Sunt comentarii care fac referire la tariful de vizitare al obiectivului turistic Salina Turda, considerând că este un ”preț mare”. Dar… cât de mare este acest preț?!
Cea mai bună comparație care se poate face este cu un obiectiv similar din Polonia, respectiv mina Wieliczka. Aceasta este și ”inspirația” pentru modernizarea minei de sare de la Turda, pentru a deveni un obiectiv turistic de atracție. Totuși, mina de sare din Polonia nu este atât de spectaculoasă ca cea din Turda, din punct de vedere al designului futuristic.
”Atracțiile minei includ zeci de statui, trei capele și o întreaga catedrală, care au fost sculptate în sare de mineri. Cele mai vechi sculpturi sunt completate de noile sculpturi realizate de artiștii contemporani. Un număr de săli sunt dedicate personalităților religioase și politice ale Poloniei, având importanță istorică. Cea mai impresionantă este sala Kunegunda, pe podeaua căreia sunt sculptați diverși pitici, imitând munca minerilor și constituind un omagiu adus acestora și folclorului polonez.
Aproximativ 1.2 milioane de oameni vizitează salina Wieliczka în fiecare an.”, precizează Wikipedia.
Tarif în Polonia, tarif la Turda…
Tarifele de vizitare ale salinei din Polonia sunt mult mai mari, comparativ cu cele de la Turda. Astfel, tariful standard de intrare în salina din Wieliczka este de 109 zloți polonezi. Conform cursului de schimb valutar anunțat de BNR, ieri zlotul polonez valora 1,0813 lei. Asta înseamnă că tariful standard de intrare este de circa 117 lei/persoană.
Comparativ, tariful standard de intrare în Salina Turda este de 60 de lei în week-end și de 50 de lei în cursul săptămânii, adică aproximativ la jumătate în comparație cu tariful salinei din Polonia! Ba mai mult, tariful de intrare pentru copii/pensionari este de doar 30 de lei, în timp ce la Wieliczka acestea ajung la 89-99 zloți polonezi, adică 96-107 lei! Practic, la Turda tariful pentru aceste categorii este de 3 ori mai mic!
Pot avea turdenii tarife preferențiale?!
Sunt și persoane care consideră că turdenii ar trebui să beneficieze de un tarif special, mai mic, în comparație cu ceilalți vizitatori. Numai că o astfel de practică nu este permisă pe motiv de discriminare. În urmă cu ceva ani, a existat o intenție de acest gen, materializată printr-o hotărâre de Consiliu Local, însă în cele din urmă a fost anulată în instanță, fiind considerată discriminatorie.
Salina Turda este un obiectiv turistic care este proprietatea Municipiului Turda și este administrat de societatea Salina Turda SA, care este deținută în procent de 100% de Municipiul Turda. Anual, minim 50% din profitul Salinei ajunge în contul Primăriei Turda, care apoi distribuie banii spre diverse investiții.
Salina Turda, punctul de plecare pentru Turda turistică
Investiția de la Salina Turda, realizată pe bani europeni (circa 6 milioane de euro) și inaugurată în anul 2009, a fost una extrem de benefică pentru municipiu. Pe lângă asigurarea unor încasări la bugetul local, existența Salinei a creat oportunități și pentru dezvoltarea unor afaceri în plan orizontal, fie că este vorba despre cazări, restaurante/localuri publice, comerț cu obiecte specifice sau alte afaceri care pot implica turiștii care vin în zona Turzii, anual.
Actuala administrație locală intenționează să extindă zona vizitabilă a Salinei, printr-un proiect grandios, care va permite accesul în Salină de la suprafață, cu ajutorul unor lifturi de mai mare capacitate.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Pentru omul de rând biletul este scump. Nu are rost sa compar venituri de afara , nici alte saline externe. Eu compar cu ce avem la noi. Poate ar avea mai mulți vizitatori daca ar scădea prețul . Cine a venit nedocumentat si a considerat ca este scump acela poate nu va mai veni. Eu nu mai merg , nu din lipsa de bani ci din protest ,consider suma prea mare. .
