nello construct

Ce spun astronomii despre aurora boreală văzută de la Cluj? „Pentru noi, în România, este un fenomen rar…!”

Oamenii de știință vin cu explicații după ce cerul s-a colorat într-un roșu apocaliptic. Aurora boreală a fost vizibilă din mai multe localități din județul Cluj.

Un fenomen ciudat și neobișnuit a fost semnalat, duminică seara, în mai multe zone din România. Este vorba de o auroră boreală care a colorat cerul în roșu. Imagini spectaculoase au fost surprinse inclusiv în zona Câmpia Turzii.

Efectul de ionizare a aerului este specific zonelor nordice ale continentului și are loc atunci când particulele încărcate electric ale vântului solar interacționează cu atmosfera Pământului. De regulă, aurora boreală colorează cerul în nuanțe de verde, culoarea roșie văzută de la noi fiind mai rar întâlnită.

Adrian Șonka, astronom la observatorul astronomic Amiral Vasile Urseanu, a explicat cum a fost posibil acest lucru.

„Pentru noi, în România, este un fenomen rar. Ultima oară când s-au văzut aurore așa ușor a fost cam prin 2015 și înainte, cam prin 2003. Ce s-a văzut în noaptea anterioară este cu mult mai intens, decât până acum. Este rar pentru că în mod normal nu ar trebui să se vadă de aici, ci din jurul polilor magnetici.

Ce s-a întâmplat ieri a fost că două erupții mari plecate acum câteva zile de la soare au ajuns în preajma câmpului magnetic. L-au deformat și astfel a putut intra materie de la soare și mai jos ca latitudine în atmosfera noastră și de asta s-a văzut de la noi.

Practic trebuia să se vadă în toată țara, dar cam în toată Europa trebuia să se vadă. Cine n-a văzut este pentru că nu a fost pe fază și nu a ieșit afară, a avut nori sau s-a aflat în orașe puternic iluminate”,  a spus doctor Adrian Șonka pentru Antena 3 CNN.

Citește și:

Aurora boreală văzută din Cluj! Cum a avut loc acest fenomen atmosferic neobișnuit? (FOTO)

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Ultimele articole: