Prosport trece pe online… Şi „cei mari” îşi dau seama care-i direcţia…

0
2.598 vizualizari
banner caribic 012019

În 2008 eram într-un moment de cotitură în viaţa mea. Eram nevoit să încep un proiect de la zero. Un proiect care să devină unul important, atât pentru mine, cât şi pentru comunitatea în care trăiesc. Aşa s-a născut ideea unui ziar exclusiv online. Un ziar al viitorului, la acel moment, dar care în cei 5 ani şi ceva a demonstrat că direcţia e bună, iar existenţa print-ului e doar o păcăleală…

Recent s-a anunţat că ProSport va trece de pe print în online, exclusiv (din 9 decembrie). Decizia pare una dură. Însă… e firească! Ăsta e mersul! Asta e direcţia! Nu fac parte dintre cei care se îmbată cu ideea că printul se poate reinventa. Nu are nici o şansă, într-o eră digitală în care smartphone-ul te conectează cu lumea, iar accesul la informaţie, în mediul online, devine din ce în ce mai facil… De la asta a plecat şi strategia mea pentru TurdaNews. Un organ de media care a devenit cel mai important în mediul local, în condiţiile în care unii au ezitat între print şi online, pierzând trendul şi fiind depăşiţi ulterior de alţi „jucători” apăruţi în media locală, care s-au concentrat doar pe online.

Şi cred că e doar începutul. În Vest, publicaţii importante au renunţat la ediţiile print, preferând să-şi mute întreaga activitate în online. E o chestiune de rentabilitate, dar şi de dinamism al informaţiei… E un val… Iar cei din media sunt precum surferii… Prinzi valul sau cazi în abisul mării, spulberat de curenţii împotriva cărora n-ai cum să lupţi.

Ah, să nu uit: de ceva vreme am mai insistat pe o chestiune care va fi în viitor… Dacă cu online-ul e clar, flerul îmi spune că va exista un moment în care media online va face trecerea spre accesul cu plată. Nu acum. Nu la anul. Nici peste doi ani. Ci atunci când vom fi pregătiţi…

Deja sunt experimente de acest gen în vest. Eu le consider experimente reuşite.

Notă: ProSport nu e nici primul, nici ultimul ziar care face acest lucru. Sper că nu aţi uitat de Cotidianul.ro sau Gândul.info (care are peste 2,8 milioane de vizitatori unici pe lună!).

Comenteaza