Serios?! Iată cum v-am prins cu frauda audienței!

0
2.990 vizualizari
banner caribic 012019

Hai, măi, serios?! Chiar și acum mai continuați cu furtul?! E clar, Compania de Apă Arieș v-a acceptat minciuna cu audiența (a fost selecție de oferte, pe bază de ”audiență”), în detrimentul altora care au fost mai corecți și mai fraieri, dar vă rog eu nu-mi mai insultați inteligența!Deci, pe scurt:

Ziarul 21 pune ieri un articol, pe un subiect despre care noi am scris… cu o zi înainte! Trecem peste asta, că poate cititorii lor sunt mai înceți la minte…

Articolul e pus pe pagina lor de Facebook în urmă cu 11 ore (se vede mai sus), față de momentul în care am făcut analiza.

Dacă ne uităm pe siteul care masoara traficul, vedem ca numărul de vizitatori a ”explodat” după ora 15.00 (notă: este vorba de ziua de ieri). Deci, acum vreo 7 ore. Practic, nu a avut așa influența articolul distribuit pe Facebook, ci doar la câteva ore, când a început mecanismul de păcălit audiența. Așa ceva NU EXISTĂ!

Am și înregistrare din luna martie 2020, cu același procedeu folosit, iar și iar, fără nicio jenă! Practic, cam de la începutul acestui an monitorizez aceste proceduri făcute necinstit.

Dacă vouă vă face cinste hoția, e treaba voastră! Dar am vrut să vă atrag atenția că unii s-au prins de ”șmecherie”. De mult…

Dacă v-ați fi limitat la fraierirea clienților, chiar nu era o problemă! Însă, în momentul în care vreți cu acest furt să-mi lezați interesele mele, atunci… NU TAC!

UPDATE 1:

Colegul din presa locală, Ovidiu Bucur, a publicat un articol pe acest subiect pe siteul RefleqtMedia. Îl puteți citi AICI. Mi-a atras atenția o declarație a celor de la Ziarul 21, pe această temă.

Citez: „Suntem un brand serios… si o institutie media prea mare sa ne coboram la astfel de mismacuri”, a declarat Sergiu Jucan, coordonatorul firmei TodaPress SRL, care deține site-ul Ziarul21.ro.

Serios?! De parcă nu în trecutul Ziarul 21 sunt falimente, cercetări penale și o evaziune fiscală de vreo 9 miliarde de lei vechi, care a fost acoperită cu pământul uitării… Hai, serios!!!

UPDATE 2:

Continui să vă sesizez același comportament ”ciudat”, inexplicabil pentru o rețea socială (de unde le vine lor așa-zisul ”trafic”).

Caz, concret, azi 17 aprilie 2020 (ce v-am scris mai sus era de ieri).

Se publică știrea cu COVID-ul de la Spitalul Câmpia Turzii. E distribuită pe Facebook și de Ziarul 21 și de TurdaNews (plus RefleqtMedia, ca să dau informația completă).

Situația audienței instantanee pe siteul lor:

Situația instantanee pe siteul TurdaNews:

Deci: impact semnificativ mai mare, în favoarea TurdaNews! Aceste ”instantanee” de audiență sunt după o scurtă perioadă după distribuirile pe Facebook. Atunci când rețeaua socială interacționează cu distribuirea și crește audiența, în cazul în care este vorba despre o informația care penetrează (cum a fost asta, că de aceea am folosit-o ca nou exemplu pentru a demonstra practicile lor ”ciudate”).

Mai spre seară, undeva pe la ora 21.00-22.00, au început din nou ”umflatul” audienței (și nu m-ar mira s-o continue mâine, la o anumită oră). Însă, acest ”comportament” al rețelei de socializare față de un articol distribuit este absolut anormal! Rețeaua interacționează la scurt timp după distribuire, apoi se poate constata o scădere de interes, pe măsură ce trece timpul. La ei, e invers! Cum spuneam și cu știrea de ieri, când au difuzat o știre și oamenii au interacționat după… o zi! Distractiv… Dar nu poate fi real!

