánffy, precum și de amintiri unice ale acesteia. Grădinile Castelului sunt deschise activității „Build your own picnic” pentru cei care doresc să se bucure de o masă cu familia în aer liber, înconjurați de liniștea și pacea locației.
𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐚 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 organizează în perioada 𝟮𝟰 – 𝟮𝟱 𝗺𝗮𝗶 2025, între orele 14:00-21:00 – ultima intrare la ora 20:15 – evenimentul intitulat generic „Weekend la Muzeul de Artă”.
Cu acest prilej, beneficiind de intrare gratuită, publicul va putea să viziteze următoarele expoziții:
„𝐆𝐚𝐥𝐞𝐫𝐢𝐚 𝐍𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆” reprezintă expoziția de bază a Muzeului de Artă Cluj-Napoca, a cărei paginație actuală propune o prezentare coerentă, atât sub raport cronologic, cât și sub raportul filiațiilor stilistice, a patru secole de artă plastică națională (secolele XVI-XX), cu un accent caracteristic asupra artei din Transilvania și o evidențiere expresivă a multiculturalității proprii spațiului intracarpatic. În mod excepțional, pe parcursul traseului de vizitare, doritorii de curiozități și informații interesante din culisele vieții muzeale vor putea dialoga și interacționa, într-o manieră informală, cu muzeografii aflați în sălile de expunere.
𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭𝐢𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚 𝐝𝐞 𝐩𝐢𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐚 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐬𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐈𝐚𝐜𝐨𝐛 𝐂𝐨𝐦𝐚𝐧, intitulată „Contra-dicții”, care reunește o selecție de picturi realizate în ultimii ani, lucrări în care tensiunea vizuală devine ecoul unei tensiuni interioare profunde, de ordin spiritual și existențial. Practica artistică a lui Iacob Coman este profund ancorată în teme precum efemeritatea, fragilitatea percepției, tensiunile dintre rațional și intuitiv. Într-un limbaj plastic abstract figurativ, pictura acestuia navighează între sacrul și profanul vieții cotidiene, deschizând spații de reflecție și întrebări cu miză ontologică.
𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭𝐢𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚 𝐝𝐞 𝐩𝐢𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐚 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐬𝐭𝐞𝐢 𝐟𝐫𝐚𝐧𝐜𝐞𝐳𝐞 𝐂𝐡𝐥𝐨𝐞́ 𝐒𝐢𝐥𝐛𝐚𝐧𝐨, intitulată „O remodelare temporară a lumii” (curator: Cristian Nae), care conectează preocupările autoarei pentru efectele climatice devastatoare asupra ecosistemului natural al planetei cu o reflecție personală, deopotrivă poetică și filosofică, asupra caracterului sacru al apei pentru diverse culturi și comunități, exprimate prin mediul picturii și al artei video.
𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐠𝐫𝐮𝐩 𝐚 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐚 𝐬𝐢 𝐃𝐞𝐬𝐢𝐠𝐧 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 (UAD), nivel licență, masterat și doctorat, intitulată „Aerul crud al dimineții”, care propune o viziune sintetică asupra recentelor lor preocupări și practici artistice.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.