Problema traficului auto prin Turda a fost una delicată, mai ales pe perioada acestui an, când accesul auto peste podul situat la ieșirea din Turda spre Alba Iulia, a fost blocat, din cauza lucrările de consolidare care s-au executat.
Nu punem în discuție necesitatea lucrărilor, care era evidentă, însă vom analiza ce anume a rezolvat deschiderea traficului pe podul peste Arieș și ce nu a rezolvat.
În primul rând, un lucru este cert: traficul auto prin Turda s-a descongestionat, parțial:
– nu mai există acele aglomerări auto de pe strada Ștefan cel Mare (începând din sensul giratoriu de la Piața Romană), până la sensul giratoriu de la Dedeman și apoi spre strada 22 Decembrie.
– zona de aglomerație de pe strada 22 Decembrie, în sensul de intrare în oraș, s-a micșorat în mod semnificativ.
– aglomerația de pe strada G-ral Dragalina a fost redusă semnificativ, în acest moment fiind aproape insesizabilă.
Ce nu a rezolvat, totuși, deschiderea podului:
– deschiderea podului a creat o zonă de aglomerația în sensul giratoriu din Piața Romană, dispre intrarea în Turda cu direcția pe strada Libertății, apoi contonuare pe strada Dr. Ioan Rațiu (unde traficul auto se descongestionează); asta poate crea timpi de așteptare suplimentari pentru cei care se deplasează dinspre Micro spre Centru.
– nu a rezolvat problema aglomerației din zona sensului goratoriu de la fostul Caraiman (intersecție strada Libertății cu strada Dr. Ioan Rațiu), unde cei care vin dinspre Centru spre Micro au timpi mari de așteptare.
Problemele nerezolvate, generate de traficul de tranzit!
În ambele variante de ”probleme nerezolvate”, aglomerația este creată de traficul auto de tranzit, care vine dinspre podul recent dat în folosință (sau dinspre strada 22 Decembrie) și apoi își continuă mersul spre strada Dr. Ioan Rațiu, pe direcția de ieșire din Turda, blocând astfel semnificativ sensul giratoriu de la fostul Caraiman (acolo e problema cea mai mare), pe sensul dinspre Centru spre Piața Romană.
Practic, pentru rezolvarea integrală a problemei aglomerației auto prin zona centrală a Turzii (pe malul stâng al Arieșului) este nevoie de realizarea acelei legături rutiere din DN1 în A3 (zona Tureni, după cum s-a discutat). Deși e vorba doar de vreo 5 kilometri de drum expres, situația tărăgănează de mult timp și acum s-a ajuns din nou la faza de avizare, după ce fostele avize au fost ”vechi” și a fost nevoie să se renunțe la ele.
Urgentarea acestui proiect este de o importanță capitală pentru Turda, însă are o importanță mare și pentru județ, în ansamblul său, mai ales în ceea ce privește traficul auto de tranzit, care ar putea evita astfel aglomerările urbane.
Iată mai jos situația traficului auto, în zona analizată, surprins astăzi, în jurul amiezii (când era traficul ”infernal”, înainte de deschiderea podului, care bloca zona respectivă):
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.