Sărăcia combinată cu prostia, e o virtute?!

10
3.774 vizualizari
 

România e o ţară care, totuşi, mă surprinde adeseori… Deşi, zic eu, sunt pregătit să mă aştept la orice. Suntem ţara Mioriţei, să nu uităm, aşa că la noi studiile psihologice ar putea scoate la lumină nişte percepţii colective greu de imaginat (aviz studenţilor de la Sociologie, că iese un subiect fain!). Recent, am văzut că un blogăr local anunţă că nu mai are bani să-şi plătească facturile şi… e nevoit să renunţe la actualizarea blogurilor (că-şi făcuse multe omu’, ca pe timpul lui Ceauşescu, când românii produceau 11 tone de oţel pe cap de locuitor dar n-aveau ce face cu el: contează cantitatea, nu calitatea sau eficienţa economică). În fine, să trecem la subiect…Blogărul ăsta, care se laudă că are mulţi cititori reali (dar necontorizaţi oficial), spre deosebire de mine care, în accepţiunea lui, aş avea cititori inventaţi (dar, culmea, contorizaţi oficial şi transparent!), nu a găsit o metodă (ce-i drept, pentru asta trebuie şi minte, nu numai barbă!) să valorifice numărul de cititori pe care-i are (că aşa se fac bani din internet) şi se tânguieşte că nu mai are bani să continue o muncă în dulcele stil comunist.

Iată ce a scris:

„Lovit de aisbergul facturii electrice, pe care nu am de unde să o plătesc, voi fi nevoit să întrerup blogoreala şi să mă ocup NUMAI de supravieţuire.

Ziceam aisberg, pentru că şeptimea ce se vede este viitoarea factură de mobil cu internet, care…”

Culmea e reacţia… Unii blogări s-au apucat să-i cânte dorul, ba unii chiar s-au oferit să-i acorde un sprijin financiar (de fapt, asta aştepta el, pentru cei care încă nu s-au prins!)… Păi, dacă nu ai bani să-ţi plăteşti o amărâtă de factură la electricitate, ce fel de om poţi fi?! Nu vreau să judec, dar n-am văzut om inteligent şi sărac! Şi m-am convis că era prost când şi-a băgat ceva reclamă pentru un site de traduceri, care oferea 0,01 lei pe click, dar nu l-a dus capul să-şi pună reclamă de la Google AdSense, care e mai variată, plus că-ţi dau 0,03-0,05 euro (deci nu lei) pe click (plus ceva „mărunţiş” la mia de afişări).

Sincer, nu mă impresionează lacrimile unui om prost. Cu atât mai mult cu cât, în binecunoscutul stil al multora din această categorie, era „şi prost şi fudul”.

Viaţa te loveşte atunci când nu te aştepţi… Iar personaje de acest gen sunt lovite, în primul rând, datorită propriilor lor acţiuni. Sunt unici responsabili! Şi-o fac cu mâna lor (nici o aluzie la personajul în cauză, pe care l-am demonstrat că era iubitor de site-uri porno şi de funduleţe de minore)! Evident, nu vor recunoaşte niciodată… Întotdeauna va exista un „altcineva” pe care să dea vina. Însă, dacă vrem o societate normală, dacă vrem progres, trebuie să tragem de mânecuţă astfel de oameni care aşteaptă mila unora, ca să-şi mai verse dejecţiile verbale pe propriile bloguri, din dorinţa de a-i critica pe alţii care, cu „cititori inventaţi”, reuşesc să gestioneze o afacere care le aduce profituri bune (şi nu numai, că e vorba şi de satisfacţii  personale sau de persoanele/societăţile care câştigă direct sau indirect din derularea unei activităţi comerciale).

Nu e normal ca, om inteligent fiind, să pretindă mila altora. Pentru că nu este nevoit, ca alţii… Sunt persoane care nu au altă posibilitate, fiind în incapacitate (din diverse motive). Aceia trebuie ajutaţi, dar nu el! În loc să hălăduiască pe coclauri, dacă ar fi prestat o muncă oneroasă, care să-i aducă ceva venituri, putea să-şi plătească factura la lumină! Ce mişto era vara, ca greierul, îl durea în… Alţii, mai furnicuţe de felul lor, lucrau de zor cum numai ei ştiu. Şi a venit iarna. Iar greierul beleşte… ştiţi voi ce! Şi a descoperit şi el!

