nello construct

Capelă mortuară, desemnată ca fiind cea mai frumoasă clădire rurală din Cluj! A costat 120.000 de euro… (FOTO)

În cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania, o capelă mortuară din județul Cluj a fost desemnată ca fiind cea mai frumoasă clădire rurală din județ.

Capela mortuară din Mănășturel, județul Cluj, a fost dată spre folosință în această toamnă și deja a și fost premiată ca fiind cea mai frumoasă clădire rurală din județ.

„Cumva încercăm să ne uităm la context, nu neapărat să facem spectacol. O imagine destul de reţinută, discretă, felul în care ea se vede aşa, de la distanţă, de la marginea satului, mi se pare că spune multe. Adică nu intră în competiţie cu silueta satului. Lucrurile rămân destul de aşezate, biserica e cea care domină locul, e principalul punct de întâlnire din sat”, explică Mihai Racu, arhitect.

Utilitatea este mai apreciată decât designul.

Chiar și așa, localnicii de aici apreciază mai mult și mai mult utilitatea capelei și nu designul, deoarece până în această toamnă, erau nevoiți să țină priveghiurile acasă sau la capela dintr-un alt sat, aflat la trei kilometrii distanță.

„Este foarte utilă, pentru că mortul care va fi nu mai trebuie scos prin sat. El de aici direct se duce la cimitir, ca să nu încurce nici circulaţia. E foarte, foarte frumoasă. Are un aspect foarte frumos. E perfect făcută!”, spune un localnic.

Mai mult decât atât, arhitectul Mihai Racu susține că datorită peretelui de sticlă, destul de mare, care se poate deschide, interiorul poate să comunice foarte bine cu exteriorul, mai ales dacă e vreme bună.

„Capela are un perete de sticlă destul de mare, care se poate deschide şi, dacă vremea e bună, interiorul să comunice foarte bine cu exteriorul”, adaugă Mihai Racu, arhitect.

Capela a costat 120.000 de euro şi poate fi folosită de toate familiile din sat indiferent de confesiunea religioasă, taxa pe care o plătesc oamenii fiind de 175 lei pentru toate cele trei zile de priveghi.

Arhitectul șef al Clujului dă verdictul „Așa DA!”

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a postat pe Facebook în urmă cu câteva zile un mesaj prin care felicită administrația locală pentru acest proiect, oferind și un verdict: „Așa DA!”

„Felicitări comunei Cuzdrioara pentru acest excelent exemplu de arhitectură rurală de calitate! Proiectele publice trebuie să fie un barometru al calității și să reprezinte exemple de bună practică la care publicul larg să se raporteze. Bravo, domnule primar Rus Casian! Așa DA!

«Calitatea arhitecturii reprezintă o parte consistentă atât a spațiului rural cât si urban.»” 

Sursa: observatornews.ro 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

2 Comentarii
Cele mai votate
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Ultimele articole: