Cel mai înalt bloc din România (practic, primul ”zgârîie-nori” de la noi), West City Tower din cartierul clujean Mănăștur, la ieșirea din Cluj spre Oradea, și-a aprins luminițele zilele acestea, imaginile fiind spectaculoase.
”West City Tower este situat în orașul Cluj-Napoca, pe Calea Florești nr. 139. Cu o arhitectură circulară și foarte multe suprafețe vitrate, acesta este cel mai înalt bloc de locuințe din România. Se ridică desupra orașului cu 25 de etaje, 5 etaje de parcare, spațiu de joacă pentru copii, 182 apartamente cu panoramă deosebită cu 1, 2, 3 camere si 4 penthouse-uri cu 5 camere. Imobilul dispune de două lifturi de interior ce coboară până în parking, la cele două subsoluri și trei demisoluri. Tot ce trebuie să faci este să-ți alegei etajul.
La exterior, pentru o priveliște care îți taie respirația, cladirea a fost echipată cu un lift panoramic unic în Cluj-Napoca. Poți privi Clujul cu alți ochi, în ascensiune!”, este prezentarea făcută de investitor.
Prețurile pentru o locuință în acest bloc au variat între 84.500 euro + TVA, pentru un apartament de 50 mp cu o cameră și 202.500 euro + TVA, în cazul unui apartament de 105 mp cu 3 camere. În cazul penthouse-urilor, ofertele au fost personalizate și negociate direct.
Structura de rezistenţă a cladirii este proiectată în conformitate cu cele mai înalte standarde şi cu respectarea tuturor obligatiilor impuse de legislaţia şi normativele tehnice în vigoare, fiind o structură de beton armat, cu inchidere perimetrală din caramidă şi compartimentări uşoare.
Partea de fundaţie a structurii de rezistenţă este realizată în sistem top-down, lucrare de mare complexitate și cu soluții tehnice inovatoare.
Însă, au existat și critici la adresa construcției. Una dintre ele îi aparține arhitectului clujean Șerban Țigănaș, decanul facultății de Arhitectură din Cluj.
”Apartamentele sunt normale în sensul în care se fac acum pe piață, dar vreau să vă spun că apartamentele care se fac acum sunt, în general, mai proaste decât acum 30 de ani. (…) Sigur, s-a schimbat și stilul de viață și atunci putem să lungim această discuție despre nevoile care s-au schimbat, care au fost însă contrazise în pandemie. (…) Acest bloc este început foarte demult și trecând atâta timp, din 2008 până în 2022, standardul, ambițiile de locuire, s-au modificat efectiv. Apartamentele acestea sunt istorice, înainte de a fi date în folosință, desigur, nu atât de mult, pentru că nici omul nu s-a modificat atât de mult. Sunt vechi de noi și asta poate să înțeleagă toată lumea”, a spus Șerban Țăgănaș, la emisiunea Urbea9, de pe Media9.