După 20 de ani… Unde suntem?!

0
4.552 vizualizari
 

Au trecut 20 de ani de la moartea celui care a fost Ion Rațiu… Neînțeles pe deplin de români, Ion Rațiu a rămas în amintirea colectivă ”omul cu papion”, dar și prin vorbele sale care au definit democrația atât de profund, dar atât de simplu, într-o singură propoziție… La 20 de ani de la moartea sa, ne putem pune întrebarea: Unde suntem?!

”Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge, ca să ai dreptul de a nu fi de acord cu mine!”, au fost cuvintele care ne-au urmărit peste ani, ca un reper al direcției pe care ar fi trebuit s-o parcurgem.

Au trecut 20 de ani… Iar întrebarea firească este: Unde am ajuns?!

Din nefericire, cred că suntem mult mai departe de proiecția lui Ion Rațiu despre democrație, decât ne putem închipui… Suntem o societate divizată, plină de ură, de neacceptare, fără pic de înțelegere față de celălalt… Și pe bună dreptate, parafrazând definiția democrației dată de Ion Rațiu, mă pot întreba: Oare asta e democrația?! Sau ne ”păcălim” singuri?!

Pentru mine, dincolo de definiția dată democrației (care îl reprezenta, ca om!), Ion Rațiu rămâne viu, în timp, cu acea imagine din mijlocul gloatei de mineri, care au pătruns în Parlamentul României, în timpul mineriadei din septembrie 1991…

”Cum îndrăzniţi să intraţi aşa, în această instituţie a democraţiei? Ieşiţi afară, imediat!”, le-a spus Ion Raţiu, pe un ton atât de apăsat încât minerii, pe cât erau ei de porniţi, au făcut, tăcuţi, cale întoarsă.

După 20 de ani…

Am evoluat sau am involuat, ca societate?! E o întrebare la care ar merita să reflectăm…

Comenteaza