Sunt comentarii care fac referire la tariful de vizitare al obiectivului turistic Salina Turda, considerând că este un ”preț mare”. Dar… cât de mare este acest preț?!
Cea mai bună comparație care se poate face este cu un obiectiv similar din Polonia, respectiv mina Wieliczka. Aceasta este și ”inspirația” pentru modernizarea minei de sare de la Turda, pentru a deveni un obiectiv turistic de atracție. Totuși, mina de sare din Polonia nu este atât de spectaculoasă ca cea din Turda, din punct de vedere al designului futuristic.
”Atracțiile minei includ zeci de statui, trei capele și o întreaga catedrală, care au fost sculptate în sare de mineri. Cele mai vechi sculpturi sunt completate de noile sculpturi realizate de artiștii contemporani. Un număr de săli sunt dedicate personalităților religioase și politice ale Poloniei, având importanță istorică. Cea mai impresionantă este sala Kunegunda, pe podeaua căreia sunt sculptați diverși pitici, imitând munca minerilor și constituind un omagiu adus acestora și folclorului polonez.
Aproximativ 1.2 milioane de oameni vizitează salina Wieliczka în fiecare an.”, precizează Wikipedia.
Tarif în Polonia, tarif la Turda…
Tarifele de vizitare ale salinei din Polonia sunt mult mai mari, comparativ cu cele de la Turda. Astfel, tariful standard de intrare în salina din Wieliczka este de 109 zloți polonezi. Conform cursului de schimb valutar anunțat de BNR, ieri zlotul polonez valora 1,0813 lei. Asta înseamnă că tariful standard de intrare este de circa 117 lei/persoană.
Comparativ, tariful standard de intrare în Salina Turda este de 60 de lei în week-end și de 50 de lei în cursul săptămânii, adică aproximativ la jumătate în comparație cu tariful salinei din Polonia! Ba mai mult, tariful de intrare pentru copii/pensionari este de doar 30 de lei, în timp ce la Wieliczka acestea ajung la 89-99 zloți polonezi, adică 96-107 lei! Practic, la Turda tariful pentru aceste categorii este de 3 ori mai mic!
Pot avea turdenii tarife preferențiale?!
Sunt și persoane care consideră că turdenii ar trebui să beneficieze de un tarif special, mai mic, în comparație cu ceilalți vizitatori. Numai că o astfel de practică nu este permisă pe motiv de discriminare. În urmă cu ceva ani, a existat o intenție de acest gen, materializată printr-o hotărâre de Consiliu Local, însă în cele din urmă a fost anulată în instanță, fiind considerată discriminatorie.
Salina Turda este un obiectiv turistic care este proprietatea Municipiului Turda și este administrat de societatea Salina Turda SA, care este deținută în procent de 100% de Municipiul Turda. Anual, minim 50% din profitul Salinei ajunge în contul Primăriei Turda, care apoi distribuie banii spre diverse investiții.
Salina Turda, punctul de plecare pentru Turda turistică
Investiția de la Salina Turda, realizată pe bani europeni (circa 6 milioane de euro) și inaugurată în anul 2009, a fost una extrem de benefică pentru municipiu. Pe lângă asigurarea unor încasări la bugetul local, existența Salinei a creat oportunități și pentru dezvoltarea unor afaceri în plan orizontal, fie că este vorba despre cazări, restaurante/localuri publice, comerț cu obiecte specifice sau alte afaceri care pot implica turiștii care vin în zona Turzii, anual.
Actuala administrație locală intenționează să extindă zona vizitabilă a Salinei, printr-un proiect grandios, care va permite accesul în Salină de la suprafață, cu ajutorul unor lifturi de mai mare capacitate.
Alte articole asemănătoare:
