Supercom SA și-a început activitatea de colectare a deșeurilor menajere din zona Turzii din data de 1 iunie 2021. La acea dată, însă, încă nu erau pregătiți, nici logistic (nu erau repartizate pubelele etc), nici din punct de vedere al relațiilor contractuale cu cetățenii.
Au urmat luni de zile în care s-au încheiat contracte cu locuitorii din arealul Turzii, moment în care cetățenii primeau un contract nedatat (exemplarul lor), în timp ce contractul era înregistrat în societate antedatat, ca să poată fi aplicat de la 1 iunie 2021.
Astfel, s-a ajuns în situația în care clienții companiei vor primi facturi cu perioada retroactivă, începând cu iunie 2021, deși contractele s-au semnat efectiv undeva în toamna acestui an sau chiar în luna decembrie (posibil să mai existe situații în care încă nu s-au încheiat contracte!). Iar facturile vor trebui plătite acum, în miez de iarnă, când au crescut și facturile pentru alte utilități.
Însă, cât de ”legală” este această procedură?
Antedatarea contractelor și facturarea pentru câteva luni în urmă, pentru a acoperi o perioadă în care, efectiv, populația nu avea încheiat niciun acord comercial cu Supercom SA, ridică o problemă serioasă de legalitate. Cât de ”legal” este să antedatezi niște contracte și apoi să emiți facturi retroactive?!
Am încercat să aflăm un răspuns la această problemă, din partea celor care, cel puțin teoretic, gestionează contractul prin are Supercom SA a ajuns să presteze serviciul de colectare al deșeurilor menajere din zona Turzii, respectiv asociația de dezvoltare intercomunitară Ecomotropolitan Cluj, din care fac parte toate administrațiile publice locale din județ.
Însă, nu am primit niciun răspuns…
Ce am solicitat:
– Care este valoarea licitata de către societatea câștigătoare a licitației, Supercom SA, respectiv tariful cu care a câștigat licitația? Ce tarif este prevazut în contract? Unde poate fi studiat contractul pentru aceste servicii publice?
– Cât de legal este ca societatea Supercom sa încheie, în luna decembrie 2021, contracte retroactiv cu persoanele fizice, respectiv începând cu luna iunie 2021, impunând apoi plata retroactiva? Care este ”organul” de control al modului în care se derulează serviciile Supercom și contractul respectiv în ceea ce privește colectarea deșeurilor din zona Turzii?
– De la ce data exista aprobări oficiale privind aplicarea tarifului în lei/persoana în acest areal? Cine a stabilit acest tarif și cum? Poate fi aplicat acest tarif retroactiv, respectiv din iunie 2021?
– Care este situația gestionarii rampei de gunoi ecologice, din cadrul CMID? Se preconizează o licitație? Se continua cu darea în administrare directa a celor de la RADP Cluj?
Se poate aplica un tarif retroactiv?!
Încheierea antedatată a contractului și facturarea retroactivă ridică și alte probleme de legalitate, în ceea ce privește tariful menționat, în baza căruia se face facturarea. Asta pentru că cei de la Supercom s-au angajat să factureze și să colecteze pe baza cantității efective de deșeuri menajere ridicare de la clienți.
Însă, nu au fost pregătiți, iar undeva în toamna acestui an, s-a modificat contractul dintre ADI Ecometropolitan și Supercom SA, menționându-se o ”stare de urgență”, în baza hotărârilor Consiliilor Locale din fiecare administrație publică locală, în sensul că s-a introdus un tarif de facturare/persoană/lună, aplicabil până la data de 31.12.2021.
Dar, este acest tarif valabil de la 01.06.2021, adică… retroactiv?! Conform legii, o decizie a unui Consiliu Local nu se poate aplica retroactiv. La fel, nici anexa care a fost încheiată pe baza aprobării Consiliilor Locale, la un contract care a intrat în vigoare de la 01.06.2021. Și atunci?! Cine lămurește acest talmeș-balmeș contractualo-legislativ?!
TurdaNews investighează în prezent toate dedesubturile și situația la limita sau dincolo de limita legii, în ceea ce privește activitatea de colectare a deșeurilor menajere din zona Turzii. Vom reveni pe acest subiect, cu noi detalii.
Alte articole asemănătoare:
