marian morar
m install
nello construct

Câți bani au primit partidele în 2021, de la bugetul de stat? Pe ce au cheltuit banii?!

zamblau eugen

Partidele politice au fost subvenționate cu aproape 235 de milioane de lei, adică aproape 47 de milioane de euro. Banii provin de la bugetul de stat și sunt alocați, conform unei decizii a parlamentarilor, partidelor care îndeplinesc pragul electoral, la alegerile organizate, dar criteriul cel mai important îl reprezintă procentele realizate.

PSD a primit cei mai mulți bani, respectiv 90.271.387 de lei. Conform execuției bugetare din primele 9 luni ale anului, dată publicității de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), 66,84% din bani s-au dus pentru presă și propagandă.

PNL a cheltuit până în luna septembrie 18,9 milioane de lei, din care peste 11 pentru presă și propagandă (58,29%). Alți 12% din banii cheltuiți până în luna septembrie au mers pentru organizarea unor activități cu caracter politic. PNL a primit, în anul 2021, 64.655.724 de lei de la stat.

USR a primit subvenții de 41.254.303 de lei, în acest an. Până în luna septembrie, aproape jumătate din banii cheltuiți au fost cu cheltuieli salariale, fiind cunoscut faptul că ei își învârt banii primiți de la stat între ei. Circa 7% din bani au fost cheltuiți cu presa și cu propaganda.

Cei mai mulți bani pe consultanță politică i-a dat PNL-ul, respectiv 1,32 milioane de lei, în timp ce PSD a cheltuit la același capitol 1,23 milioane lei. USR s-a limitat la 393.222 lei.

Un caz aparte îl reprezintă AUR. Ei au primit anul acesta subvenție de 18.270.218 lei, însă nu au cheltuit niciun leu, cu excepția sumei de decât 64 de lei ce reprezentau comisioane bancare. AUR anunțaseră, în momentul în care au intrat în Parlament, că nu se vor atinge de banii de la bugetul statului, însă aceștia sunt vărsați în continuare în contul partidului, conform legii.

Alte două partide neparlamentare, dar cu rezultate la alegerile locale de anul trecut, au primit sume consistente: PMP a primit 16.594.755 lei, iar Pro România a încasat 3.412.513 lei.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2