PSD joacă din nou, inteligent, pe ”ultima sută” înaintea alegerilor parlamentare?!

2
18.682 vizualizari
 

Conform unui sondaj recent al CURS, dat publicității azi, PNL conduce PSD, în intenția de vot, cu un procent aflat în marja de eroare. Iar asta înseamnă, în mod paradoxal, că alegerile parlamentare se ”joacă”, chiar dacă unii nici măcar nu-și pot închipui că e posibil! Din punct de vedere al cursei politice, cred că ne aflăm pe turnantă (ca să parafrazez cursele de alergare), iar imediat se intră în linie dreaptă.

Un 32-29% nu e deloc liniștitor pentru PNL. Iar bătălia se anunță una crâncenă. În primul rând, pentru că partidul câștigător dă prim-ministrul. Știu, nu vi-l închipuiți acum pe Iohannis nominalizând un pesedist pentru funcția de premier, însă în cazul în care PSD câștigă alegerile, îi va fi cam greu să n-o facă. Să nu uităm că și Băsescu l-a numit premier pe Ponta, deși înainte nu știu câți credeau varianta asta.

Dacă din perspectiva PNL lucrurile sunt destul de simple, în sensul că e greu de crezut că pot scoate vreun ”iepure” din joben, care să dea electoratul pe spate (ba din contră, având în vedere că sunt la guvernare și oricând sunt posibile măsuri ”deranjante”), aș zice că ochii ar trebui să fie pe PSD, respectiv pe strategia care o aplică în aceste zile.

Dincolo de criticile aduse Guvernului și măsurilor luate, firești pentru un partid de opoziție (că e greu de explicat că PSD ar fi la ”putere”, de vreme ce Guvernul e al PNL) a cărui obiectiv este câștigarea alegerilor, dincolo de prezentarea unui program de guvernare (care transmite ideea că știi ce vrei să faci și știm la ce să ne așteptăm), eu zic că sunt interesante și alte ”mișcări”.

De aceea nu mă miră unele discuții din mediul politic, privind acuzații de ”apropiere” a PSD de USR PLUS. Pentru că PSD știe că o creștere a USR PLUS se face, în mare parte, în detrimentul PNL. Ori, la o diferență de 3 puncte procentuale, o ”creștere” a USR PLUS ar putea fi favorabilă PSD-ului și ideii de a câștiga alegerile. Iar acest ”joc” se desfășoară în condițiile în care USR PLUS este ”obligat” să se distanțeze de PNL (în perioada asta, până la alegeri), ca să poată ”crește”. Iar PNL îi ”arată pisica”, prin declarațiile unor politicieni, care menționează că prima intenție a PNL de a forma viitorul Guvern este alături de PMP și UDMR, partide din aceeași familie politică europeană (PPE). Iar când vezi oameni importanți din PNL că vorbesc pe acest ton, mai mult sau mai puțin direct anti-USR PLUS, eu zic că e recomandabil să privim și înspre relația PSD – USR PLUS, chiar dacă unora le-ar părea de domeniul fantasticului!

În 2016, PSD a câștigat alegerile parlamentare într-o manieră categorică. Cu un an înainte, mulți îi proroceau dispariția. Eu zic să fim atenți la ”joc”!

2 COMENTARII

  1. Am făcut referire per ansamblu, la strategie, fără nominalizări personale.
    Însă, dacă tu ai impresia că toți sunt proști în PSD, te înșeli amarnic! Proști sunt peste tot (mă refer la partide). La fel și inteligenți.

Comenteaza