m install
nello construct

CFR nu mai eliberează abonamente pentru studenți începând de astăzi! Cum rămâne cu elevii?

floris

Cu mai puțin de o lună până la începerea noului an universitar, studenții au rămas fără reducere la transportul feroviar de care unii, inclusiv din zona Turzii, depind.

CFR Călători a anunțat ieri că, începând cu 3 septembrie, nu se vor mai elibera abonamente de transport cu reducere pentru studenți.

CFR Călători informează că, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, vor fi abrogate, parțial, prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilitățile acordate studenților la transportul pe calea ferată, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învățământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 – Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023.

Drept urmare, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimații de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenți acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotarare de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023.”, se arată într-un comunicat de presă a companiei.

Studenții reacționează

Măsura a stârnit o reacție imediată în rândul studenților și a organizațiilor studențești. Aceștia susțin că CFR încalcă legea și solicită reconsiderarea deciziei.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) atrage atenția asupra faptului că operatorii feroviari CFR Călători și Softrans încalcă vădit prevederile Legii nr. 199/2023.

Cei doi operatori de transport au comunicat public astăzi faptul că, începând cu 03.09.2023, nu vor mai elibera legitimații de transport cu reducere pentru studenți pe motiv că Guvernul nu a actualizat încă Normele Metodologice. Aceste comunicate reprezintă o încălcare expresă a dreptului studenților de a beneficia de reducere de 90% la biletele de tren, începând cu 03.09.2023, ora 00:00, conform art. 128 alin. (3) din Legea nr. 199/2023; prevederile legale sunt aplicabile indiferent dacă există sau nu norme metodologice de punere în aplicare a acestora, având în vedere rangul legislativ superior al legii față de cel al hotărârii de Guvern.

În orice caz, conform art. 260 alin. (2) din Legea nr. 199/2023, actele normative subsecvente se elaborează în termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a legii, iar conform art. 265, până la data intrării în vigoare a actelor normative subsecvente emise în executarea Legii nr. 199/2023, se aplică prevederile actelor normative în vigoare, în măsura în care nu contravin acesteia.

Astfel, prevederile H.G. nr. 42/2017 sunt ÎN VIGOARE, acestea trebuind aplicate în integralitate, cu excepția procentului de reducere, care se modifică din 50% în 90%. Această interpretare juridică este confirmată expres și de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară (a se vedea  https://arf.gov.ro/…/informare-arf-asupra-intrarii-in…/). CFR Călători și Softrans trebuie să respecte de urgență legea și să nu refuze abuziv drepturile studenților.

Solicităm CFR Călători și Softrans un comunicat public până astăzi, 02.09.2023, ora 23:59, prin care să anunțe acordarea biletelor cu reducere 90% pentru studenți începând de mâine, 03.09.2023.”, au transmit reprezentanții ANOSR, în urmă cu o zi.

Până în prezent, reprezentanții CFR nu au răspuns solicitării studenților.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 55 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Comentarii recente

Ultimele articole: