Prea mulți angajați pe salariul minim… O analiză privind „nevăzutul” unor decizii…

0
3.431 vizualizari
 

În contextul discuțiilor privind majorarea salariului minim, am observat și niște date statistice care, să o recunoaștem, sunt îngrijorătoare…

Oficial, datele sunt clare: 60% dintre angajații din mediul privat primesc salariul minim pe economie.

Un procent care mi se pare exagerat de mare, dacă ținem cont de faptul că un brut de 1.900 de lei, cât este în prezent, înseamnă un net (bani în mână) de sub 1.200 de lei. Ceea ce, hai să fim sinceri, este mult prea puțin pentru o muncă normată de 8 ore/zi, 40 de ore/săptămână… Nu credeți?!

Știu, oamenii trebuie plătiți și în funcție de aptitudinile sau pregătirea profesională pe care o au, dar totuși… să mergi acasă cu sub 1.200 de lei pe lună mi se pare exagerat de puțin… Aproape neomenesc, aș putea zice…

E clar că e și o problemă de management al afacerii, pentru că ori este o afacere care funcționează pe principiul forței de muncă ieftine (ceea ce nu este ok, ca perspectivă), ori este vorba de un dezechilibru între interesul personal financiar al managementului/patronatului și drepturile/nevoile angajaților (ceea ce iar nu este OK).

Nu intru în detaliile astea, că poate fi un subiect abordabil separat…

Vroiam să menționez doar contextul în care a venit subiectul majorării salariului minim, lansat de PSD, ca să vă explic de ce măsura lor e una super-deșteaptă, ținând cont de context și de interesele politico-electorale.

Și acum, subiectul pe puncte:

  1. PSD are nevoie de bani la buget. Una dintre metode e să pui taxe, să majorezi TVA etc. Pentru ei nu ar fi dat bine.

  2. 60% dintre angajații din mediul privat jinduiesc la orice mărire a salariului minim.

  3. Prin majorarea salariului minim, PSD rezolvă nevoia celor încadrați la minim, dar și nevoia lor de bani la buget, fără să se recurgă la o metodă care să „dea prost„.

  4. Cum fac asta? Simplu! Majorarea salariului minim aduce bani suplimentari din impozitul pe venitul salarial majorat, din contribuțiile procentuale la CAS și CASS, dar și din taxa procentuală (vreo 2%) pentru fiecare angajat, pe care o plătește angajatorul raportat la bugetul de salarii. La nivel de țară, credeți-mă că suma e considerabilă!

  5. Și nu e numai asta! Venituri suplimentare vin și de la cei care aveau profesii liberale și optaseră pentru plata CAS și CASS raportat la salariul minim. Ori, prin creșterea salariului minim vor crește și aceste contribuții către bugetele de stat.

  6. Un alt aspect ține și de faptul că orice creștere salarială se proiectează, procentual, și în datele statistice privind „funcționarea” economiei. Ceea ce, iar „dă bine”!

  7. Iar pentru cei care mai comentau că va fi afectat și bugetul de stat, prin creșterea salariilor minime, vă spun clar un lucru: Statul are foarte puțini angajați la „minim„! Nici nu prea cred că există situații de acest gen. Ați uitat că nu de mult s-au majorat salariile la Stat, iar cei care mai erau pe la „minim„, au săltat binișor din acea zonă?!

Deci…

Notă: După ce inițial majorarea era anunțată de la 1 noiembrie 2018, ultimele variante vehiculate sunt de la 1 decembrie 2018 sau 1 ianuarie 2019.

Comenteaza