Previziuni şi calcule privind alegerile parlamentare, pe zona Turzii

0
1.976 vizualizari
banner caribic 012019

În 9 decembrie, mergem la urne. Ne vom alege noii reprezentanţi în Parlamentul României. Candidaţii deja s-au înscris în cursă şi se fac primele calcule, bazate pe rezultatele obţinute la votul politic pentru Consiliul Judeţean, la alegerile din iunie 2012. Întrebarea care e pe buzele tuturor este: cine şi ce şanse are la Camera Deputaţilor şi la Senat? Să facem calculele!

La Senat, la nivel de judeţ distribuţia ar fi ceva de genul: 2 USL, 1 ARD, 1 UDMR. În zona noastră, senatorul PNL Marius Nicoară are şanse foarte mari să câştige încă un mandat. Practic, conform calculelor preliminare, nu are nici o problemă (dar e drept: nici Alin Tişe nu avea probleme în vară, iar apoi a pierdut şefia Consiliului Judeţean!).

Interesantă este lupta pentru Colegiul senatorial care include şi municipiul Turda. Acolo unde bătălia se va da între Cristian Haiduc (ARD) şi Alexandru Cordoş (USL). Conform calculelor bazate pe votul politic din iunie, Cristian Haiduc ar câştiga colegiul. Şi nu numai asta! Va fi senatorul ARD care va reprezenta judeţul în Parlamentul României!

Să trecem la Camera Deputaţilor… La nivel de judeţ, previziunile bazate pe datele din iunie 2012 ar indica o repartizare de genul: 4 USL, 4 ARD, 1 PPDD, 1 UDMR.

La Câmpia Turzii, ar exista un câştigător surprinzător, respectiv candidatul UDMR – Hegedus Csilla. Mandatul ar fi obţinut prin redistribuire.

La Turda, câştigător ar fi candidatul PPDD, respectiv viceprimarul Lucian Nemeş, care a intrat în cursă cu gândul la mandatul de parlamentar pe care l-ar putea câştiga, prin redistribuire.

Pe zona de munte, care include comunele Luna şi Mihai Viteazu, prin redistribuire ar câştiga candidatul ARD, respectiv Alexandru Coroian.

Astea ar fi calculele teoretice, bazate pe votul politic din iunie 2012. Însă, dacă se mai schimbă situaţia? Dacă intră în joc alte elemente, iar calculele ar putea fi modificate? Ce anume ar putea influenţa aceste calcule?

Câteva consideraţii:

– Candidatul PPDD de la Turda, pentru Camera Deputaţilor, cred că va avea o problemă. Dacă în vară venea fără un trecut politic, ca reprezentant al unui partid antisistem, de data aceasta datele problemei se pot schimba. Între timp, a câştigat o funcţie administrativă, poziţie din care poate fi tras la răspundere pentru eventualele nereuşite. În plus, mesajul naţional „anti-ciocoi” al PPDD nu se prea „lipeşte” la Turda, unde Lucian Nemeş a făcut pact cu „ciocoii” de la PSD şi PNL, posesori de maşini „tari”, iar reacţia electoratului său este interesant de urmărit.

– Actualul senator Alexandru Cordoş este obligat să ducă o bătălie pentru fiecare vot. Asta pentru că şansele sale de a ajunge din nou în Parlament sunt condiţionate atât de propriul rezultat, cât şi de anumite rezultate din celelalte colegii de la Senat.

– Cu o campanie foarte bună şi fără surprize care să schimbe radical datele problemei, Cristian Haiduc ar fi senatorul care va reprezenta şi Turda în Parlamentul României. El poate pierde această poziţie în două situaţii: să piardă în faţa lui Alexandru Cordoş (sunt destul de echilibrate rezultatele votului politic, dar Cristian Haiduc are totuşi un mic avantaj) sau unul dintre candidaţii ARD de pe colegiile senatoriale din Cluj să „dea lovitura” şi să reuşească o „desprindere” faţă de votul politic acordat partidului. Teoretic, în această situaţie s-ar putea afla Alin Tişe, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean.

– La Câmpia Turzii, situaţia pentru Senat e clară în proporţie de 90%. Marius Nicoară îşi recâştigă mandatul. E drept, pot interveni anumite „bruiaje”, însă e de văzut dacă acestea îl pot trage în jos aşa de mult, în primul rând în zona propriului electorat. În categoria „bruiajelor” ar putea intra scandalul de la Gherla, unde un deputat a fost „paraşutat” peste voinţa organizaţiilor locale, situaţie în care nu este exclus un boicot. Un alt „bruiaj” ar putea veni din Câmpia Turzii, acolo unde USL-ul şi-a cam dat cu stângu-n dreptu’ după alegeri, reprezentanţii de frunte ai alianţei fiind implicaţi în tot felul de scandaluri.