Nu cred ca își au rostul atatea discutii….fraților nu va obliga nimeni sa mergeți, cum nu va obliga nimeni sa va faceți concediile în alte tari.
Păcat….am ajuns sa nu ne cunoaștem tara și sa nu vrem sa o vizitam dar ne dam „smecheri” ca am fost în Grecia, Turcia….lasa mai sa ii facem pe alții cu banii, ca nu degeaba spune” omul nu e prost destul,pana nu e și fudul”….
Pai ce salarii sunt in romania si ce salarii sunt in alte tari?
+ infrastructura care lasa de dorit in Turda.
Dar na.. Articolele sunt făcute in funcție de cine plătește…
Eu mă plătesc pe mine… tot așa cum pe tine nu te-a plătit nimeni să comentezi.
Comparația era obiectivă, doar din punct de vedere al unor obiective turistice. Articolul nu tratează capacitatea sau incapacitatea cuiva de a avea venituri mai mari.
fix 2 Pachete de tigari… Nu mai fumati o zi jumatate si ducetiva copilul la Salina… Nu poate fi asa greu…
In mod nejustificat comparați cu tariful polonez odata ce avem alte salarii pensii alocatii
Comparația se face ca obiectiv turistic oarecum similar.
Dacă mergeți oriunde în Europa, plătiți biletul de intrare la un obiectiv turistic nu în funcție de venitul dvs din România!
Comparația este foarte corectă! Pentru că este făcută cu un obiectiv turistic oarecum similar. Nu se făceau comparații despre cât de bine sunt pregătiți românii, despre ce eficiență în muncă au, despre ce productivitate etc.
Din punctul meu de vedere , ca fost vizitator, pretul nu oglindeste ceea ce ofera aceasta salina, fiind mare. Mai ales cand, o data ajunsi in salina platesti pentru orice activitate pe care vrei sa o faci (plimbari cu barca, roata, bowling, etc) sau ca sa vizitezi alta sala, suplimentar. Fapt care mi se pare normal, dar astfel se ajunge ca, costul pe care il platesti de fapt pentru vizitarea salina sa depaseasca 100-150 lei lejer. Din pacate pentru noi a fost dezamagitor, si nu suntem singurii, daca stati sa citit recenziile lasate pe internet. Spatiul salinei este mic, nici nu se poate compara cu altele din tara (din străinătate nu pot sa ma pronunt pentru ca nu am vizitat, insa nici cu ele, din moment ce spuneti de cea din Polonia ca :”Atracțiile minei includ zeci de statui, trei capele și o întreaga catedrală, care au fost sculptate în sare de mineri.”). Asta inseamna ca are dimensiuni foarte generoase si nu se limiteaza la o singura sala in care ajung sa se ingramadeasca turistii, mai ales in contextul actual
Repet, din punctul meu de vedere nu este la fel de spectaculoasa asa cum este prezentata, si aceeasi parere au avut-o si alti turisti care au parasit incinta salinei dupa 30 min de la intrare, ca si noi de altfel. Fiecare e liber sa isi laude obiectivele orasului, insa daca am fi stiut ce parere avea sa ne lase, nu am mai fi batut atata drum si ne-am fi reorientat catre alta destinatie.
Recenziile din străinătate și afluxul de turiști… vă contrazic! Însă, fiecare are dreptul la o părere…
Referitor la spațiu: există un proiect de extindere a zonei vizitabile. Se așteaptă o finanțare europeană în acest sens. Dacă se va materializa, Salina Turda va deveni, de departe, cel mai spectaculos loc subteran de pe glob.
Diferența este ca în Polonia și veniturile cetățenilor sunt mai mari decât în România.
Au o industrializare puternica România importa masiv din Polonia mărfuri alimentare nealimentare în cantități imense . Verificați doar la mărfurile de origine animala stampilele ovale de pe eticheta produselor din supermarketuri sa vedeți tot ce începe cu PL este origine Polonia fără sa mai luam în calcul produsele reambalate unde se pune RO întrucât cine ambalează e producătorul dar materia prima posibil ca tot din Polonia sa fie doar ca are pe fata sigla produs romanesc:) . Au o industrie modernizata își găsesc mult mai facil de munca ceea ce noi în România nu avem. Aici am fost după 89 în munca cu regim lohn acum suntem pikeri în depozite mari pt mărfurile din import…..
