sondaj

Câți români vor să se vaccineze și cine consideră că sunt vinovați pentru numărul mare de cazuri cu Covid-19

Potrivit unui sondaj Avangarde care urmărește percepția publicului asupra pandemiei, numai 30% dintre români vor să se vaccineze. Acest sondaj a fost efectuat, în perioada 10-20 decembrie 2020, prin telefon, pe un eșantion de 900 de persoane și are o marjă de eroare de +/-3,2%.

63% dintre români se declară îngrijorați sau foarte îngrijorați de evoluția pandemiei de coronavirus, în timp ce 34% spun că sunt deloc sau foarte puțin îngrijorați. Totuși, deși sunt îngrijorați, 70% dintre respondenți nu ar fi de acord cu o nouă carantină generală și doar 16% ar fi de acord, iar 14% nu au vrut să răspundă.

Sondajul arată că un procent foarte mic dintre români spun că sigur se vor vaccina împotriva COVID-19, respectiv 30%. În același timp, 29% au răspuns ”cu siguranță nu”, iar 29% nu s-au decis încă. Alți 10% au spus că ”nu pot aprecia”, iar 2% nu au răspuns.

Întrebați despre vaccin în general, românii sunt pro-vaccinare într-un procent puțin mai mare, de 38%, doar 20% împotrivă, iar 20% nu au o poziționare clară sau nu sunt interesați de subiect. În timp ce 17% dintre respondenți nu au răspuns.

 Închiderea bisericilor de Crăciun este un subiect cu sentimente comune pentru un procent foarte mare dintre români, 72% au spus că nu sunt de acord cu această măsură, în timp ce numai 11% au spus că ar trebui închise.

De asemenea, 51% dintre români consideră că politicienii și instituțiile statului sunt vinovați pentru numărul mare de cazuri de coronavirus. Doar 17% au răspuns că vinovați sunt cetățenii, iar 32% nu au răspuns sau nu au știut să răspundă.

Totodată, 11% dintre români au putut să identifice o rudă infectată cu coronavirus. Numărul celor care nu au răspuns sau nu au știut să răspundă este însă de 50%.

Sursa: stiridecluj.ro

 

 

Comentarii

ULTIMELE articole: