Fosta Securitate a recrutat informatori inclusiv din rândul ELEVILOR minori!

0
14.476 vizualizari
 

Fosta Securitate, care a acționat înainte de 1989 în România, a recrutat informatori inclusiv din rândul minorilor care erau elevi! Astfel, a căzut ”mitul”, invocat de unii, că dacă erai elev nu puteau fi informator al fostei Securități (așa cum s-au apărat ”revoluționari” sau oameni politici).

Iată ce menționează ziare.com:

La CNSAS sunt 360 de volume pline cu angajamente semnate de adolescenti.

Potrivit declaratiilor Germinei Nagat, cercetator CNSAS, Securitatea nu s-a multumit cu recrutarea adultilor, ci i-a racolat si pe minori. Cele 360 de volume aflate la CNSAS sunt pline cu angajamente semnate de catre minori, elevi de liceu. Securitate insa recruta si elevi de gimnaziu.”

În total, vorbim de vreo 10.000 de elevi recrutați de fosta Securitate! Totuși, din punct de vedere legal, ei nu pot fi numiți ”colaboratori” ai fostei Securități, din simplul motiv că se consideră că minorii nu au discernământ, iar semnătura lor nu este valabilă pentru a fi trași, eventual, la răspundere.

Iată ce spune Germina Nagat, cercetator CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arivelor Securității):

„Au fost recrutati elevi de la clasa a IX-a pana la XII-a, dar erau si exceptii de recrutare a unor elevi de clasa a VII-a sau a VIII-a. De regula erau elevi buni la invatatura, proveneau din medii mai sarace, presupunandu-se ca aveau ambitii mai mari de a evolua pe scara sociala. Elevii care urmau sa fie recrutati erau chemati fie in biroul directorului scolii, fie in alt loc, intr-un mediu sigur, si li se livrau scenarii in care tara este in pericol, trebuie sa isi serveasca tara, sunt dusmani in jurul lor si care nu poti fi anihilati decat daca ei vor livra informatii, era o datorie fata de tara. Si livrau informatii. Intrebarile erau legate de cine asculta Europa Libera sau Vocea Americii, emisiunea muzicala Metronom realizata de Cornel Chiriac, cine ce carti ce citeste, cine vorbeste despre o posibila fuga in Occident, cine spune bancuri, cine vorbeste impotriva lui Ceausescu, despre colegii de clasa, despre parintii acestora. Imaginati-va ca acesti elevi nu aveau discernamant, erau minori, si intrau in rutina asta, ajungeau apoi la facultate, sau mergeau la in campul muncii”.

În zona noastră, prin anul 2003, a existat un caz celebru de politician care ar fi fost recrutat de fosta Securitate. Este vorba despre Vasile Soporan, originar din Câmpia Turzii, fost parlamentar, fost președinte PSD Cluj, fost prefect. La vremea respectivă, Soporan spunea că nu avea cum să fie informator al fostei Securități, pentru că avea doar 16 ani pe vremea când era elev la un liceu din Câmpia Turzii. Ei bine, iată că se putea! Oricum, în cazul său, cei de la CNSAS au susținut că au dovezi clare privind recrutarea sa.

Unele discuții despre acest caz puteți citi AICI (articol din anul 2003).

Vă reamintesc că, pe plan local, am contribuit la deconspirarea unor foști informatori/colaboratori ai fostei Securități comuniste. Printre ei s-au aflat și personaje importante, cum ar fi fostul președinte al unei asociații de revoluționari (Vasile Sălăgean, care era președinte în funcție pe vremea deconspirării!), dar și fostul consilier local Doru Anca.

Citește:

Preşedintele Asociaţiei Revoluţionarilor, Vasile Sălăgean, a fost informator plătit al Securităţii!

sau:

Consilierul PRM Doru Anca era informatorul „Dan” pentru Securitate şi era plătit pentru notele sale informative!

Comenteaza