Veste bună pentru turdeni și nu numai. Castrul Roman de la Turda are toate șansele să intre în patrimoniul UNESCO. Acum se fac demersuri în acest sens.
Consiliul Județean Cluj informează că a luat cunoștință despre recenta depunere la UNESCO, a dosarului de nominalizare a Limesului Dacic pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial.
„De altfel, conștientizând impactul pe care o asemenea decizie favorabilă l-ar putea avea nu doar pentru o mai bună protejare și punere în valoare a acestor obiective de patrimoniu, cât și pentru impulsionarea turismului în zonă, forul administrativ județean și-a exprimat întreaga disponibilitate de a sprijini acest demers încă de acum mai bine de un deceniu” anunță Consiliul Județean Cluj.
Siturile romane din județul Cluj care aparțin sistemului graniței de nord a Daciei romane, compusă din turnuri, fortificații sau baraje artificiale şi a căror valorificare și punere în valoare se are în vedere, sunt cele de la Turda, Gilău, Bologa (comuna Poieni), Hodișu (comuna Poieni), Negreni,Chiuiești, Gherla şi Cășeiu.
Limesul Dacic este cel mai lung sector de graniță terestră romană din Europa, fiind, totodată, cel mai complex concept unitar de graniță romană din interiorul imperiului, reunind toate celelalte sisteme, utilizate alternativ în lumea romană.
Documentația pentru acest dosar a fost elaborată de reprezentanții Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și de cei ai Institutului Național al Patrimoniului.
Pentru Castrul Roman de la Turda există un proiect european de punere în valoare și integrare în circuitul turistic
Proiectul este intitulat ”Restaurarea, punerea în valoare şi introducerea în circuitul turistic a Castrului Legiunii a V-a Macedonica, Potaissa-Turda”.
Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte turistice pe care municipiul Turda le derulează. Astfel, Castrul Roman va deveni un obiectiv turistic superb, care se va alătura Salinei Turda și celorlalte obiective importante ale orașului.
În cadrul acestui proiect european vor fi realizate intervenţii cu rol de restaurare/reabilitare, conservare şi protecţie a materialului arheologic al Castrului Legiunii a V-a Macedonica de la Potaissa (astăzi Turda).
Pe circuitul de vizitare al noului obiectiv se vor crea locuri de odihnă prevăzute cu bănci, pubele, cişmele cu apă potabilă și se vor amplasa panouri informative (cu prezentarea generală a castrului, sisteme de ilustrare grafică și indicatoare de traseu) în puncte cheie ale drumurilor romane și în zonele de intersecție ale acestora. De asemenea, întregul castru va avea iluminat arhitectural și multe altele.
Articole similare:
