nello construct

BNR avertizează: rata inflației va crește iar în 2024!

BNR are vești proaste pentru români. Rata inflației este așteptată să crească la începutul anului viitor din cauza majorării și introducerii unor taxe și impozite noi de către Guvern.

Potrivit celei mai recente analize realizate de Banca Națională a României, noile măsuri fiscale vor duce la o creștere a ratei anuale a inflației, aspect ce va fi resimțit de români în prețurile produselor afișate la rafturi, scrie Monitorul Cluj.

Deși în luna Septembrie 2023, rata anuală a inflației a înregistrat o încetinire, situându-se la 8,8%, produsele alimentare s-au scumpit cu peste 10%.

Rata anuală a inflației este așteptată să se mărească în debutul anului viitor – sub impactul majorării și introducerii unor taxe și impozite –, și să descrească gradual în următoarele trimestre, dar să-și accelereze scăderea în 2025, coborând în interiorul intervalului țintei la finele orizontului prognozei”, potrivit raportului publicat miercuri de BNR.

Banca Națională a României mai avertizează că incertitudinele în plan economic sunt alimentate de lipsa de predictibilitate fiscală, dar și de măsurile preconizate pentru creșterea pensiilor și salariilor din sectorul bugetar.

„Incertitudini și riscuri notabile rămân asociate însă și conduitei viitoare a politicii fiscale și de venituri, date fiind, demersurile recente vizând limitarea cheltuielilor bugetare în 2023 și posibila mărire în următorii ani a pachetului de măsuri fiscal-bugetare corective, dar și implicațiile potențiale ale noii legislații privind pensiile și salariile din sectorul public, precum și eventuale noi majorări salariale acordate personalului bugetar”, arată BNR, potrivit sursei citate.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Ultimele articole: