La sfârșitul lunii mai, Guvernul a aprobat noul Contract-cadru care va intra în vigoare de la 1 iulie 2023 și care va reglementa condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Astfel, în asistența medicală primară se creează cadrul legal care permite depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra sănătăţii populaţiei şi se introduc noi instrumente în vederea realizării consultaţiilor preventive, scrie doctorulzilei.ro.
Adulţii cu vârsta între 18 şi 39 de ani vor beneficia anual de consultațiile de prevenție la medicul de familie. Tot în scopul consolidării prevenţiei, medicii de familie vor recomanda o paletă mai largă de investigații paraclinice de care pot beneficia gratuit asigurații.
De asemenea, mecanismul de finanțare a fost modificat, astfel încât, prin schimbarea ponderii plății per capital și pe servicii, de la 50%-50% la 35%-65%, s-a creat posibilitatea introducerii de noi servicii de prevenție de care vor beneficia mai mulți asigurați, din grupe de vârstă mai numeroase decât în prezent.
Schimbări în sistemul asigurărilor sociale de sănătate de la 1 iulie 2023
Potrivit CNAS, în asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate se extinde lista cuprinzând afecțiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate, incluzând și hemofilia, talasemia, sifilisul (genital primar și secundar al pielii și mucoaselor), HIV/SIDA, dermatita atopică, deficitul congenital de factor VII, trombastenia Glanzmann, hemipareze, parapareze și tetrapareze indiferent de etiologie.
În lista serviciilor diagnostice și terapeutice au fost introduse o serie de servicii specifice pentru anumite specialități. De exemplu:
a. descărcarea și interpretarea rapoartelor specifice dispozitivelor utilizate în gestionarea diabetului zaharat (dispozitive de monitorizare glicemică continuă, sisteme de infuzie subcutanată a insulinei – pompe de insulină, aplicații de monitorizare a valorilor glicemice) – specialitatea diabet zaharat, nutriție și boli nutriție;
b. tomografia în coerență optică – specialitatea oftalmologie;
c. extracția dispozitivului intrauterin – specialitatea obstetrică – ginecologie;
d. tratamentul tumorilor exulcerate, suprainfectate, îngrijire complicații stome, fistule tumorale, tratamentul limfedemului – efectuate de medici cu atestat de îngrijiri paliative;
e. uroflowmetria – specialitatea urologie;
f. imunoterapia specifică cu vaccinuri alergenice standardizate cu administrare subcutanată – specialitatea alergologie şi imunologie clinică;
g. puncție biopsie mamară ghidată ecografic – efectuată de medici cu specialitatea chirurgie generala, obstetrică-ginecologie, oncologie medicală cu atestat/competență în senologie imagistică, radioterapie cu atestat/competență în senologie imagistică.
Totodată, se extinde lista serviciilor medicale în scop diagnostic-caz cu servicii acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân.
În asistența medicală ambulatorie de medicină fizică şi de reabilitare, pentru pacienții cu diagnostic confirmat de accident vascular cerebral (în primele 4 luni de la AVC), pentru cei cu paralizie cerebrală, pentru pacientele cu limfedem după excizia ganglionară şi pentru cele cu anexectomie, precum și pentru marii arși (în primele 4 luni de la externare) se vor putea deconta servicii pentru o perioadă dublă decât până acum (maximum 42 zile pe an/asigurat).
Această perioadă va putea fi împărțită în două fracțiuni, la recomandarea medicului de specialitate medicină fizică și de reabilitare, în funcție de afecțiunea de bază.
În asistența medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat, detartraj cu ultrasunete și periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia anual de un astfel de serviciu.
Pe lista investigațiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă și tomografiile dentare CBCT.
Totodată, valoarea orientativă lunară de contract crește cu 50% față de cea din prezent, pentru mediul rural aplicându-se încă o majorare cu 50% (ajungând astfel la valoarea de 6.000 lei în mediul urban, respectiv 9.000 lei în mediul rural, pentru un program de lucru de 3 ore/zi).
În asistența medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate:
• transferină serică;
• alfa amilază;
• lipază;
• lactatohidrogenaza (LDH);
• rezervă alcalină ( determinarea bicarbonatului seric);
• vitamina B 12;
• acid folic;
• raport albumină/creatinină într-un eșantion de urină spontană.
Investigațiile de microbiologie au fost revizuite conform observațiilor Comisiei de Specialitate a Ministerului Sănătății, introducându-se totodată noi investigații precum examenul din secreții vaginale, respectiv din tampon rectal – portaj Streptococcus agalactiae la gravide, prin metode de cultivare.
Noile servicii medicale de radiologie imagistică medicală și medicină nucleară decontate sunt:
• mamografie cu tomosinteză unilaterală și mamografie cu tomosinteză bilaterală (investigații ce pot fi recomandate pentru monitorizarea pacientelor cu cancer de sân);
• mamografie digitală 2D;
• tomografie dentară CBCT mandibulară, maxilară, respectiv bimaxilară;
• ecografie musculoscheletală;
• ecografie cutanată;
• ecografie a aparatului urinar/genital masculin;
• ecocardiografie de efort;
• RMN șold – articulație coxo-femurală nativ și cu substanță de contrast;
• RMN whole-body;
• limfoscintigrafie planară.
Pachetul de îngrijiri medicale la domiciliu va cuprinde noi servicii:
• logopedie individuală;
• masajul limfedemului;
• evaluarea manuală a fecaloamelor;
• recoltarea produselor biologice (sânge, urină, materii fecale).