Starea de bine duce la nepăsare?!

1
1.421 vizualizari
 

Întrebarea e de fapt o concluzie… Pentru că am observat acest lucru. Oamenii care o duc bine îşi pierd interesul pentru viaţa socială şi implicarea socială. Nu mă refer la implicarea ca individ şi la socializare, ci la implicarea în bunul mers al societăţii din care face parte. Implicarea înţeleasă sub forma reacţiei la ceea ce se întâmplă. Ori, asta nu e bine…

Îi spuneam cuiva că 80% din cei nemulţumiţi găsesc metode să reacţioneze, să-şi exprime nemulţumirea, în timp ce procentul mulţumiţilor care reacţionează e mult mai mic, poate 20%. Asta a fost sesizabil şi înainte de alegerile locale, de exemplu. Dacă citeai reacţiile de pe site-ul Primăriei, Ştefănie nu făcea 15 procente. Însă, la alegeri s-a demonstrat contrariul. A fost un nou exemplu că teoria „stării de bine care duce la nepăsare” se confirmă.

Probabil, e o reacţie firească: o duci bine, nu te interesează ce se întâmplă. Însă, există un risc. Acela ca într-un sistem democratic, din carefacem şi noi parte, ca ansamblu, nemulţumiţii să devină majoritari, prin reacţia procentual mai mare, în detrimentul unei majorităţi reale a celor mulţumiţi. Şi atunci, teoretic, ar putea determina o schimbare, pe baza principiilor democratice în care minoritatea se supune majorităţii. Şi acea schimbare ar putea afecta tocmai bunul mers al lucrurilor. Şi atunci, cel mulţumit şi nepăsător până în acel moment, ar putea constata că viaţa s-a schimbat pentru el şi că lucrurile s-au înrăutăţit. Numai că momentul în care va constata asta, va fi prea târziu… Decizia a fost luată.

Unii încă mai susţin că nemulţumiţii nu merg la vot. Eu nu cred asta. Eu cred că mulţumiţii nu merg, din păcate. De altfel, nu trebuie să fii mare filozof sau analist politic ca să-ţi dai seama de asta. Fenomenul prezenţei reduse la vot se manifestă şi în Vestul cu o istorie a democraţiei mult mai vastă. Şi nu cred că din cauza unei stări de nemulţumire…

1 COMENTARIU

  1. ai uitat de cei scarbiti, de tinerii care pleaca in strainatate dupa ce au diploma de licenta in mana (sau si mai repede,vezi turda), de cei care nu vor sa mai fie luati de fraieri etc. etc.

Comenteaza