Momentul ăla când nu ajungi la struguri și… spui că-s acri! Cazul PressOne.

0
20.944 vizualizari
 

Am văzut ceva declarație, a cuiva de la siteul PressOne.ro, care spunea că nu aplică pentru campania de informare a Guvernului, din ”deontologie profesională”. Măi, să fie! Păi, tocmai ”deontologia profesională” te obligă, în calitate de manager, să găsești surse de finanțare ăentru publicația pe care o manageriezi, pentru a asigura plata veniturilor jurnaliștilor, pentru a asigura dezvoltarea firmei, pentru a asigura cheltuielile curente inerente care intervin în activitatea jurnalistică.

„PressOne nu va apela la fondurile guvernamentale dedicate presei. Este ușor de înțeles de ce: noi ne bazăm pe cititorii noștri și pe sprijinul lor. Facem presă independentă și vrem să răspundem doar în fața voastră”, arată mesajul întregii redacții postat pe Facebook, citat de PaginaDeMedia.ro.

„Ce face Guvernul e ineficient. Ideea e bună, execuția e proastă. Nu există un filtru al calității, în primul rând.

Guvernul vrea să facă o campanie de informare, dar ce garanție există că acea campanie nu se va transforma în portavocea sa? Astfel de initiațive îți pot pune la îndoială independența editorială pe termen lung.

Nu e cea mai bună soluție, e o risipă de bani”, punctează Adrian Mihălțianu, directorul editorial al publicației, citat de sursa menționată.

Declarațiile astea mi-au adus aminte de un caz local, cel al jurnalistului Horea Hudrea, care invoca aceleași ”aere deontologice”, pentru a nu fi nevoit să explice faptul că, de fapt, nu deține un site cu audiență, iar în momentul în care achiziția de publicitate se face pe criterii de performanță (folosite de CAA, Primăria Turda, Primăria Câmpia Turzii, Salina Turda etc), el nu ar primi mare lucru. Așa că își maschează ineficiența, impotența profesională în spatele ”deontologiei profesionale”.

Din acest motiv am verificat un pic situația…

Ei bine, PressOne.ro este administrat de o societate comercială, Press One Media SRL din Cluj-Napoca. Ca orice societate comercială, ar trebui să funcționeze pe principii de eficiență economică. Însă, surpriză! Press One Media SRL e plină de datorii și are raportate pierderi colosale încă de la înființare!

Datele lor financiare sunt mai jos:

Deci, în caz că nu ați înțeles: de la înființarea din anul 2015, societatea a acumulat pierderi de 3.519.388 lei (fără să socotim anul financiar 2019, pentru care încă nu are depus bilanțul). Practic, a funcționat pe datorii, acestea cifrându-se la 3.688.272 lei. Venituri în 2018, într-un an întreg, aveau 16.441 lei (până și Horea Hudrea, cu amărâtul lui de site, cred că are venituri mai mari!).

Dar ei sunt ”deontologi”! Păi, de unde-s banii ăștia cu care funcționați, deontologilor?! Vă plătește cineva pe ”ochi frumoși”?! Serios?!

Și încă o condiție impusă de Guvern, pentru achiziția de spațiu publicitar în condiții de eficiență publicitară, de care ei nu au vorbit: trebuie să ai date auditate de o terță parte (Trafic.ro, SATI) pentru a putea fi inclus în această campanie. Iar ei nu au!

Evident, nu pot aplica! Și atunci, băgăm aia cu ”ce deontologici suntem noi”, că refuzăm să încasăm bani cu care să ne plătim datoriile colosale…

Mai terminați cu propaganda și cu manipularea! Faptul că cineva cumpără spațiu publicitar pe siteul tău, că este un site cu audiență, nu înseamnă că-ți vinzi conștiința, politica editorială sau jurnaliștii publicației celui care cumpără spațiu publicitar! Astea-s niște prostii lansate de frustrați!

Comenteaza