Cluj-Napoca, primul oraș care implementează cărțile de identitate electronice!

carte identitate

În urmă cu aproximativ 2 săptămâni, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege care prevede posibilitatea eliberării cărților de identitate prevăzute cu CIP, iar Cluj-Napoca este primul oraș care implementează aceaste cărți de identitate electronice. Programul pilot va dura câteva luni, urmând ca, în baza datelor colectate, emiterea noilor documente de identitate să fie extinsă la nivelul întregii țări.

Cărțile de identitate cu cip vor avea dimensiunea unui card bancar și, pe lângă datele care se regăsesc și pe cărțile de identitate clasice, vor stoca o amprentă facială și două amprente digitale ale solicitantului. Scopul introducerii buletinului biometric, este stimularea autorităților locale și centrale de a informatiza sistemele de plată a taxelor locale sau de a elibera alte tipuri de documente. Aceste operațiuni vor putea fi efectuate online. Este vorba despre servicii de înmatriculare, de eliberare a cazierului judiciare, plata taxelor sau a impozitelor. Accesarea se va face fără crearea de conturi pe platformele respective, doar pe baza cărții electronice.

Cetățenii au posibilitatea de a alege între buletinul biometric, cu cip, și buletinul clasic, însă cei ce aleg buletinul clasic nu vor putea călători în străinătate în baza lui, statele Uniunii Europene impunând condiția folosirii buletinului biometric. De asemenea, buletinul clasic nu va stoca imaginile faciale și amprentele.

Acte necesare pentru eliberarea cărții de identitate biometrice:

Cerere pentru eliberare buletin
– Certificatul de naștere, original și copie
– Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie
– Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie
– Certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie
-Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original și copie
– Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original și copie
– Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate

Cărțile de identitate vor putea fi preschimbate până pe 2 august 2031, în funcție de momentul la care actualele documente expiră. De asemenea, buletinele biometrice sunt valabile și pentru tinerii care nu au împlinit vârsta de 14 ani, la cererea părinților sau tutorilor legali.

Doritorii se pot programa pentru noul document pe o platformă specială a MAI. Platforma o puteți găsi pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca. Noua carte de identitate electronică va costa 14 euro.

 

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

firma de top