Marile afaceri cu panouri publicitare nu aduc bani la bugetul local! De ce?!

6
5.268 vizualizari
banner caribic 012019

panouri-publicitarePoate puţini ştiu, dar afacerile cu publicitatea outdoor nu aduc prea mulţi bani la bugetul local. Şi nu înţeleg de ce administraţiile din Turda şi Câmpia Turzii nu vor să reglementeze această situaţie… În fond, e vorba de nişte bani la bugetul local de pe urma unei afaceri care nu e corect tratată de administraţiile locale.

Ce vreau să spun?

La Turda, foarte multe panouri publicitare amplasate în zone cu trafic intens au apărut acolo fără nici o licitaţie. Ceea ce nu e corect! Procedeul include doar închirierea a 1-2 mp de teren de pe domeniul public, la sume derizorii, în urma unei aprobări „din pix”, în timp ce proprietarii de panouri publicitare fac bani grămadă din închirierea panourilor amplasate (dacă nu credeţi, mergeţi să închiriaţi un astfel de panou, pentru o lună, şi veţi vedea ce tarife se practică!).

La Câmpia Turzii, din când în când mai apare câte o licitaţie, dar la fel ca la Turda, se licitează doar suprafaţa unde se amplasează panoul publicitar, respectiv 1-2 mp de teren de pe domeniul public, fără să se ţină cont de scopul unui asemenea panou publicitar.

Cum ar fi corect?

La nivelul municipiului Sibiu, procedura e total diferită. Şi cred că Turda şi Câmpia Turzii pot învăţa ceva, dacă vor să adopte o practică mai corectă. La Sibiu, amplasarea panourilor se aprobă prin hotărâre de Consiliu Local, în baza unui contract de asociere între municipalitate şi firma care deţine panoul/panourile publicitar(-e). Din acest contract, administraţia locală primeşte cam 37% din încasările firmei care deţine panourile publicitare, rezultate din închirierea acelui panou publicitar! În cazul în care panoul nu se închiriază, administraţia locală încasează nişte preţuri minimale, stabilite tot printr-o hotărâre de Consiliu Local.

Prin această modalitate, sistemul de publicitate outdoor e mai corect gestionat, iar administraţia locală încasează nişte bani în plus la bugetul local. Asta, dacă pornim de la premisa că în spatele acestor afaceri e corectitudine. Pentru că dacă e vorba de corupţia unor funcţionari, care aprobă din pix amplasarea unor panouri de acest gen, în schimbul unor sume mici la bugetul local, dar cotizaţii lunare la propriul buzunar, atunci e bai!

Aştept să văd administraţiile locale că vor fi interesate de reglementarea publicităţii outdoor, în special pe domeniul public.

Dacă vreţi să studiaţi o hotărâre de acest gen, adoptată la Sibiu, o puteţi vedea AICI.

6 COMENTARII

 1. Proasta informare. Firmele de care ofera publicitate outdoor au un procent de 2%(taxa locala de publicitate) din orice contract incheiat cu un beneficar, care merge la primarie+ chiria platita/luna(care nu e f mica).
  Suna la Amprenta Advertising si intreaba care e procentul(TLP), dintr-un contract care merge la primarie. Keep searching

 2. Salut!

  Inca de la inceput vreau sa semnalez ca majoritatea panourilor nu sunt realizate profesional, nu au aceeasi marime , nu sunte realizate in siguranta, nu sunt realiate la standarde de aceeasi calitate, majoritatea nu sunt intretinute corespunzator, multe din ele pun in pericol traficul auto , pentru ca sunt amplasate chiar ciudat, iar in unele locuri chiar sunt prea multe pe o zona restransa… ceea ce face ca zona sa arate urat!
  Da sunt de acord ca nu e foarte posibil sa nu aduca suficienti de multi bani primariilor, iar asta probabil ca din cauza contractelor sau a neprofesionalismului celor care administreaza publicitatea stradala.Poate ca promaria ar trebui sa si reglementeze putin aceasta piata locala ridicand stafeta asupra calitatii executtarii acestor panouri, a modernizarii acestora , ca ne credem nu-i asa oras turistic – poate vedem niste rclame luminoase, sau luminate corespunzator, sau schimbatoare cele ca schimba imaginea la cateva minute… creeind astfel o altfel de incantare si relaxare privirii trecatorului, poate ca si intretinerea acestora lasa de dorit, poate ca unele sunt sterse de culoare din cauza soarelui… poate , poate … sunt multe de spus aici…

  Gelule le dai mura-n gura totul despre publicitate si primariile tot nu se prind… nu crezi?

 3. Pentru Eu:
  Nu e proastă informare. Eu nu mă refer la acea taxă de 2%, care se plăteşte şi la Sibiu (ca să folosesc exemplul dat). Aia e taxa locală de publicitate, care se plăteşte în orice localitate, fiind stabilită în hotărârile cu privire la taxele şi impozitele locale. Chiria e FOARTE MICĂ, tocmai pentru că nu e stabilită corect!
  După comentariul tău, continui să susţin că în Turda şi Câmpia Turzii nu există reglementări clare, ceea ce aduce unele prejudicii la bugetele locale şi „uşi deschise” unor afaceri cu buzunare particulare.
  Pentru Călin:
  Amplasarea haotică este consecinţa faptului că sunt aprobate în birourri, departe de ochii lumii. O reglementare a acestui lucru ar fi benefică. Dacă se doreşte, evident…
  Am şansa să pot face comparaţii, având în vedere că am şi la Sibiu un ziar online. Consider că dacă cineva e de bună credinţă, poate „împrumuta” din practica altora.

 4. Corect de aceea avem nevoie de o firma mai ”profi” care sa se ocupe de gestionarea publicitatii stradale , cred ca impactul vizul al administrarii acestora de catre un privat ar trebui sa fie evident… dar asta numai in urma unei licitatii de servicii evident!

 5. Nu cred ca licitatia ar rezolva problema panourilor publicitare.Nu are cine sa plateasca pentru publicitate la nivelul de care vorbiti.Privitile cu atentie …sunt goale si cred ca nu se mai incaseaza nimic.Din comoditate sau pur si simplu pentru a nu ramane pleşuve cred ca mai exista banner pe acele panouri.

 6. La ce preţuri se vehiculează acum pentru amplasarea unui panou şi afacerile care stau în spatele lui, cu siguranţă s-ar încasa mai mulţi bani la bugetul local!
  Interesaţi-vă de preţuri şi după aceea mai vorbim… 😉

Comenteaza