Protejarea surselor e garantată!

0
2.168 vizualizari
banner caribic 012019

Patru publicaţii britanice şi o agenţie de ştiri au obţinut câştig de cauză la CEDO, într-un proces în care reclamaseră faptul că justiţia britanică obliga respectivele organe de presă să dea publicităţii sursa unor informaţii economice despre compania de bere Interbrew.

Este o victorie foarte importantă. Pentru cei care nu ştiu, deciziile CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) funcţionează pe principiul aplicării unui statut de lege deciziilor anterioare. Cu alte cuvinte, deciziile fac parte din jurisprudenţa Curţii şi pot fi invocate de orice parte interesată. Asta înseamnă că jurnaliştii vor putea invoca protejarea surselor, în cazul unor informaţii dezvăluite. Lucru foarte important în activitatea jurnalistică, pentru că se poate acorda o protecţie surselor care dau publicităţii documente compromiţătoare, care dezvăluie tot felul de nereguli.

Personal, am aplicat protejarea surselor chiar împotriva intereselor propriei persoane. În urmă cu câţiva ani, cineva m-a dat în judecată pentru că aş fi scris ceva la adresa sa. La vremea respectivă, procesele erau penal şi mi s-au cerut şi daune morale. Cred că 1 miliard de lei vechi. Ca de obicei, m-am reprezentat singur…

Ei bine, la un moment dat, am ajuns în situaţia ca judecătorul să-mi solicite să-mi divulg sursa anumitor informaţii, pe care se baza articolul meu. Iar eu am spus, în ciuda faptului că riscam o condamnare (!), că am promis că nu voi divulga sursa şi sunt pregătit, pentru respectarea cuvântului dat, să suport orice consecinţă! După faza asta, s-a întâmplat ceva ciudat. Persoana care-mi furnizase informaţiile a fost atât de impresionată de faptul că am refuzat să-i dezvălui identitatea, în virtutea cuvântului dat şi contrar posibilităţii că aş fi riscat o condamnare, încât s-a prezentat ulterior în instanţă, acceptând să fie martor şi să-şi asume declaraţiile pe care, iniţial, mi le făcuse mie sub protecţia identităţii!

Comenteaza