Salarul minim la ei e 650 de euro, la noi 500 de euro. Dar, oricum, nu despre asta era vorba, nici despre faptul că au o economie mai puternică și sunt mai productivi.
Comparația era strict pe obiective turistice. Dacă un român merge la Paris, Barcelona sau oriunde altundeva (și merg foarte mulți!), nu vor achita bilete de intrare la diverse obiective turistice în funcție de venitul lor din România!
Despre asta era vorba… Iar comparația era făcută cu o mină oarecum similară (obiectiv turistic) din estul Europei, tocmai pentru a fi o comparație cât mai obiectivă…
Tariful pentru un obiectiv turistic cum e Salina Turda nu e mare! Că sunt români care nu-și permit, asta nu e o problemă de tarif, ci de valoarea pe care pot să o producă respectivii.
Și eu zic să trecem la un alt nivel, dacă vrem să evoluăm spre o viață mai bună și să încetăm să ne tot lamentăm atât! Ai o viață nasoală și nu-ți convine venitul pe care-l câștigi? Schimbă lucrurile! Nimeni nu o va face în locul tău…
De când avem noi în România salariul minim de 500 euro, nici brutul pentru un salar minim nu ajunge la 500.
Este 500 euro și un pic (am rotunjit un pic). Este brutul, în ambele situații.
Brut, salar minim în România: 2550 lei.
Tarifele sunt mari,din acești bani,de ce nu faceți revizie tehnică ,la biciclete,chiar schimbate,din ziua când sa dat în folosință,nu sa pus vaselină sa fie ferite de blocarea cu sare ,aveți bani pentru revizie tehnică,de ce vedem noi și voi nu? De fiecare dată motivează că din cauza sări,nu nu va interesează credeți că noi nu vedem lipsa de interes,
Noi nu facem revizie tehnică la biciclete… Nu ne-am ocupat niciodată cu așa ceva.
Turdanews atenție. Bka și bla toate din Ro is numai dupainteres. Fi un site bun tine gunoiul în coș nu în drum. Cum fac toți care își bat joc că is multi de fațadă reclamă și nanareli. Ori ești site in coș ori site de aruncat în drum.
Ce vă mai place să comparați prețuri care te lasă cu gura căscată, dacă vi o dată în viață în Turda, și cu toată minunea din Salină nu mai vii a doua oară!
Dar dacă ești un om obișnuit cu doi copii și vrei să faci tratament, plus o plimbare cu barca, o tură cu roata, un golf sau mai știu eu ce poftesc copii plus bilete de autobuz, ajungem să cheltuim vreo 1500 de lei, vi se pare normal?!
Nici o cheltuială de acest gen nu se justifică. Nici multe altele, care se fac în orice familie… Dar ele se fac… Salina Turda este, în primul rând (cel puțin la acest moment), un obiectiv turistic. Există și variante de tratament, dar acolo sunt alte prețuri, mai mici, pe bază de abonament…
Dacă vreți să faceți tratament, nici 1500 de lei nu ar fi mult, deși nu cred că ajungeți la această sumă… Unii dau mult mai mult doar pentru distracție, în concediu, nu pe tratament…
A merge sau a nu merge este o opțiune a fiecăruia. Articolul făcea referire la o simplă comparație între două obiective turistice oarecum similare.
Excelent articol, asta arată că nu ne pricepem deloc la afaceri. Dacă facem tariful cât la polonezi, poate vor vizita salina noastră 1 milion de turiști care sunt prea săraci sa cumpere ieftin. An nou fericit!
