Presa tipărită dispare… EVZ își anunță închiderea, în varianta tipărită!

0
1.388 vizualizari
 

Cât de comprimată este trecerea vremurilor în ultimii ani… Când te gândești că, după evenimentele din decembrie 1989, am trăit atât perioada presei libere tipărite, cu sute de mii de exemplare vândute zilnic, cât și apariția internetului, a siteurilor de știri și a platformelor online de informare, iar acum asistăm la moartea presei tipărite…

EVZ și-a anunțat încetarea apariției pentru varianta tipărită, de la 1 ianuarie 2020. La 28 de ani de la prima apariție. Pentru cei nostalgici la fâșâitul unui ziar tipărit (am fost și eu multă vreme), vestea are un iz de tristețe. Chiar dacă era clar pentru toată lumea că se va ajunge în acest moment. Poate mai repede decât ne-am imaginat.

În anii 90, presa tipărită din România a cunoscut un având considerabil, ajungându-se la vânzări medii de sute de mii de exemplare pe ediție (chiar peste milion, în unele cazuri). Internetul, însă, a schimbat totul! Accesul la internet, din ce în ce mai facil, ne-a dus într-o altă lume, o lume a digitalizării în care presa tipărită nu-și mai găsea locul. Tot așa cum cărțile își găsesc locul tot mai greu în mâinile generației tinere.

Am anticipat asta înainte de 2008, iar în 2008 am luat decizia de a-mi îndrepta atenția înspre online, în detrimentul printului (ziar tipărit). Pot spune că am fost un ”pionier” pe plan local, pentru că la vremea aia mulți încă se întrebau ”cum poți face bani din online?”. Timpul mi-a demonstrat că am avut dreptate…

E clar că vremurile se schimbă într-un ritm mult mai accelerat decât în orice altă perioadă a umanității. Chiar și pentru mass-media sunt vremuri în care se manifestă o căutare a soluțiilor optime pentru dezvoltarea presei în online, concomitent cu păstrarea unui standard informațional și profesional adecvat.

Și nu e deloc ușor!

Sursa: G4Media.ro

Comenteaza