Clujenii muncesc, dar le place să se distreze, iar bugetul pentru distracție este direct proporțional cu banii câștigați. În general, în această direcție sunt alocați 10% din banii câștigați într-o lună, ceea ce înseamnă între 600 de lei și 1000 de lei, după posibilități.
În ceea ce privește modalitățile de divertisment, acestea se împart în două categorii principale: cotidiene și periodice. Distracțiile cotidiene sunt cele de zi cu zi, cum ar fi vizitele la mall (parcarea de la Iulius Mall este mereu plină), mersul a restaurant, închirierea unui teren pentru fotbal sau tenis etc.
Se estimează că puterea medie de cumpărare s-a dublat în România în ultimul deceniu și a dus la o creștere majoră a consumului, concentrat tot mai mult pe divertisment. În consecință, unele dintre cele mai noi centre comerciale oferă peste 20% din suprafața închiriabilă pentru zonele de food court și divertisment, mai mult decât dublu față de acum 10 ani, iar tendința este în creștere.
De asemenea, sunt alocate fonduri pentru activități în aer liber, cum sunt drumețiile sau picnicurile. Mulți clujeni iubesc să se dea cu tiroliana, să joace jocuri de evadare, paintball și laser tag, să facă echitație, să meargă în parcuri de aventură, la muzee (să vadă colecțiile interactive de artă imersivă de la MINA Cluj) sau la grădina Botanică, care este una dintre cele mai frumoase din țară.
Clujul este renumit pentru festivaluri
Distracțiile periodice sunt cele planificate cu mai mult timp înainte, cum ar fi vacanțele sau participarea la festivaluri, la alte evenimente culturale sau la evenimente sportive. De exemplu, cine dorește să achiziționeze un abonament pentru toate zilele la Untold 2025 trebuie să scoată din buzunar 635 de lei. Alte festivaluri de renume organizate în județul Cluj sunt TIFF, Electric Castle sau Jazz in the Park. Un bilet la meciurile lui U Cluj costă între 35 de lei și 180 de lei, iar prețul unui bilet la meciurile lui CFR Cluj pornește de la 20 RON.
Ca și „colegii de generație” din celelalte regiuni ale țării, clujenii din Generația Z preferă modalitățile mai statice de divertisment, precum petrecerea timpului pe platformele de Social Media, platformele de streaming, gaming-ul și cursurile online. În epoca digitală, divertismentul este din ce în ce mai personalizat, iar Inteligența Artificială oferă recomandări bazate pe activitatea anterioară pe aceste platforme.
Apropo de distracția online, mulți preferă divertismentul generator de adrenalină găsit pe site-urile de iGaming sau pe cele de pariuri sportive online. Fondurile pentru aceste activități trebuie să fie de maxim 10% din buget. Este valabilă regula generală.
Clujenii cu mai multă dare de mână își permit distracții „extravagante”. De exemplu, Carmen Grebenișan, care are peste 680.000 de urmăritori pe Instagram și peste 100.000 pe Facebook, a fost într-o vacanță exotică prelungită, una dintre destinații fiind reprezentată de plajele din Tulum, Mexic. Hotelurile la care s-a cazat influencerița clujeancă au fost de lux. Prețul cazării a pornit de la 600 de dolari pe noapte, de 6-10 ori mai mult decât ar plăti „oamenii de rând”…
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.