Manipulare pe față! Clujul și-a dorit organizarea semifinalei Eurovision, Turda nu a fost ”variantă de rezervă”!

0
4.586 vizualizari
banner caribic 012019

În mass media locală întâlnim și manipulări crase, în cadrul unor articole lansate de jurnaliști al căror scop nu este nicidecum informarea, ci manipularea cititorilor în scopuri politice sau de altă natură. Un astfel de articol este cel semnat de Horea Hudrea (foto dreapta), care în publicația sa, finanțată de Asociația T9 (printr-o societate ”tampon”), a mințit/manipulat în ceea ce privește faptul că Turda ar fi fost o ”variantă de rezervă”, după ce Clujul ar fi refuzat să organizeze.

Horea Hudrea afirmă că Turda a fost doar o variantă de rezervă și că, de fapt, locația din Salina Turda a apărut doar atunci când municipiul Cluj-Napoca a refuzat organizarea acestui show de televiziune.

Fals! Informația vehiculată de Horea Hudrea este mincinoasă!

La o simplă verificare privind data de 2 august 2017, dată la care a fost prezentată informarea invocată în Consiliul Local Cluj-Napoca, din procesul-verbal al ședinței rezultă cu totul altceva, respectiv faptul că aleșii clujeni și-au dat acceptul pentru organizarea unei semifinale în Cluj-Napoca! Deci… n-au refuzat!

Informarea a fost prezentată la punctul 15 (pagina 7 din procesul verbal), chiar de către primarul Emil Boc, care a anunțat că este vorba de un vot de principiu, pentru anul 2018, când administrația locală își dorea organizarea acestui show. Iar după prezentare, consilierii clujeni au votat ÎN UNANIMITATE în favoarea organizării! Procesul verbal poate fi vizualizat AICI.

Nu e singura minciună!

De altfel, nu e singura minciună vehiculată de jurnalistul Horea Hudrea. O altă dezinformare a fost vehiculată într-o comparație cu Primăria Craiova, unde fosta primăriță Olguța Vasilescu s-ar fi dovedit ”mai deșteaptă”.

”În 2015, Televizunea Română se angaja să asigure la Craiova materialele de promovare ale evenimentului. În 2018 la Turda, echipa lui Cristian Matei acceptă să plătească din bugetul local toate materialele promoționale: badget-uri, spidere, afișe, sigle, invitații banere.

În 2015, la Craiova, contractul de co-producție avea 5 anexe. Dintre acestea, una în mod special reține atenția, devizul detaliat cu cheltuielile de producție. În 2018, la Turda, devizul detaliat de producție lipsește.

Practic Olguța Vasilescu și echipa sa au fost suficient de deștepți să protejeze Craiova de riscurile privind plata unor daune și a negociat prevederi clare în contract. Primarul Cristian Matei și echipa lui au acceptat un contract dezavantajos prin care și-au asumat mai ales obligații, aproape deloc drepturi și au acceptat variante prin care bugetul local e bun de plată.”, menționează Horea Hudrea.

Dincolo de detaliile care sunt menite să mascheze adevărul simplu, care a fost ocolit pentru a-și atinge scopul manipulării, minciuna este ușor de dovedit! Orice persoană poate accesa hotărârea Consiliului Local Craiova, de la acea vreme, și poate descoperi singur, la articolul 2, că fosta primăriță de la Craiova a fost ”mai deșteaptă”, întrucât a plătit 550.000 de lei, de la bugetul local, pentru co-organizare, în timp ce la Turda se plătește cam de 5 ori mai puțin! Informația este publică și o puteți verifica online, dând click AICI.

De altfel, suma plătită de turdeni pentru co-organizarea acestui show mediatic poate fi remarcată în sens pozitiv, intrând în categoria ”cheltuielilor eficiente”. Dincolo de exemplul de la Craiova, unde Horea Hudrea a evitat tocmai informația esențială, respectiv banii cheltuiți de la bugetul local, un alt exemplu poate fi municipiul Timișoara, unde se organizează o altă semifinală (similară celei de la Turda, chiar la finalul acestei luni) și unde administrația locală contribuie cu… 200.000 de lei. Adică, aproximativ dublu cât contribuția Turzii! Informația este publică și se regăsește în cuprinsul HCL 3/2018 de la Timișoara, la articolul 2. Hotărârea poate fi vizualizată AICI.

Dacă mai observăm și comparația că la Craiova promovarea s-a făcut pe banii TVR, în timp ce la Turda primarul ar plăti de la bugetul local (fără să precizeze că Turda dă de 5 ori mai puțini bani!), în timp ce în documentul de asociere de la Craiova se prevede foarte clar că autoritățile locale ”asigură materialele promoționale convenite de părți, inclusiv afișe în vederea promovării evenimentului” (punct 3.2, lit. a, din contractul anexat la Hotărârea Consiliului Local, căreia i-am dat linkul mai sus), atunci devine clar că scopul articolului este departe de a fi o simplă informare, intrând mai degrabă în categoria manipulărilor grosolane.

De ce este nevoie de așa ceva?! Critică de dragul criticii?! Propagandă politică manipulatorie?!Servilism dus la extrem în fața ”șefilor” care-i transmit că trebuie să critice cu orice preț?! Și atunci… unde-i jurnalismul?!

Obligația unui jurnalist corect și onest este de a prezenta informații certe, de a nu căuta ”păcălirea” cititorilor, de a argumenta fără tendință de manipulare, de a fi obiectiv în prezentarea informațiilor, de a respecta dreptul cititorilor de a fi informați corect… Din păcate, în ziua de azi, jurnalismul este departe de ceea ce ar trebui să reprezinte!

Dacă la TurdaNews cineva ar fi manipulat în asemenea mod, indiferent în favoarea sau în defavoarea cui, ar fi ”zburat” afară imediat!

Comenteaza