”Păcăleala” cu ”românii care s-au trezit datori la Fisc, fără să știe”! Cine-i vinovat?! Măsura a fost luată în guvernarea lui Dacian Julien Cioloș!

1
5.633 vizualizari
 

Nu mă consider un jurnalist în domeniul economic. Însă, dorința de a înțelege anumite informații de natură economică, dublată de o documentare adecvată, la care se mai adaugă și experiența din gestionarea propriei afaceri, m-au ”îmbogățit” cu o oarecare cunoaștere și în acest domeniu. De aceea, la modul sincer, nu înțeleg anumite informații care se propagă în spațiul public, având ca sursă unele entități mass-media respectabile. Pentru că e vorba de informații falsificate, denaturate, manipulatorii, neexplicate pe baza datelor existente în mediul online oficial de vreo… 4 ani!

Iată ce spun Știrile Pro TV: ”Mii de români s-au trezit cu datorii la Fisc de care nu ştiau nimic. ANAF nu dă explicaţii”.

Redau integral informația de pe stirileprotv.ro, ca să nu fie discuții:

Mii de contribuabili care se ştiau cu toate dările plătite, au primit de la ANAF vestea că au de dat statului, sume restante pe ultimii 5 ani, pentru asigurările de sănătate.
În goana după bani, fiscul nu le-a dat prea multe explicaţii, ci doar termen de plată, 30 iunie, după care urmează executarea silită. Cel mai rău este pentru românii care au avut un venit de doar câţiva lei, din dividende sau dobânzi bancare, de exemplu, pentru care trebuie să achite acum, sute de lei. Şi cei care au muncit în străinătate s-au trezit buni de plată.
Mircea Suceavă şi-a depus economiile în bancă şi, în 2015, a încasat o dobândă de 12 lei. Acum, după 4 ani, a aflat de la ANAF că e dator statului cu 348 de lei.
În situaţia lui sunt mii de români care în ultimele zile au primit de la ANAF decizii de impunere din care reiese că trebuie să achite contribuţia la sănătate corespunzătoare salariului minim pe economie chiar dacă veniturile lor au fost mai mici.
„Am venit aici la ANAF să văd de unde e venitul de 96 de lei şi cum fac din 96 de lei să plătesc cei 348 de lei datoraţi şi poate îmi rămâne şi mie ceva până la urmă… Mi se pare aberant”, spune un alt contribuabil. “Nu mai sunt bani la buget, sunt problemele care sunt, tara se împrumuta de pe unde apucă şi hai să mai luăm şi de pe pielea cetăţenilor ceva.”

Românii din străinătate care s-au trezit cu datorii la Fisc
 
Aberaţia este şi mai mare când vine vorba de românii care lucrează în străinătate şi plătesc asigurări de sănătate şi acolo. Aceştia s-au trezit că, pe 2015, au de dat şi contribuţia pentru sistemul românesc. Rudele rămase în ţara stau la ghişeele ANAF ca să afle ce e de făcut. “Ginerele meu care de 13 ani este în Anglia, îşi plăteşte acolo toatre birurile, ce are de plătit, spune că acum are de plătiţi şi aici la asigurare, la casa de sănătate, 348 de lei.”
“Eeste inechitabil pentru că plăteşti o contribuţie pentru nişte servicii medicale de care nu ai beneficiat. Pentru că plăteşti în 2019 pentru perioada 2015 – 2016 şi atuncea nu ai beneficiat se serviciile medicale. Sau, dacă ai fost bolnav atunci, cei de la sănătate te-au obligat să plăteşti”, explică Gheprghe Ialomiţianu, fost ministru de finanţe.
În timp ce oamenii nu înţeleg de ce abia acum află despre aceste biruri, vechi de câţiva ani, funcţionarii de la ghişee spun că ei doar aplica legea. La solicitarea Pro TV, ANAF nu a oferit informaţii pe acest subiect.

OK, acum hai să dăm informațiile care lipsesc!

Măsura obligativității pentru plata CASS (asigurări sociale), pentru persoanele care nu au venituri sau au venituri mai mici decât salariul minim, a fost adoptată în decembrie 2015, cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Pentru cei care nu-și mai aduc aminte, în decembrie 2015 Guvernul României era condus de… proaspătul prim-ministru Dacian Julien Cioloș! Acesta a deținut funcția de prim-ministru din 17 noiembrie 2015 până la 4 ianuarie 2017. dacă l-ați auzit să protesteze în vreun fel împotriva acestei măsuri, să mă anunțați și pe mine! la fel, dacă președintele Klaus Iohannis s-a opus în vreu fel (că, mai nou, e la ”modă” opunerea asta față de unele măsuri legislative), vă rog să mă anunțați.

La ce măsură mă refer? Procedura privind gestiunea contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care nu realizează venituri, prevăzute la art. 180 alin. (1) din noul Cod fiscal a fost stabilită prin Ordinul ANAF nr. 3743/2015, care a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 975 din 29 decembrie 2015 și care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2016.

Procedura este explicată în documentul oficial al ANAF (vezi AICI), așa că nu o să insist prea mult. Pe scurt: persoanele care nu realizează venituri (e vorba, la modul general, de cetățenii României, însă mă voi referi doar la cei menționați în știre) erau obligate să plătească CASS raportat la salariul minim existent (adică: 5,5% din brut, lunar). Cu precizarea că respectivii trebuiau să depună un formular la ANAF, iar nedepunerea acelui formular le-ar fi adus și amenzi între 500-1000 de lei! Suplimentar față de controbuția pentru CASS!

La fel, cei care susțin că lucrează în străinătate, erau obligați să prezinte la ANAF documentele necesare pentru a demonstra că lucrează și că își plătește asigurările de sănătate într-un alt stat UE, situație în care nu mai avea obligația de a fi înregistrat în calitate de contribuabil la sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.

Deci… despre ce vorbim?! Nu se știa?! Serios?!

1 COMENTARIU

  1. Păcăleala” cu ”românii care s-au trezit datori la Fisc, fără să știe”! Cine-i vinovat?! Măsura a fost luată în guvernarea lui Dacian Julien Cioloș! Bun, si acum cine le-a pus plicul in cutia postala?

Comenteaza