– Pentru ca Ioan Moldovan (Câmpia Turzii) să ajungă deputat în viitorul mandat, din partea PPDD, trebuie să se afle într-una din următoarele situaţii: să facă mai multe voturi decât candidatul PPDD de la Turda; candidatul PPDD de la Turda să scadă comparativ cu rezultatele din vară iar procentele să fie câştigate de candidatul ARD (iar acesta să câştige colegiul, la redistribuire!). Însă, există câteva probleme. Un regres prea mare al PPDD, la Turda şi la nivel de judeţ (din cauza candidaţilor prea slabi), ar putea duce la situaţia în care PPDD nu va câştiga nici un mandat de deputat! Apoi, o „problemă” pentru Ioan Moldovan este candidatul UDMR, pe care trebuie să-l depăşească, ca număr de voturi. Asta pentru a evita anumite calcule în care reprezentantul UDMR ar putea câştiga  la redistribuire.

– La Câmpia Turzii e posibil să asistăm la cea mai interesantă situaţie. Chiar dacă reprezentantul USL câştigă colegiul, el nu intră în viitorul Parlament. Nu ar intra nici reprezentantul ARD. Iar dacă în Parlament va merge candidatul PPDD de pe colegiul Turda, atunci de la Câmpia Turzii ar merge candidatul UDMR, chiar dacă va fi, ca număr de voturi, al treilea colegiu al UDMR. Însă, primele două colegii ar urma să fie adjudecate de USL (Cluj Napoca) şi ARD (Huedin). Candidatul USL poate ajunge în Parlament în condiţiile în care PPDD ar scădea vreo 2 procente, USL tot cam aşa, iar „câştigul” ar merge la cei de la ARD.

– Pe colegiul de munte, candidatul ARD (Alexandru Coroian) va intra în viitorul Parlament indiferent că va termina pe locul 1 sau 2.

– Pentru colegiul de deputaţi de la Turda, candidatul USL aproape că nu are nici o şansă, în condiţiile în care 8 colegi de-ai săi ar putea avea un număr mai mare de voturi. În aceste condiţii, „bătălia” va fi între Mircea Irimie (ARD) şi candidatul PPDD. În condiţii normale, câştigă candidatul PPDD, prin redistribuire. Dacă, însă, Mircea Irimie va reuşi să atragă un număr mai mare de voturi decât numărul obţinut la „votul politic” (circa 7.700 de voturi), el ar avea şanse să intre în Parlament în următorul scenariu: face un număr semnificativ mai mare de voturi decât „votul politic” şi îşi depăşeşte unii colegi (teoretic, sunt şanse, cu o implicate activă a primarului Ştefănie şi cu o campanie ingenioasă). Ambele variante sunt posibile, mai ales că ARD-ul are un candidat necunoscut pe colegiul 10 şi este de văzut dacă va reuşi să atingă votul politic.

– O situaţie foarte interesantă este în Colegiul 1 de deputaţi (zona Mănăştur, din Cluj Napoca). Asta pentru că, după „votul politic”, colegiul ar fi câştigat „la mustaţă” de USL. Însă, aici a intrat în luptă un candidat independent, respectiv jurnalistul Liviu Alexa, care beneficiază de o campanie foarte inteligentă. Nu cred că poate câştiga peste 50%+1 din voturile din acel colegiu (dacă o va face, „bucuria” va fi pentru unii deputaţi de la USL sau ARD, care ar putea intra în Parlament, în urma unui scor bun a lui Alexa). Întrebarea care se pune este: de unde va lua voturile?! Câte de la USL şi câte de la ARD? Şi în ce măsură va influenţa asta redistribuirea mandatelor la nivel de judeţ? Cele mai mari şanse sunt să ia de la amândoi. În acest caz, candidatul USL poate pierde colegiul (deşi la „votul politic” e dat câştigător). De exemplu, dacă independentul va lua până în 4000 de voturi, jumătate de la ARD şi jumătate de la USL, în Parlament va merge candidatul ARD. Dacă ia un procent semnificativ, adică undeva la 7000-8000 de voturi, va da peste cap tot calculul din judeţ, pentru că din acel colegiu ar merge în Parlament reprezentantul UDMR, iar asta ar putea schimba situaţia din judeţ, pe colegii.

– Evident, multe calcule pot suferi anumite „deformări”, în cazul în care prezenţa la urne va fi mai mică decât în vară, coroborată cu modificarea substanţială a procentelor obţinute în iunie 2012, la votul politic.

Din punctul meu de vedere, nimic nu e imposibil şi orice e posibil! Contează cum îşi joacă fiecare şansa, acolo unde e cazul.

Comenteaza