În ultimele zile, situația este tensionată în rândul elevilor care fac naveta pe ruta Turda-Câmpia Turzii și care nu pot beneficia de transport gratuit, deși există o lege în vigoare în acest sens.
Problema este la nivelul întregii țări și vine din faptul că deși există o lege în viagoare, încă nu au fost elaborate normele privind modul în care se realizează decontarea.
Citește și:
Dezinteres total pentru un drept legal al elevilor: transportul gratuit!
Între timp, după demersul TurdaNews la Ministerul Educației, Consiliul Județean Cluj și Inspectoratul Școlar Județean (pentru a ne explica cum se poate debloca această situație), cei din urmă ne-au transmis o informare pe această temă.
”Având în vedere prevederile Legii nr. 226/2020 care modifică şi completează art. 84 din Legea Educaţiei Naţionale, nr. 1/2001, prin care elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport local şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar, decontarea cheltuielilor de transport se face de la bugetul de stat, prin transfer către unităţile administrativ-teritoriale. În contextul acestor precizări, la nivel de sistem educaţional, urmează să fie comunicate normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 226/2020.”, ne-a transmis ISJ Cluj.
Cei de la ALIS susțin, pe bună dreptate, că ei nu au nicio vină în această problemă, atâta timp cât nu au primit un document oficial privind decontarea. ”Noi suntem o firmă privată și nouă nu ne subvenționează nimeni activitatea de transport, cum se întâmplă în cazul transportului urban. Nu putem presta servicii gratuit. Dacă se vor elibera normele și se va explica modul de decontare, le vom urma și noi. Nu se pune problema că nu vrem să eliberăm abonamente gratuite, ci că nu putem, până când nu există normele de aplicare ale legii”, a precizat Alin Popovici, reprezentantul grupului ALIS.
În ceea ce privește transportul pe ruta Turda-Câmpia Turzii, ALIS a notificat că renunță la acest traseu încă din toamna anului trecut (luna noiembrie 2020), la baza acestei notificări fiind faptul că traseul este nerentabil pentru societate. ”Au fost organizate trei licitații de atunci, de către Consiliul Județean Cluj, pentru acest traseu, însă nu s-a prezentat nimeni. Noi am continuat să efectuăm acest transport din respect pentru oamenii care au circulat cu noi de-a lungul timpului. Sunt multe curse care circulă aproape goale. E adevărat, dimineața și la amiază autobuzele sunt mai aglomerate, dar nu avem ce face. Știm că situația generează unele neplăceri, însă îi rugăm pe călători să înțeleagă faptul că și noi suntem într-o situație specială și continuăm efectuarea transportului pe această rută doar din respect pentru ei, pentru că nu s-a prezentat nimeni la licitația organizată pentru traseu, în condițiile în care am notificat că renunțăm la acest traseu. Pentru noi acest traseu aduce pierderi.”, a mai precizat Alin Popovici.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.