Articolul nu are nicio legătură cu principiile afacerilor… Era o comparație obiectivă, între două obiective turistice din estul Europei…
http://www.salinapraid.ro/preturi
De 2 ori mai mici ca la turda
Foarte interesant… Și, cu ce îi ajută? Dacă la Turda vin mult mai mulți turiști?! :)) Despre asta e vorba: compară ca obiective turistice…
Gelule, hai zi sincer cu cat te-a platit Salina Turda sa faci comparatia cu o salina din Polonia? Trebuia o comparatie cu preturile de la o salina din Romania. Pride de exemplu. Sau altele. Pai de ce nu compari cu o salina din USA?
Nu m-a plătit cu nimic… Nu-mi place să scriu la comandă… Îmi place să fac de capul meu totul…
Nu există o salină similară în România! Dacă ar fi existat, aș fi comparat. Comparația era cu un obiectiv turistic oarecum similar, din estul Europei. Am considerat că acest mod de abordare este mai obiectiv. Dacă aș fi comparat cu SUA, nu știu cât de corectă era comparația…
Fiind singura sursă serioasă de venit pentru Turda vă înțeleg. Pe de altă parte „foamea” ( ca de altfel practica altor surse de venit -vezi electrica unde prețul apei și al vântului nu s-au majorat ) repet „foamea” vă descalifica! A scumpi orice se cere (de exemplu carnea de sărbători ) este o practică ordinară !
Nu înțeleg la ce vă referiți când spuneți ”singura sursă de venit pentru Turda”. Că expresia nu prea are acoperire.
Singurul scop al articolului era de a face o comparație obiectivă, cu un obiectiv turistic oarecum similar, din Polonia (care a fost ”sursă de inspirație” pentru transformarea turistică a salinei de la Turda).
Pe de altă parte, economia de piață are regula cererii și ofertei. Pe asta se bazează democrația de tip occidental. Cu siguranță ai proceda similar, dacă ai comercializa un produs/serviciu foarte căutat… Hai să nu ne dăm naivi, că nu e cazul…
Că la noi se aplică ”procedee de marketing” total aiurea, asta e o altă poveste… care se poate discuta și se poate analiza. Că, ai dreptate: la noi în loc să fie reduceri semnificative de sărbători, sunt… scumpiri! Și, mai mult sau mai puțin surprinzător, ”tactica” funcționează, dovedind astfel că suntem o piață atipică, cu cetățeni atipici, care se ”plâng” de multe, dar care nu fac nimic pentru a corecta situațiile pe care ei le constată.
Comparati pretul de intrare la salina din Polonia cu cel de la salina Turda dar de ce nu comparati si salarul unui polonez cu al unui roman !
Nu se compară salariile dintr-un motiv foarte simplu: este vorba de un obiectiv turistic.
Când un român merge la Paris sau oriunde altundeva, nu plătește tarife în funcție de venitul pe care-l are în țară, ci e vorba de tarife care se aplică tuturor, indiferent de venit.
În rest, se pot compara multe, nu numai salariile… Prețul alimentelor de bază, productivitatea unui angajat polonez, politica economică a Poloniei etc.
Dar, ca informație: la ei salarul minim este echivalentul a circa 630 de euro, iar la noi este de circa 500 de euro…
ba se compara….un polonez are salariul minim 650 euro pe cand un roman are 300 euro (ma refer la net)!!!!! un polonez ca sa viziteze mina din tara lui plateste 20 de euro dintr-un salar de 650…..un roman ca sa viziteze salina turda plateste 10 euro dintr-un salar de 300 de euro
În România salarul minim este în jur de 500 de euro! 650-500 de euro, este comparația… Sunt milioane de români care merg în concedii în străinătate… Sau în alte țări. Și fac cumpărături din alte țări etc. Oare cum reușesc, fiind foarte săraci?! :))
Dacă ești genul care-ți plângi de milă, îți vei plânge indiferent de venit… Dacă ești genul mai demn, nu-ți vei plânge niciodată, ci vei înțelege că salarul reprezintă valoarea muncii tale. Sau valoarea ta, în ceea ce produci. Unii înțeleg asta prea târziu. Unii o ”simt” mai din tinerețe și au timpul necesar să facă niște ”corecturi” în propria viață. Pe mine, de exemplu, mă enerva ideea să am un salar fix, chiar dacă era mărișor la acea vreme (unii spun că ”mare”). Așa că, prin 2005, am renunțat la CFR (mi-am dat demisia), pentru că eram condiționat de majorările salariale nu de capacitatea mea, ci de… vechime. Și nu regret deloc! Dacă vrei, putem discuta despre principiile unei vieți fericite, cu un venit acceptabil, care să-ți asigure un trai normal… Sper să nu fie prea târziu, pentru tine…
500 de euro brut…..vreo 300 net……sunt turdean si am fost o singura data in salina si nu o sa ma mai duc….nu sunt justificate preturile de intrare….ziceai intr-un comentariu ca e o comparatie intre doua obiective turistice…..compara atunci salina turda cu luvru, cu turnul eiffel sau cum zicea @Dorel12 cu o salina din SUA (si salarul minim al francezului,al americanului cu cel al romanului) sa vezi atunci diferenta 😉
Brut este și cel polonez.
