m install
nello construct

Când 10 oameni îţi spun că “EŞTI UN NIMENI”, atunci EŞTI CINEVA!

floris

Vă recomand o carte extrem de interesantă: “Cum să devii un NIMENI”, scrisă de Iulian Comănescu. Cartea este o excelentă radiografie a predilecţiei spre contestaţie, existentă în societatea noastră.

 

Ca să fac o paranteză, cineva mă tot “freacă” cu comentarii pe site, de ceva vreme, spunându-mi că n-am încasări din publicitate, că n-am cititori, că TurdaNews nu e un ziar citit, că inventez comentariile, că sunt un “nimeni” că… etc etc. Şi i-am dat o replică simplă: dacă ar fi aşa, de ce vă doare capul de mine?! De ce nu mă lăsaţi în pace?! Pentru că, un lucru e logic: e greu de crezut că un om normal la cap poate merge la un “looser” să-i tot repete că e “looser”, dacă ăla chiar este un “looser”! Evident, situaţia e posibilă în varianta în care cel care merge să-i spună “looser”-ului că e “looser” o face din invidie, pentru că în subconştientul lui are impresia că ăla e ceva mai… împlinit. E ca în politica noastră, unde îţi faci brand prin contestarea cuiva, nu prin exprimarea unor soluţii politice concrete.

 

 

Pentru a vă face chef să puneţi mâna pe carte, vă redau ceea ce spune chiar Iulian Comănescu despre cartea sa:

“Eşti un nimeni!”. Această imprecaţie se adresează, de regulă, unei persoane care e “cineva”. Probabil că mai des decât se spune, în România şi în limba română, despre cineva că e cineva. Fără pretenţii de rigoare antropologică, ceea ce se vede cu ochiul liber, la noi, e predilecţia către contestaţie – mai nou, pe internet, către înjurătură -, deci o carte care se ocupă cu mecanismele celebrităţii şi maşinăria media trebuie să aibă în vedere “devenirea întru Nimeni”.

Un “Nimeni” este opusul lui “cineva” la scară istorică, şi totuşi e o persoană care a fost numită cu insulta asta tocmai fiindcă a făcut ceva.

Am vrut să abordez acest subiect dintr-un motiv foarte simplu: mulţi s-au întrebat, aparent contrariaţi, cum de permit să fiu înjurat sau hulit pe propriul site? Pentru cei care au înţeles ce vrea să spună Iulian Comănescu în cartea sa, acesta este un răspuns!

În viaţă, ajungi cineva după câteva etape în care alţii îţi spun că “eşti un nimeni”. Sunt rare excepţiile, mai ales în cazul în care construieşti ceva de la zero. Pornind de la o anumită condiţie, dintr-un anumit cerc social, încercarea ta de evoluţie (fie că e vorba de evoluţie profesională, financiară sau chiar spirituală) va începe întotdeauna cu oprobiul celorlalţi. Explicaţia e foarte simplă: masele au tendinţa de uniformizare, iar orice “ieşire” din această tendinţă, ajunge să fie taxată prompt de grupul din care face sau făcea parte.

Uitaţi-vă foarte atent la oamenii din jurul vostru, la cei care au făcut/realizat ceva şi veţi descoperi, poate cu surprindere (că până acum nu aţi fost atenţi la acest aspect) că au la baza evoluţiei contestările celor care erau în jurul lui, la un moment dat. şi… este firesc şi normal! Aici e vorba şi de puţină psihologie a maselor… dar nu insist pe acest subiect acum.

Revenind la ideea principală, poporul român are câteva “ziceri” în sensul celor exprimate mai sus (“tot pe calul care trage dai cu biciul”, “numai în pomul plin de roade aruncă oamenii cu piatra” etc).

Notă: Iulian Comănescu este cel mai cunoscut şi activ analist media din România. A fost, pe rând, redactor, redactor-şef, producător executiv la Pro TV (1996-1998), redactor-şef adjunct la “Unica” (1999-2003), senior editor la TVmania (2003), redactor-şef la Realitatea TV (2004), editor mass media la Evenimentul Zilei (2005-2006).

În prezent este managing partner la Comanescu SRL (consultanţă media); printre clienţii săi se numără Coca-Cola România, Edipresse-AS, Hotnews.ro, OMV Group/petrom, Grupul Realitatea-Caţavencu, Ringier România, Tempo Advertising, UPC România, Adevărul şi Parlamentul European. Susţine traininguri în jurnalism clasic şi new media; are contribuţii perioadice în Evenimentul Zilei, Dilema Veche, Hotnews.ro, Esquire.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 57 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: