Facebook schimbă regulile! Vor fi afectate siteurile de știri?!

0
2.509 vizualizari
banner caribic 012019

Algoritmul după care se afișează ”noutățile” pe Facebook va suferi o schimbare radicală, a anunțat Mark Zuckerberg. Practic, rețeaua socială intenționează să pună mai mult preț pe interacțiunea socială semnificativă, în detrimentul consumului pasiv de ”noutăți”. În ce măsură pot fi afectate siteurile de știri de această schimbare?

Schimbarea va fi una majoră, pentru că își propune să înlocuiască modelul ”panou de știri” (la care utilizatorii privesc pasiv) cu modelul în care prietenii vor dezbate mai degrabă teme de interes, devenind astfel mai vizibile postările prietenilor, indiferent că este vorba despre text, fotografie sau video.

Modificarea de algoritm ar putea afecta masiv publisherii, siteurile de știri și diverse afaceri, în cazul cărora modificarea ar putea aduce o scădere drastică a conversiilor/vizitelor pe site (prin postări și distribuiri pe Facebook, făcute cu scopul de a atrage audiență). Și nu e puțin lucru, în condițiile în care multe ”afaceri” de acest gen sunt dependente de Facebook (ca transmitere a informației)!

Ori, noua modificare (care este preconizată să fie implementată treptat, în următoarele luni) va zgudui din temelii conceptul pe care s-au bazat multe siteuri de știri, publisheri sau diverse afaceri, respectiv acela de a distribui informația de pe site pe rețeaua de socializare, iar acolo utilizatorii o primeau sub forma unei platforme de știri/noutăți, fiind astfel atrași spre siteul distribuitor.

Încă nu se știe cât de tare va afecta ”pierzătorii”, dar e clar că Facebook s-a gândit că a fost prea ”deschis” pentru a pune la dispoziția diverselor entități variante gratuite de a-și distribui mesajele. Până la urmă, Facebook este o afacere, cotată la bursă, iar din acest motiv banii joacă rolul lor… Nu ar fi exclus ca această modalitate să fie determinată de o ”foame” de venituri mai mare, din partea celor care vor în continuare publicul de pe Facebook, dar vor fi nevoiți să plătească, pentru un impact cât de cât.

Încă nu e lămurit ce se întâmplă cu paginile de Facebook, respectiv cu fanii și cu urmăritorii, dar nu este exclus ca în acest caz Facebook să-i trateze ca ”prieteni”. Cel puțin, așa ar fi normal (dar nu mizați pe asta, pentru că Facebook a mai făcut experimente de acest gen, care au afectat ”vizibilitatea” postărilor de pe o pagină care poate avea zeci de mii de fani, dar ”atinge” maxim câteva mii de conturi).

Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că rețeaua de socializare a oferit un instrument, de multe ori gratis, de extindere a audienței, iar unii chiar și-au bazat apariția și dezvoltarea exclusiv pe acest segment. Probabil, aceia au cele mai mari motive să tremure serios!

Și acum, să vă dau câteva date statistice privind situația siteurilor de știri din zona Turda – Câmpia Turzii (conform similarweb.com, care aproximează audiența, dar și proveniența vizitatorilor, cu precizarea că este vorba despre date din decembrie 2018):

TurdaNews

TurdaNews are un procent bun de intrări directe, dar și ca rezultat al căutărilor. Din ”social” provine 27,56% din audiență.

inTurda

inTurda are o treime din vizite intrări de pe ”social”, dar are foarte multe din căutări (65%) și mult prea puține din intrări directe.

Ziarul 21

În cazul Ziarul 21, procentul de vizite din ”social” este la 50%, ceea ce este mult.

RefleqtMedia

Ar putea deveni unul din siteurile care va fi lovit crunt de noua modificare, în condițiile în care audiența este dependentă peste 80% de vizitatorii din ”social”.

InfoArieș

InfoArieș este tot în zona ”emoțiilor”…

ArieșNews

Un alt exemplu de site local în cazul căruia majoritatea intrărilor sunt din ”social”.

Și acum o să vă ofer și câteva exemple de pe ”național”, ca să vedeți cum este structura datelor de proveniență a audienței în acele cazuri:

Digi 24

Se poate observa că intrările directe sunt în zona de procente avute și de TurdaNews. Ceea ce înseamnă mult (pentru TurdaNews!)…

HotNews

Acesta e genul de site care va fi afectat foarte puțin.

GSP

Iar siteul Gazetei Sporturilor, cu atât mai puțin…

În concluzie: cel mai puțin afișate vor fi siteurile care deja s-au impus în zona publicului lor, care au intrări directe semnificative și care nu s-au bazat, în procente covârșitoare, pe ”pescuitul” audienței de pe Facebook…

Evident, și în acest caz vor fi avantajați cei care au cunoștințele și strategiile de marketing eficiente, adaptabile la situația creată! TurdaNews este una dintre acele publicații… 🙂

Comenteaza