Dacă vrem progres, trebuie să fim furnicuţe. Şi trebuie să sprijinim ideea de furnicuţă. Dacă eşti looser, vei opta pentru stilul „greiere”… Însă, nu te lamenta apoi! Tu ai ales, pe bune!

10 COMENTARII

 1. Avem nevoie de el, oricat de greu i-ar fi, pentru a vedea diferenta dintre noi si ceilalti; daca vrei o comparatie, as spune ca avem nevoie si de Vadim si de Tokes, pentru ca e mai greu sa nu stim ce fac, si sa ajungem in situatia din anii ’50 cand, din neant, au aparut comunistii la putere…

 2. deşi vă citesc siturile/blogurile la amândoi, îmi plac ambele. Îmi plac informaţiile de pe Turdanews (mai puţin „Şi femeia moartă era însărcinată”…), dar îmi plăceau şi hălăduirile lui Zamfir. când punea poze de pe coclauri… că şi mie îmi place să mă duc pe munte şi să cutreier toate locurile accesibile.

  cu toate acestea ceva din articolul acesta mi s-a părut mai corect decât restul… „Nu vreau să judec, dar n-am văzut om inteligent şi sărac!”

  şi părerea mea este că ai scris un articol prea acid la adresa lui, parcă ţi-a făcut ceva personal, ori asta nu e frumos.

 3. Stimate domn, recunosc că am scris mai mult decât acid la adresa sa. Însă, în urmă cu ceva timp, când s-a trezit cu faţa la pernă şi a început să vorbească urât la adresa mea, am considerat că e de bun simţ să încerc să-i explic omeneşte şi fără nici o rea intenţie anumite lucruri. Şi la vremea respectivă, am făcut-o.
  Iată proba:
  http://www.turdanews.net/bloggelu/2009/03/14/baieti-chiar-aveti-o-problema/
  Ulterior, mi-am dat seama că omul chiar are o problemă (între timp, mi s-au confirmat şi problemele sale din trecut, de ordin psihiatric, precum şi faptul că dacă nu-şi ia tratamentul, are diverse „probleme”), aşa că nu m-am mai obosit să explic, că nu aveam cui.
  Însă, din când în când, şi mult mai rar decât o făcea el la adresa persoanei mele, mi-am „permis” să scriu anumite lucruri, pentru ca lumea să înţeleagă „mecanismul” atacurilor sale.
  Un exemplu:
  http://www.turdanews.net/bloggelu/2009/08/26/se-folosesc-de-un-nebun-ce-penibil/
  Sau altul:
  http://www.turdanews.net/bloggelu/2009/09/02/zamfir-pop-face-spume-la-gura-ca-a-fost-prins/
  Sau, dacă crezi că ţi-e mai de ajutor, am făcut şi o „istorie” a conflictului (aşa-zis), pe care am scris-o aici:
  http://www.turdanews.net/bloggelu/2009/09/26/pentru-zamfir-cu-bun-simt/
  Am încercat în nenumărate rânduri să pun punct acestei tâmpenii de „conflict”, dar ulterior am înţeles că omul acesta trebuie să aibă conflicte, dacă nu cu mine, atunci cu alţii (sunt nenumărate exemplele, nu le mai enumăr).
  De exemplu, anul trecut în februarie, am scris un articol la adresa sa, în care i-am dezvăluit „faţa ascunsă”:
  http://www.turdanews.net/bloggelu/2010/02/11/ma-tin-de-promisiuni-chiar-cand-e-vorba-de-labagii-descreierati/
  Apoi, nu am mai pomenit nimic de el, până în 13 ianuarie 2011. Între timp, cred că pe blogul lui eram pomenit de cel puţin 10 ori pe lună, în sens negativ sau defăimător. Şi nu sunt genul care să înghit prea multe. dacă e nebun, să meargă să se trateze!
  Consider că am dat dovadă de multă bunăvoinţă, însă în momentul în care mi-am dat seama că omul e irecuperabil, şi-a pierdut orice urmă de respect din partea mea. De aceea am ajuns să-l tratez cu atâta aciditate…
  Cam asta e povestea.