Graficul lor desfășurat de audiență, pe ziua de azi, arată cam așa (la ora 22.20):

Deci, se observă foarte ușor că știrea cu COVID-ul din Spitalul Câmpia Turzii a avut un oarecare impact pe la ora 18.00. Iar undeva pe la ora 21.00 începe o creștere ”suspectă” pe acest articol (repet: anormală).

Însă, este foarte interesant de observat un lucru: undeva pe la ora 9.00, azi dimineață, ei au avut ”bomba” zilei! Știți ce era ”bomba”?! Era articolul de ieri, cu subiectul scris de TurdaNews alaltăieri! Serios!!! Băieții au mai dat un ”boost” de dimineață…

Situația anormală este redată și de curba înregistrată la scăderea audienței. Rețeaua socială nu interacționează în acest mod! Poate fi o creștere bruscă (pe un subiect care generează un anumit interes imediat), însă ulterior este o scădere lentă, pe măsură ce scade și interesul (firesc). la ei, nu e așa! A crescut brusc în jur de 9.00, apoi a scăzut la fel de brusc!

Și pentru că vorbeam de ”comportament normal” pe o rețea de socializare, la interacțiunea cu o informație distribuită (care poate genera interes), iată mai jos comportamentul audienței în cazul TurdaNews (pe toată ziua de azi):

Că există o creștere a interesului în zona orei 19.00 (cam când am distribuit noi articolul), iar ulterior este o scădere, dar LENTĂ (firească), în condițiile în care nu s-a publicat un alt articol ”bombă” (ca să zic așa, din punct de vedere al informației).

Deci, am demonstrat ce aveam de demonstrat! Și mai revin pe acest subiect de câte ori va fi nevoie! Nu sunt genul care să tac în fața unui comportament fraudulos…

UPDATE 3:

Vă mai ofer o dovadă a ”umflării” audienței. Este vorba de numărul de cititori din zona Turda-Câmpia Turzii (chiar dacă Trafic.ro nu furnizează cele mai exacte date, dar folosit ca etalon de comparație, marja de eroare este acceași, la toți).

Ziarul 21, ieri: 14.759 de vizitatori unici (cu frauda inclusă).

Și doar 1.486 de vizitatori unici din Turda și Câmpia Turzii.

În același timp, tot pe ziua de ieri, TurdaNews a avut 12.992 de vizitatori unici (mai puțini ca Ziarul 21, dar… reali).

Pentru că, dacă ne uităm la cititori din Turda și Câmpia Turzii, vedem că TurdaNews are, de fapt, audiență DUBLĂ în comparație cu Ziarul 21, respectiv 2.790 vizitatori unici!

Deci?!

Repet, chiar dacă datele Trafic.ro nu sunt foarte exacte, ca și comparație se pot folosi.

Pentru ”curioși”, iată datele de audiență locală ale TurdaNews pentru ziua de ieri, conform Facebook Analytics (care oferă date de proveniență, ca localitate, extrem de corecte):

Turda – 4.900 unici

Câmpia Turzii – 1.800 unici

Trebuie precizat că Facebook Analytics are o acurateța ața de mare încât reușește să identificare mare parte dintre persoanele care accesează siteul de pe mai multe device-uri (exemplu: PC+mobil, PC+tabletă, mobil+tabletă etc), reducând accesările siteului de pe mai multe device-uri la o singură persoană, dacă o singură persoană face acest lucru (pe Trafic.ro, acceași persoană e înregistrată ca utilizator separat și este contorizat ca 2 ”unici”, dacă intră și de pe mobil și de pe PC, de exemplu).

Din acest motiv, datele de ”unici” la Facebook Analytics sunt la 12.000, față de 12.992 câți erau pe Trafic.ro.

Comenteaza