Am explicat de ce comparația era cu un obiectiv oarecum similar din estul Europei: pentru obiectivitate. Dacă mergi la Luvru, turnul Eiffel sau la o salină în SUA, plătești biletul cât e, nu în funcție de venitul din România.
Păi nu mai compara salariile minime brute! Fiindcă nu este relevantă această comparație!
Compară-le pe cele nete, fiindcă omul plătește orice (inclusiv biletul de intrare în Salina Turda care este foarte scump) din salariul net, nu din cel brut!
Se compară veniturile brute pentru că nu știu exact care sunt impozitele/taxele la ei. La noi sunt impozitele/taxele pe care le acceptăm. La ei, poate sunt altele. Venitul brut este venitul real.
Bag seama că stii doar ce-ți convine…
🤣🤣🤣
Nu e vorba de ”ce-mi convine”, ci de date care se pot lua online…
Mai nea Gelu…
Matale tii cu ursul bre…
Asa pe față…
Lasa dreaqu gargara asta comunistoida, desi nu ai varsta necesara sa fi fost indoctrinat…
Gargara nu e deloc ”comunistoidă”, din contră! Ce este ”comunist” în funcționarea unui obiectiv turistic?! Sau cât de ”comunistă” este salina din Polonia?!
Vei „inspira” conducerea salinei sa mareasca pretul biletului, iar apoi numarul de vizitatori va „creste” mult mai mult 🙂
Nu cred că articolul va influența o decizie de majorare a tarifului…
Însă, este o comparație obiectivă, în cazul unor obiective turistice destul de asemănătoare…
Numărul vizitatorilor a fost influențat, în sens negativ, de perioada de pandemie…
Eu cred ca invers a fost. Salina Turda s-a gandit cum sa faca sa-si mareasca preturile si veniturile. Si l-au sunat pe Gelu si, ia ba nene si fa un articol comparativ cu o salina mai scumpa
Mă îndoiesc că Salina Turda are în intenție majorarea tarifului… A fost o majorare recentă, respectiv în vara anului trecut.
Nu știu de unde ideea asta că ”îl suni pe Gelu și scrie”… :)) Cine mă cunoaște, știe că nu ”funcționez” pe aceste principii… :)) Dar, noah, probabil fiecare judecă după ceea ce ar face el…
Salina din Polonia nu este o ”salină mai scumpă”. Este un obiectiv turistic oarecum similar cu al nostru, dintr-o țară est-europeană. Din acest motiv am ales-o ca și comparație… Poate nici nu e corectă, având în vedere că despre Salina Turda s-a scris în presa din străinătate că este cel mai frumos loc subteran de pe Pământ, în timp ce de mina din Polonia nu s-a scris…
Am avut o experiență nașpa, am fost de 1 iunie ziua copilului, si am plătit bilet intreg pentru copil, precizez copil de 4 ani, nu îmi era de bani aia, dar ei au beneficiat câștig de pe doua persoane de adult, în condițiile în care nu eram nevoiți sa mergem vizitând de câteva ori, pentru copil am mers, mi-a stricat ceva din ziua aia… asta e.
Kear?
Kear, cu argumente…