  PS: Acum un an şi ceva am avut o discuţie cu cineva şi i-am spus că-mi plac unele scrieri ale lui Zamfir şi că, la un moment dat, eram tentat să-i fac o ofertă financiară pentru a colabora cu TurdaNews. Însă, mi s-a atras atenţia că din cauza problemelor pe care le are, e genul de om cu care nu şti ce se va întâmpla mâine. Şi i-am dat dreptate! De aceea nu a putut continua nici la Ziarul 21, nici la Jurnalul de Arieş. Era un om „problemă”. Aşa cum a fost şi la fosta IRTA, unde lucra înainte…

 4. ce sa iti spun ,Gelule,daca pana si de mine s-a luat! in perioada sarbatorilor,imi scrie un comentariu pe blog,cum ca degeaba se „screme” el sa ne adune(banuiesc ca pe cei cu blog din zona Aries,nu?),ca noua nu ne pasa.I-am scris un mail,in care,cu bun simt,mi-am cerut scuze (desi,sincer,nici acum nu stiu de ce!) si am promis sa fiu mai activ.La care el imi raspunde ca si sora-sa nu i-a trimis toata viata o felicitare mamei lor,insa la inmormantare a plans de mama focului!Am fost tentat sa ii spun vreo doua de la obraz,insa sotia mi-a spus ca nu merita.I-am dat dreptate si am lasat-o balta.Dar sunt de acord cu tine ca omul e in cautare de conflicte,probabil asa simte si el ca traieste sau se simte important.Probabil daca citeste aici,va incepe si cu mine,insa vreau sa ii spun ca nu si-a gasit omul cu mine.Anul asta l-am inceput cu un puternic sentiment de bine si nu vreau sa il stric pentru nimic in lume.

 5. păi, îmi cer scuze pentru NEINFORMAREA mea. eu credeam că e o chestie mai simplă… nu vă suportaţi că sunteţi concurenţi…

  oricum, sper să vă rezolvaţi problemele pe cale amiabilă (cum ar face nişte domni (domni în adevăratul sens al cuvântului))

 6. Pentru noruego:
  Cine intră în contact cu el, mai devreme sau mai târziu îşi dă seama ce hram poartă. Cred că are anumite frustrări, tot timpul reproşează, în stânga şi în dreapta, lui X şi lui Y. În fine, e problema lui…

  Pentru licurici:
  Probabil, ai înţeles că am vrut să abordez problema, exact aşa cum ai indicat şi tu. Mai la început, când credeam în bună intenţie. Apoi, convingându-mă că nu e cazul, pur şi simplu îl desconsider. Atâta tot! Să şti un lucru: oricât de „domn” ai fi, nu îţi poţi rezolva problemele pe cale amiabilă cu cineva care nu vrea asta.
  Iar referitor la „concurenţă”… Cum să fim concurenţi?! TurdaNews este un ziar online, cu 24.000 de vizitatori unici pe lună (decembrie 2010, că în ianuarie 2011 bănuiesc că vom avea mai mulţi), editat de o societate comercială, care funcţionează pe principii economice, cu venituri şi cheltuieli (evident, şi cu profit). Cu ce să mă concureze, dacă scopul TurdaNews este informarea, iar în urma numeroşilor cititori pe care îi avem, reuşim să convingem clienţii de publicitate că suntem cea mai bună variantă locală pe online? Şi am demonstrat-o, pentru că din online avem (de departe) cele mai mari încasări din zona Turda – Câmpia Turzii.
  Când concurezi cu cineva, nu înseamnă că eşti duşman. Fiecare încearcă să-şi valorifice potenţialul, cunoştinţele, produsul… E adevărat, sunt unii care nici acum nu pricep că asta înseamnă „piaţă”. Dar nu e treaba mea…

 7. Foarte bine. Însă, să şti că a-ţi face site nu e o condiţie esenţială. În fond, oricine poate să-şi facă. De exemplu, în zonă au mai existat două proiecte pe ideea TurdaNews, dar ambele au capotat la scurt timp. Iar un altul, care avea o vechime mult mai mare ca TurdaNews, a ajuns să aibă mai puţin de jumătate din cititorii TurdaNews.
  În online, ca să ai succes cu un site, îţi trebuie foarte multe, pe lângă faptul că poţi face un site.
  Crede-mă… :mrgreen:
  P.S. Dacă te interesează: sunt interesat de colaborări. Stabilim condiţiile colaborării, contribuţia financiară etc şi… treaba va merge.

 8. Cred ca e o problema cu linkul. Dar pana la urma am reusit sa gasesc contul si cele doua articole. Sunt interesante…
  Ma intereseaza o colaborare. Putem discuta pe aceasta tema. Ma intereseaza cum vezi tu colaborarea, ce te intereseaza, ce poti sa faci etc.
  Adresa mea de mail: gelu.florea@turdanews.net

Comenteaza