Proverbiala șpagă la medic: 1 din 2 români, o dau!

0
2.664 vizualizari
banner caribic 012019

IRES a făcut recent un studiu având ca subiect proverbiala șpagă la medic, de care nu avem șanse prea mari să scăpăm, pentru că a intrat în ADN-ul mioritic.

Concret, 50% dintre cei intervievați spun că au dat șpagă, iar 87% dintre aceștia au dat-o din proprie inițiativă, în timp ce doar 11% menționează că „li s-a cerut”.

E drept, există un procent de 48% care susține că nu a dat șpagă (mă aflu și eu printre aceia). Însă, personal nu-l consider un procent ridicat, în condițiile în care șpaga pare că ne-a intrat în ADN.

La fel de adevărat este că procentul celor care susțin că nu au dat șpagă e mai ridicat în rândul celor care au între 18-35 ani (deci, generațiile post-Revoluție). E vorba de vreo 57%. Dar la fel de adevărat este și faptul că 58% dintre cei cu studii superioare susțin că… dau șpagă!

Dacă după 30 de ani de la Revoluție am ajuns la 48% persoane care nu dau șpagă, mai trebuie să treacă tot atât pentru a ne apropia de o societate normală, respectiv de procentul de 100%?!

Mai trist e că din ăia 11% care susțin că li s-a cerut șpagă, doar 3% au reclamat, în vreun fel, acest lucru! Deci?!

Problema șpăgii din sistemul medical se tot discută. Dacă la un moment dat era „justificată” de salariile prea mici, veniturile din sistemul sanitar au crescut destul de serios în ultima perioadă! Iar fenomenul tot există, cu o complicitate între cel care dă și cel care primește.

Am văzut recent o știre cu un medic care a refuzat șpaga de la o băbuță. Bravo lui! Dar vă dați seama că a ajuns subiect de știre doar pentru că e ieșit din comun?! Trist!

Aș vrea să cred că persoanele din sistemul medical vor deveni mai demne, refuzând eventualele „atenții”. O fi greu, nu zic „nu”, dar o societate se schimbă mai ales prin exemplu personal. Sau chiar sacrificiu personal, de ce nu?!

Sunt curios… cum vedeți voi problema?!

Comenteaza